Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Franz Liszt - compozitorul săptămânii la Arpeggio, 23-27 februarie

Publicat: vineri, 20 Februarie 2015 , ora 11.23

"Muzica este inima vieții. Ea vorbește despre dragoste; fără ea nu e este posibil să existe binele și cu ea totul este frumos" - spunea Franz Liszt (22 octombrie 1811 - 31 iulie 1886) despre "meseria" în care și-a desfășurat activitatea întreaga viață. Compozitor, dirijor și profesor - Franz Liszt a devenit cunoscut la începutul celui de-al XIX-lea secol ca un virtuoz pianist.

A fost singurul fiu al funcționarului Ádám Liszt și al soției acestuia, Maria Anna. Raiding, localitatea natală, făcea pe atunci parte Transleithania, zona maghiară a Imperiului Austro-Ungar (format abia în 1867) motiv pentru care naționalitatea lui a devenit o temă controversată după destrămarea Imperiului.

Muzicologii îi împart viața în 3 perioade:

· Cariera de virtuoz (1820 - 1847) îi impune călătorii. Parisul era centrul general, iar pianul, instrumentul spre care se îndreptau cu predilecție lucrările sale.

· Este numit director de muzică al Curții din Weimar. Atunci începe cea de a II-a perioadă (1847 - 1861), considerată a fi cea mai fructuoasă din punctul de vedere al creației sale. În paralel, cariera solistică se afla la apogeu.

· Roma și predilecția pentru muzica religioasă în compozițiile sale marchează cea de treia și ultimă perioadă (1861 - 1866).

Cert este că Franz Liszt rămâne unul dintre cei mai importanți compozitori ai "Noii Școli Germane". Mărturie stau opusurile sale: 13 poeme simfonice, Studiile transcendentale, Poemul simfonic "Preludiile", cele 3 concerte pentru pian sau cele 19 rapsodii ungare fiind doar câteva exemple.

Începând cu 23 februarie, Franz Liszt este Compozitorul Săptămânii la Radio România Muzical. De luni până vineri, de la ora 12:00, realizatoarea emisiunii Arpeggio, Irina Cristina Vasilescu, vă propune o serie de opusuri ale lui Franz Liszt în interpretări semnate de pianiștii Elisabeth Leonskaja și Dinu Lipatti, Orchestra Filarmonicii din Londra, cu Bernard Haitink la pupitru și Orchestra Simfonică din Londra condusă de Claudio Abbado.

Lucian Haralambie