Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert al Orchestrei Radiodifuziunii din Frankfurt - în transmisiune directă la 'Scena europeană', 6 martie

Publicat: joi, 26 Februarie 2015 , ora 13.36

Vineri, 6 martie, de la ora 21.00 veți putea asculta Concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt la "Opera veche" sau "Alte Oper" din acest oraș al afacerilor, considerat cel mai bogat din Germania. Dar bogăția acestui loc nu e doar materială, printre valorile culturale de aici numărându-se și "Alte Oper", inaugurată în 1880, distrusă în totalitate în 1944 și reconstruită în anii '60 din banii cetățenilor orașului, din dorința ca muzica să existe în continuare.

Concertul îl va avea la pupitru pe dirijorul estonian Paavo Järvi despre care publicația "Le Figaro" scria într-o cronică recentă că "posedă un simț deosebit al tempo-ului, iar intensitatea baghetei sale se simte atât pe scenă, cât și în sală".

Din acest an Paavo Järvi a început un nou capitol al vieții, devenind dirijor al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Tokio. A rămas însă atașat cu sufletul de muzica europeană și ne propune un program cu un debut romantic; va interpreta Uvertură, Scherzo și Finale op.52 în Mi major de Robert Schumann.

Triplul concert de Beethoven continuă desfășurarea programului serii, structurat pe ideea performanței, pentru că aduce în fața publicului trei soliști cu calități remarcabile, personalități importante ale muzicii zilelor noastre: pianistul de origine americană, cu studii la Paris, Nicolas Angelich, violonistul Gil Shaham, care deține un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare în muzica de cameră și violoncelista Anne Gastinel, singura instrumentistă franceză căreia i s-a acordat trofeul "Victoire de la musique".

Programul concertului din 6 martie se va încheia cu Simfonia I op.10 în fa minor de Dmitri Șostakovici, compusă de acest gigant al muzicii ruse la vârsta de doar 19 ani.

Un program care ne va face să visăm, dar care se va încheia într-o notă a realismului începutului de secol XX, o seară a excelenței interpretative. Vă așteptăm!

Vineri, 6 martie 2015, ora 21.00, Scena europeană.

Laura Ana Mânzat