Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cvartetul 'Belcea' și pianista Khatia Buniatishvili

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 10.20

...două recitaluri de '5 stele' pentru după-amiaza dumneavoastră de vineri, 27 martie 2015, la Radio România Muzical

Cvartetul nr.1 din seria 'Razumovsky' de Beethoven a figurat în recitalul Cvartetului de coarde 'Belcea' de la Templul din Vers-l'Église, în cadrul festivalului de muzică de cameră care are loc la fiecare început de an în stațiunea montană Diablerets din Țara Cantoanelor.

Un eveniment cultural elvețian de tradiție, ajuns anul acesta la a 46-a ediție, în mod tradițional Festivalul "Muzică și zăpadă" este deschis pe 1 ianuarie la Casa Congreselor din Diablerets, dar cea mai mare parte a recitalurilor și concertelor ce se prelungesc până la început de martie continuă în șarmantul cătun Vers-l'Église din regiunea ghețarului Diablerets, găzduite de biserica reformată, Le Temple.

Aici a concertat în 15 februarie 2014 cvartetul de coarde londonez 'Belcea' condus de violonista română Corina Belcea-Fisher. Doi interpreți francezi, violonistul Axel Schacher și Antoine Lederlin la violoncel, alături de violistul polonez Krzystof Chorzelski  formează astăzi una dintre cele mai bine cotate formații de gen ale scenei britanice, având-o la vioara I pe interpreta născută în România, la Oravița.

Discipolă a maestrului Ștefan Gheorghiu, Corina Belcea și-a continuat studiile la Școala Menuhin, apoi în Anglia la Colegiul Regal de Muzică din Londra, pe care l-a absolvit în 1998. Încă din primul an de colegiu, 1994, ea a fondat acest ansamblu multicultural care îi poartă numele și care s-a făcut cunoscut în întreaga lume, Belcea Quartett, multipremiat și nelipsit astăzi de pe agenda marilor festivaluri de muzică de cameră.

Îi reascultăm cu această înregistrare live din ediția 2014 a Festivalului elvețian "Muzică și zăpadă" în ultima ediție a emisiunii 'Concerte de 5 stele' din această săptămână, când protagonistă va fi și tânăra pianistă georgiană Khatia Buniatishvili cu un recital Chopin, Ravel, Stravinsky din spectaculoasa sală 'Harpa' din Reykjavik, Islanda.

Concerte de 5 stele: vineri, 27 martie de la ora 15.30.


Ana Voinescu