Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

'Ziua Muzicii Vechi' la Seara de operă - 21 martie 2015

Publicat: marți, 17 Martie 2015 , ora 13.29

Sărbătorită de doi ani încoace pe 21 martie - ca un omagiu adus celui mai important compozitor al secolului al XVIII-lea, Johann Sebastian Bach, născut pe 21 martie 1685 - The European Day of Early Music (Ziua Muzicii Vechi) va fi marcată în acest an la Seara de operă printr-un spectacol purtând semnătura marelui contemporan al lui Bach, Georg Friedrich Händel, minunat prilej totodată de a o asculta în premieră pe mezzosoprana Ruxandra Donose, interpretând muzică preclasică.


"Alcina", la Opera Regală Daneză

Spectacolul la care vă invit a avut loc pe 10 martie la Opera Regală Daneză și poartă titlul celei de-a 34-a opere din creația lui Händel: Alcina - concepută în stilul operei seria și având ca eroină o prea frumoasă și plină de cruzime regină-vrăjitoare, care-și transformă iubiții în arbori, stânci sau animale.

Este un spectacol cu o muzică seducătoare, montat de Opera din Copenhaga în regia lui Francisco Negri - specializat în opere händeliene; spectacol ce ridică - din punct de vedere scenic - problema integrării dansului în dramaturgie și chestiunea interpretării unei partituri deosebit de virtuoze - din punct de vedere vocal. Prin urmare, avem o altă ocazie de a explora calitățile unei noi garnituri de soliști ai liricii mondiale și, nu în orice lucrare, ci într-o operă ce-i pune pe toți la grea încercare!


"Alcina" - de la vedetele de ieri la vedetele de azi

Compusă în primăvara anului 1735 - pe 16 aprilie se împlinesc 280 de ani de la premiera ei! - Alcina a avut încă de la primele ei spectacole de la "Covent Garden" o distribuție prestigioasă, în fruntea căreia se afla renumitul castrat Giovanni Carestini (Ruggiero) - cel care i-a asigurat de altfel și primirea triumfală.

Odată însă cu mutarea lui Carestini la Sankt Petersburg (în 1754), opera a fost dată uitării: resuscitată fiind, abia în 1957, când, în fastuoasa montare a lui Franco Zefirelli și cu o echipă de soliști cu nimic mai prejos decât prima - în frunte cu Joan Sutherland (Alcina) - a fost prezentată la Veneția, Londra și Dallas, și apoi, înregistrată în studiourile Casei de discuri DECCA.

De atunci, opera lui Händel a mai cunoscut o singură reluare de mare calibru: în 1999, la Palais Garnier din Paris - producție care a beneficiat de geniul regizorului Robert Carsen, cultura ansamblului «Les Arts Florissants», o distribuție alcătuită din vedete - Renee Fleming (Alcina), Susan Graham (Ruggiero), Natalie Dessay (Morgana), Kathleen Kullman (Bradamante), Laurent Naouri (Meliso) - și de concepția muzicală a maestrului William Christie. Succesul a fost deplin; iar "Seara de operă" a transmis la un moment dat înregistrarea unuia dintre aceste spectacole pariziene cu "Alcina".

Spectacolul de la Copenhaga, din 10 martie, se află sub bagheta lui Lars Ulrik Mortensen și prezintă o nouă serie de soliști; vârful de serie fiind soprana daneză Inger Dam-Jensen(Alcina) - câștigătoarea celebrei competiții Cardiff Singer of the World în 1993 - și, zic eu, mezzosoprana Ruxandra Donose (Bradamante) - cu care am și înregistrat de fapt un amplu interviu pe care-l veți asculta înaintea operei.

(Seara de operă, 21 martie, ora 19.00, "Alcina" cu Ruxandra Donose în distribuție)

Luminița Arvunescu