Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Luigi Boccherini - Compozitorul săptămânii la Arpeggio, 16-20 februarie

Publicat: vineri, 13 Februarie 2015 , ora 12.39

Născut în orașul toscan Lucca, pe 19 februarie 1743, Luigi Boccherini a fost încurajat să meargă pe drumul muzicii de către tatăl său, contrabasist și violoncelist la rândul său. Încă din timpul adolescenței a susținut concerte publice, ca violoncelist, iar în anii maturității a colindat Europa, în turnee alături de violonistul Filipp Manfredi și de alți muzicieni împreună cu care își cânta propriile triouri și cvartete. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Spania și s-a stins din viață pe 28 mai 1805 la Madrid, unde a fost înmormântat la Bazilica Pontificală Sf. Mihai, peste ani Benito Mussolini fiind cel care a făcut demersurile necesare pentru repatrierea corpului neînsuflețit în țara sa natală. Luigi Boccherini se odihnește acum, pentru eternitate, în Biserica din orașul în care s-a născut - Lucca.

Muzica lui Luigi Boccherini poate fi ușor asociată cu zona meridională din care a provenit compozitorul: plăcută, melodioasă, accesibilă. Contemporan cu Joseph Haydn și având multe puncte comune cu acesta, Boccherini ne-a lăsat o creație importantă ca dimensiuni, în care predomină lucrările camerale, dar care cuprinde și simfonii, și concerte. Violoncelul, pe care îl stăpânea cu puterea interpretului virtuoz, și chitara, ca purtătoare a specificității țării sale de adopție, Spania, sunt cele două instrumente emblematice pentru creația acestui compozitor clasic, reprezentant totodată al stilului galant, alături de Johann Christian Bach, Giovanni Paisiello sau Georg Philipp Telemann, printre alții.

De luni, 16 februarie, ora 10.00, aveți întâlnire zilnic, cu muzica lui Luigi Boccherini - Compozitorul acestei săptămâni la Arpeggio.


Monica Isăcescu