Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Frankfurt - 'Scena europeană', 12 decembrie

Publicat: vineri, 5 Decembrie 2014 , ora 12.43

Personajele reliefate în prim plan de actuala stagiune a Orchestrei simfonice a Radiodifuziunii Landului Hesse - "Artista rezidentă"a perioadei, Patricia Kopacinskaja și noul director muzical al ansamblului, Andres Orozco Estrada, apar pe aceeași scenă, într-un program considerat moment de vârf pentru stagiunea 2014 - 2015 a instituției. Ambii născuți în 1977, cu studii efectuate în capitala Austriei, cu o activitate turată la maximum, sunt apreciați pentru temperamentul interpretativ și pentru modul direct de relaționare cu partenerii dialogului artistic.


Patricia Kopatchinskaja - consecventă cu sine, mereu surprinzătoare pentru public prin prospețimea versiunilor sale

Pe Patricia Kopatchinskaja am ascultat-o acum 6 săptămâni în Concertul de Beethoven; era prima întâlnire - în această ipostază - cu publicul de la Alte Oper. Nonconformistă - a pășit ca deobicei desculță pe scenă - cu avânt, înflăcărată, sinceră, adresându-se cu privirea și gesturile sale și publicului, dar și orchestrei (pe care a implicat-o efectiv în momentele de "Cadenza"). Personalitatea sa impetuoasă se va decupa de această dată în dificila scriitură (s-a spus la început că ar fi "imposibil de executat") a Concertului pentru vioară și orchestră de Stravinski, opus într-un tipar neoclasic pe care l-a și gravat anul trecut pe un CD împreună cu Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonicii din Londra.


Andres Orozco-Estrada - nume cu o carieră în plină consolidare internațională

In 2004 presa a scris despre acest dirijor (care a preluat în pripă un concert cu Tonkünstler Orchestra Niederösterreich la Musikverein) că a fost "minunea de la Viena". Traiectoria sa în acest deceniu a confirmat acele aprecieri pe diferite meridiane, iar angajamentele "stabile" au adus un plus de prestigiu cărții sale de vizită: în 2009 a devenit Director muzical la Tonkünstler Orchestra și tot în acel an dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Euskadi.

2014 a adus importante repere în cariera acestui personaj dinamic (cu verva sprecifică spiritului latino-american, dar și cu stăpânirea unui "meșteșug" de cea mai bună tradiție europeană), cu talentul de a se integra rapid atmosferei specifice ansamblurilor respective. Din această stagiune este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Houston și dirijor șef al Orchestrei Radiodifuziunii din Frankfurt, iar în ianuarie s-a anunțat că - la scurt timp după prima lor colaborare (trecuseră doar două luni !) - Andres Orozco-Estrada a fost desemnat succesorul lui Yannick Nézet-Séguin ca principal dirijor oaspete la London Philharmonic Orchestra, începând din septembrie 2015

La o săptămână după ce a dirijat în Columbia, în orașul său natal Medellin, o formație de tineret, Orozco-Estrada propune la Frankfurt rafinament muzical francez : Debussy - poezia coloristică din Preludiul la după-amiaza unui faun și Berlioz- dramaturgia romantică în veșminte orchestrale atât de pregnant reliefate în monumentala sa Simfonie fantastică.

Live de la Frankfurt, un concert difuzat vineri, 12 decembrie, ora 21.00.

Anca Ioana Andriescu