Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cvartetul 'Arcadia' la Wigmore Hall din Londra

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 12.40

În transmisiunea directă de la celebra sală londoneză vă propunem marți, 24 martie, de la ora 21.30, să-i ascultați pe cei patru clujeni ce se bucură de un prestigiu internațional copleșitor, însă sunt prea puțin vizibili la noi în țară!

Ana Török-Bogățilă și Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (violă) și Török Zsolt (violoncel) au obținut în 2012 Premiul I, ca și alte premii speciale, la Concursul Internațional de Cvartete de coarde "Wigmore Hall". În urma acestui mare succes, Cvartetul "Arcadia" a oferit multe recitaluri în spațiul britanic, iar acum sunt invitați să evolueze la ceremoniile ce deschid o nouă ediție a dificilei competiții.

Recitalul aduce în atenția publicului și o altă formație de cvartet de coarde, "Meccore" - Polonia, ce s-a situat pe locul secund la aceeași competiție. Astfel că programul serii cuprinde pagini muzicale egal împărțite: "Arcadia" - Cvartetul op.33 nr.2 în Mi bemol major "Gluma" de Joseph Haydn; "Meccore" - Cvartetul op.18 nr.1 în Fa major de Ludwig van Beethoven, urmând ca în partea a doua să se reunească în Octetul op. 20 în Mi bemol major de Felix Mendelssohn.

Palmaresul celor de la "Arcadia" întrunește distincții pe care nicio altă formație românească de gen nu le-a atins. Cei patru s-au situat pe cea mai înaltă treaptă la concursuri internaționale renumite: Osaka (2014), Almere (2011), Hamburg (2009). Invitațiile nu au întârziat să apară, bifând Budapest Spring Festival, Festivalul "George Enescu" din Heidelberg și de la București, Cite International des Arts Paris, Alte Oper din Frankfurt, Pollack Hall din Montreal, Concertgebouw din Amsterdam, ar fi doar câteva exemple.

Urmăriți, așadar, Scena europeană din 24 martie, de la ora 21.30, în transmisiune directă de la Wigmore Hall din Londra, unde Cvartetul"Arcadia" concertează mai des decât la București.

Monica Cengher