Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România Muzical la majorat

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 12.56

În 24 martie se împlinesc 18 ani de când Radio România Muzical s-a auzit pentru prima dată în eter; și astăzi, Radio România Muzical rămâne unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz, un reper cultural în peisajul cultural autohton.

Istoria Radio România Muzical jalonează cele mai importante evenimente muzicale ale ultimilor 18 ani, parte dintre ele organizate chiar de Radio România Muzical: de la Festivalurile Chopin (1999) și Lipatti (2000) la Festivalul și Concursul de pian "Zilele Lipatti" (2010), recitalul pianistei Alice Sara Ott la aniversarea Radio România Muzical - 15 (2012). Radio România Muzical reflectă toate marile evenimente naționale și internaționale, pe frecvențele sale putând fi ascultate în direct atât concertele din cadrul Festivalului Enescu, cât și concerte și spectacole de pe marile scene internaționale.

Radio România Muzical are și misiunea de a pune în valoare creația muzicală românească, alături de marile figuri ale artei interpretative românești; a organizat, de asemenea, stagiuni dedicate tinerilor muzicieni și i- a susținut în mari competiții internaționale: în 2013, doi români propuși de Radio România Muzical au câștigat marile premiile la cele mai importante competiții derulate sub emblema Uniunii Europene de Radio. Ca membru activ al Uniunii Europene de Radio, organizația care reunește radiourile publice din Europa, cu membri asociați și de pe celelalte continente, Radio România Muzical 'exportă' cele mai valoroase producții muzicale românești, fiind, în multe cazuri, organizator al unor concerte pentru proiectele Uniunii Europene de Radio.

Dincolo de toate acestea, Radio România Muzical și-a propus să fie un prieten al tuturor celor care, melomani împătimiți sau simpli ascultători, sunt atrași de universul aparte al muzicii clasice. Programele sale, diverse prin tematică și abordare, au un punct comun - accesibilitatea și locul prioritar oferit muzicii de cea mai bună calitate.

Nu doar un actor în peisajul media cultural, Radio România Muzical este și inițiatorul unor proiecte de amploare națională, așa cum este "Ascultă 5 minute de muzică clasică", o campanie care, din 2010, aduce muzica clasică, de două ori pe an, în cele mai neașteptate spații publice din întreaga Românie. "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este actualmente și program național în școli.

Ziua Radio România Muzical este marcată, în 24 martie 2015, printr-un recital organizat la Muzeul Cotroceni, susținut de o pianistă cu doar câțiva ani mai mare decât Radio România Muzical: Sînziana Mircea, studentă în ultimul an la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln, desemnată în 2014 studenta anului, la categoria arte, în cadrul Galei Ligii Studenților Români în străinătate.

Recitalul din 24 martie cuprinde un program romantic ambițios și strălucitor: Barcarola op.60, 4 mazurci op.33 și Balada nr.1 de Frederic Chopin, alături de Ave Maria de Franz Schubert în aranjamentul lui Franz Liszt și suita "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Musorgski.

Înregistrarea recitalului va fi difuzată la Radio România Muzical luni, 6 aprilie, de la ora 17.05.

Radio România Muzical emite pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM. Poate fi ascultat și online la adresa www.romania-muzical.ro, acolo unde pot fi accesate informații complete despre programele și proiectele Radio România Muzical, inclusiv o bogată arhivă audio. Radio România Muzical are conturi pe Facebook și Twitter și este accesibil și prin aplicațiile din Appstore și Google Play.