Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. REJOYCE! 'La Donna del Lago' de Gioachino Rossini

Publicat: luni, 9 Martie 2015 , ora 19.19
Un Rossini… «serioso»

Este pentru prima oară când e pusă în scenă la Metropolitan Opera House din New York. După aproape două secole de la premiera ei din 24 septembrie 1819 de la Teatrul San Carlo din Neapole. Vorbim despre un Rossini «serioso», inspirat de poemul narativ The Lady of the Lake al lui Walter Scott, care aduce în La Donna del Lago două dintre cele mai dificile partituri vocale - cele ale personajelor Elena și Uberto, și despre o operă greu de transpus în imagini scenice. O operă ce reclamă, nu numai voci autentic-rossiniene - adică de mare întindere, agile și strălucitoare - ci și artiști capabili să-și exteriorizeze cele mai intense sentimente în ritmul unei melodici și a unei frazări adesea imposibile.

La New York, opera La Donna del Lago a putut fi auzită o dată, în 1982, la Carnegie Hall - în versiune concertantă cu Frederica von Stade, Marilyn Horne, Rockwell Black și Dano Raffanti - și, altădată, în 2007, la New York City Opera, într-o versiune care n-a suscitat interesul nici ca montare, nici ca interpretare. Atât! Prin urmare, cum să nu vă invit insistent, sâmbătă, 14 martie, să ascultați Seara de operă, dacă titlul ei este La Donna del Lago - LIVE de la MET?


Din cadrul restrâns al festivalurilor rossiniene la MET

Nu a fost pusă în scenă până acum la MET, probabil, și pentru faptul că puține sunt totuși vocile care să poată cânta ruladele rossiniene din La Donna del Lago astfel încât acestea să răzbată până în cel mai îndepărtat colțișor al sălii de spectacole. O sală mare! De… 3800 de locuri, distribuite pe 5 etaje și cu un hău imens pe post de scenă. La Teatro alla Scala din Milano sau la Covent Garden din Londra pot face carieră și vocile mai puțin puternice. Metropolitan Opera House însă, a fost dintotdeauna, prea mare pentru voci «mici» - așa că, pentru Doamna Lacului, a trebuit să aștepte peste o sută de stagiuni. Altfel spus, până când a avut interpreții potriviți partiturii lui Rossini, dar și potriviți sălii ei. Plus, cele mai en titre vedete rossiniene - mezzosoprana Joyce di Donato și tenorul Juan Diego Florez! - precum și regizorul capabil să facă din această operă un spectacol plin de… «Tanti affeti in un momento» - cum încheie Elena acțiunea operei. Și mă refer la regizorul britanic Paul Curran (autorul splendidei montări de la București a operei La Traviata) care, se pare că a prezentat o… La Donna … plină de poezie și prospețime.

Transmisiunea directă din 14 martie ne face așadar părtași la un eveniment - nu numai al celebrului teatru new yorkez, ci și al lumii întregi - oferindu-ne o La Donna del Lago ieșită pentru prima oară din cadrul restrâns al festivalurilor estivale și intrată cu toată pompa în stagiunea celui mai important teatru liric din lume.

REJOYCE deci! Și luați fiecare acest îndemn - reprezentând, de fapt, titlul unui album solo înregistrat de Joyce di Donato - ca pe o invitație personală…

Seara de operă, transmisiune directă de la MET, 14 martie, ora 19.00.

Luminița Arvunescu