Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Eveniment live: Jordi Savall dirijează oratoriul 'Matthäus-Passion' de Johann Sebastian Bach

Publicat: vineri, 6 Martie 2015 , ora 11.12

În 15 martie, Jordi Savall va prezenta la Palatul Muzicii Catalane din Barcelona una dintre monumentalele capodopere ale cantorului de la Leipzig, alături de Corul Capelei Regale din Catalonia și Ansamblul "Le Concert des Nations". Faimosul și adulatul specialist în domeniul muzicii vechi, cel care timp de peste patru decenii a adus pe podiumul de concert mii de titluri uitate prin rafturile bibliotecilor de pretutindeni, și-a dobândit aura de autentic "arheolog" al artei sonore promovând un stil interpretativ inovator, fascinant și vivant deopotrivă. De aceea va fi incitant să ascultăm această pagină copleșitoare din barocul german filtrată de spiritul său meridional, subtil, ca și de cuprinzătoarele orizonturi culturale pe care le deține. The Guardian îl declara în 2011 "omul timpului nostru".

Creația lui Johann Sebastian Bach revine laitmotivic în atenția lui Jordi Savall: suitele pentru violoncel solo ca și sonatele pentru violoncel și cembalo i-au marcat tinerețea (interpretându-le, desigur, la viola da gamba), iar mai recent, a dirijat Missa în si minor și Magnificat în Re major, Ofranda muzicală, Arta fugii, Concertele brandenburgice, marea majoritate fiind editată de propria sa casă de discuri, Alia Vox. Dintre cele 170 de albume marca Jordi Savall rezonăm la cel intitulat "Istanbul. Dimitrie Cantemir" (2009) ca și la "Balkan. Miere-sânge" (2013) ce au girat pe plan mondial crâmpeie din moștenirea noastră culturală.

La cei 73 de ani Jordi Savall are o uimitoare agendă concertistică: doar în luna martie îl găsim pe afișele din Florența, Atena, Frankfurt, Madrid, Ruse și Dijon înfățișând programe diferite cu propriile ansambluri. Totuși, concertul din 15 martie are o încărcătură emoțională aparte pentru că are loc acasă, la Barcelona, dar și pentru că abordează pentru prima oară acest gigant al literaturii religioase creat de Johann Sebastian Bach. Există toate motivele să credem că această versiune va fi transpusă pe un nou CD.

La Radio România Muzical merită să ascultați duminică, 15 martie, de la ora 20.00, transmisiunea directă cu "Matthäus-Passion" în viziunea lui Jordi Savall.

Monica Cengher