Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul extraordinar de Anul Nou susținut de Răzvan și Andreea Stoica la Muzeul Național Cotroceni…

Publicat: vineri, 16 Ianuarie 2015 , ora 12.08
Marți, 20 ianuarie 2015, de la ora 19,30, aveți ocazia să ascultați (sau reascultați) concertul extraordinar de Anul Nou organizat de Radio România Muzical alături de Muzeul Național Cotroceni și susținut de Duo Stoica în 13 ianuarie 2015.

Violonistul Răzvan Stoica și sora lui, pianista Andreea Stoica, au încântat publicul cu lucrări din creația compozitorilor Franz Schubert, Fritz Kreisler, Astor Piazzolla și Henryk Wieniawski.

"Mi se pare senzațională strângerea de mână între Palatul Cotroceni și Radiodifuziunea Română în acest plan. Concertul din seara aceasta a adus un repertoriu teribil. Simțeam nevoia să intrăm în acest an sub aceste diafane scuturări de aripi de îngeri. A fost din toate punctele de vedere un moment cu totul excepțional."

"A fost impresionant! Violonistul a fost extraordinar. Un adevărat concert de anul nou. Nemaipomenit!"

Acestea sunt doar câteva dintre opiniile celor aflați în Sala Cerchez, care au așteptat în număr foarte mare să obțină la finalul recitalului autografe de la protagoniști pe CD-ul lansat chiar atunci, apărut la Editura Casa Radio și intitulat «Virtuosity & Passion».

Pentru cei mai mulți dintre dumneavoastră, numele lui Răzvan Stoica nu este deloc nou. Este primul român care a câștigat unicul premiu al concursului New talent de la Bratislava, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, o competiție prestigioasă înființată în urmă cu 40 ani de marele violonist Yehudi Menuhin. Se întâmpla în octombrie 2013, iar Răzvan Stoica fusese propus în concurs de Radio România Muzical.

Răzvan Stoica are 28 de ani, a studiat la București și la Amsterdam și are în palmares aproape 30 de premii naționale și internaționale. Din 2009, cântă pe o vioară Stradivarius datată 1729. A câștigat dreptul de a o folosi pentru o perioadă de 8 ani, după ce a concurat la Salzburg cu alți 170 de violoniști.

Pentru a asculta vioara Stradivarius mânuită de Răzvan Stoica în recitalul susținut alături de Andreea Stoica la Muzeul Național Cotroceni, un concert de Anul Nou oferit publicului de postul nostru de radio, nu ratați așadar emisiunea Concertele Radio România Muzical de marți, 20 ianuarie 2015, de la ora 19,30.

Andreea Chiselev