Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Sergiu Celibidache este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 3 februarie 2015

Publicat: joi, 29 Ianuarie 2015 , ora 18.12
"Muzica trebuie să te elibereze, nu doar să te miște" afirma Sergiu Celibidache. Tot el spunea că "muzica nu corespunde unei forme de a fi. E o devenire, e ceva care se naște, crește, ajunge la un punct de maximă expansiune și moare, ca o plantă, ca un sentiment, ca orișicare activitate omenească. Deci, mata vrei să fixezi ceea ce te-a impresionat cândva, în loc să păstrezi în matale posibilitatea de a te impresiona, de a avea la dispoziție elementele cu care iar intri în stadiul de euforie, care încă nu-i muzică.... transcenderea stadiului de euforie poate duce la ceea ce numim noi, câțiva dintre noi, muzică."

În 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, se năștea unul dintre cei mai renumiți dirijori și compozitori ai lumii - astfel începe biografia sa. Nu mulți știu însă că era pasionat de matematică, fizică și filosofie.

A lucrat cu orchestre din toată lumea alegându-le doar pe cele care îi ofereau libertatea de a-și pune în aplicare viziunea muzicală. Solicita de fiecare dată de trei ori mai multe repetiții decât oricare alt dirijor. "Era adversarul de neînduplecat al rutinei și nu accepta acest lucru nici din partea membrilor orchestrei." afirmă academicianul și matematicianul Solomon Marcus.

Nu e un secret că refuza orice fel de înregistrare, chiar și a repetițiilor, pentru că, motiva el, "microfonul nu poate capta sunetul cu o calitate muzicală".

Dintre toate ansamblurile pe care le-a dirijat, cel mai des menționate sunt Filarmonica din Berlin și din 1979, Filarmonica din München, care sub conducerea sa, a devenit una dintre cele mai apreciate orchestre simfonice din lume.

La Radio România Muzical îl desemnăm pe marele dirijor român "Interpretul Zilei" în cadrul emisiunii Arpeggio de marți, 3 februarie, atunci când Monica Isăcescu vă propune opusuri de Joseph Haydn și George Enescu conduse de Sergiu Celibidache.

Lucian Haralambie