Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mariss Jansons și Frank Peter Zimmermann, în direct de la Munchen

Publicat: vineri, 10 Aprilie 2015 , ora 9.24

Categoric, o seară de urmărit. Iată doar câteva dintre motive:

Un program dirijat de Mariss Jansons se anunță din start o...sărbătoare! Când maestrul se află la pupitrul uneia dintre orchestrele sale, atunci așteptările sunt și mai mari căci colectivul este mai antrenat să răspundă exigențelor expresive, dinamismului incredibil al acestui muzician de 72 de ani.

Dacă "mariajul" faimosului șef de orchestră cu ansamblul de la Concertgebouw se va încheia în curând, colaborarea cu cel de la Bayerisches Rundfunk este anunțată oricum până în 2018.

Când afișul cuprinde Petrușka de Stravinski oricine se așteaptă la un autentic spectacol simfonic strălucitor, exuberant, captivant, căci vivacitatea baghetei, fantezia și energia acesteia sunt unanim recunoscute.

Violonistul Frank Peter Zimmermann se înscrie în "lista scurtă" a celor mai căutate prezențe solistice ale acestor decenii, iar cei 50 de ani împliniți de curând sunt un argument în plus pentru maturitatea viziunii sale asupra Concertului de Brahms. Un virtuoz a cărui tehnică oferă un plus de relief expresivității, o rigoare stilistică ce ne amintește și de spiritul german al muzicianului, dar și de școala rusă a unora dintre dascălii săi. Un opus de Brahms ce se anunță sub semnul împletirii temperamentului romantic cu sobrietatea prin intermediul întâlnirii artiștilor pe scena de la Philharmonie im Gasteig.

Să mai adăugăm faptul că acest program susținut de ansamblul simfonic al Radiodifuziunii din Munchen apare - prin cele două concerte ale sale - într-o adevărată "galerie" a unora dintre cele mai renumite colective și baghete ale acestei perioade, care "defilează" în peisajul cultural al marii metropole bavareze: miercuri, 15 aprilie 2015, evoluează pe același podium Orchestra Națională Rusiei sub conducerea lui Mihail Pletniov, iar sâmbătă, 18 aprilie, Filarmonica din Berlin dirijată de Riccardo Muti. Dacă cineva ar mai fi avut cumva nevoie de spirit concurențial, atunci iată argumente convingătoare!

Interpreți celebri în direct, lucrări remarcabile, context super-motivant: așa poate fi descrisă pe scurt "Scena europeană" din 17 aprilie, de la ora 21.

Anca Ioana Andriescu