Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. În direct de la Teatrul Metropolitan din New York, opereta 'Văduva veselă' cu Renee Fleming

Publicat: marți, 13 Ianuarie 2015 , ora 14.46

Premize și ofertă …

Haideți să fim sinceri : de câte ori avem ocazia să ascultăm integral o partitură de operetă, ca fani ai muzicii și vedetelor de operă ? De puține ori! Iar de văzut, poate de vreo două- trei ori într-un deceniu: dacă facem din mersul la operă în luna decembrie, o tradiție. Altfel …

Și ce știm - tot din această poziție - despre genul operetei? În afara faptului că s-a născut în efervescența secolului al XIX-lea, ca o « risposta » la « proposta » tradițiilor operei comice franceze și ale singspielului austro-ungar și că a rivalizat cu creația de operă - slujită în aceeași perioadă, de Verdi, Wagner, Puccini, Saint-Saens și toată seria de compozitori contemporani cu aceștia - mai nimic altceva. Suntem așadar, oarecum captivi : noi, în lumea noastră - cea a Operei ! - și publicul fidel Operetei, la fel de captiv în lumea acesteia ?

S-ar putea!

De aceea consider că un spectacol de operetă, preluat - ÎN DIRECT ! - de pe o scenă ca Metropolitan Opera House din New York, este practic de neratat: cu atât mai mult cu cât el marchează debutul splendidei soprane Renee Fleming în genul operetei - după o carieră însumând 22 de roluri și peste 230 de spectacole la MET - și avându-i ca parteneri de distribuție artiști de talia artistei Keli O'Hara - celebră pe Broadway, la rândul ei în debut pe o scenă de operă - a tenorului Alek Schrader sau a baritonilor Nathan Gunn și Thomas Allen, toți trei, foarte apreciați la MET.

În studio, o invitată de excepție …

Da, este de neratat un spectacol de operetă montat de Teatrul «Metropolitan» din New York. Iar dacă spectacolul în discuție mai poartă și titlul operetei ce i-a asigurat lui Franz Lehar celebritatea, « Văduva veselă » - « The Merry Widow », pentru că este cântată în limba engleză! - atunci, avem încă un un motiv să ne reîntâlnim sub genericul «Serii de operă» cu … opereta….

«Văduva veselă» este repusă acum în scenă pentru a doua oară la MET : prima ei reprezentare având loc în anul 2000 cu Frederica von Stade și Placido Domingo în fruntea distribuției. Stă sub semnătura unei regizoare cu o carieră notabilă recompensată cu nu mai puțin de 5 Premii Tony: Susan Stroman.

Și transmisiunea ei directă mie îmi prilejuiește întâlnirea cu Primadonna Absolută a Operetei din țara noastră: soprana Valeria Rădulescu - o octogenară, cu un noian de amintiri și opinii, extrem de interesante și pertinente.

Seara de operă, sâmbătă 17 ianuarie, de la ora 20.00, « Văduva veselă » de Franz Lehar - în direct de la Metropolitan Opera House din New York.

Luminița Arvunescu