Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

'Fidelio - 200' la Teatrul 'Scala' din Milano

Publicat: marți, 2 Decembrie 2014 , ora 12.34
O aniversare, un nou manager și câteva… povești

Despre deschiderea noii stagiuni la "Scala" din Milano, ca de obicei, puține informații de ordin artistic, dar tensiune din ce în ce mai mare cu cât e mai apropiată data de 7 decembrie, rumoare puternică printre loggioniști și dezaprobări din partea presei. Numai așa știe "Scala" să-și reînnoiască stagiunea, istoria, dar și renumele de "teatrul care atrage scandalurile ca un magnet"; și tot astfel, se petrec lucrurile și acum, chiar dacă la cârma ei se află un nou sovrintendente, și încă unul respectat, fost intendant al Festivalului de la Salzburg, Alexander Pereira. "Și ce dacă?" - spun deja loggioniștii scaligeri, nemulțumiți de faptul că Pereira a propus deschiderea stagiunii cu un "Fidelio" aniversar, pe care l-a făcut cadou regizoarei britanice, Deborah Warner, o veche colaboratoare de la Salzburg. "Fidelio nu este o partitură potrivită unei deschideri de stagiune, așa cum nici Scala nu se dorește un apendice al Festivalului salzburghez" - consideră aceiași loggioniști care-l fluieră anual pe Daniel Barenboim indiferent ce face, și care au pus pe fugă în decursul timpului, o serie întreagă de vedete (anul trecut, victimă fiind tenorul polonez Piotr Beczala). Numai că Pereira se dovedește a fi imun la toate aceste... povești; și pare că așteaptă începerea primei lui stagiuni scaligere cu multă încredere ...


Fidelio - 200, cu voci wagneriene

Cât despre echipa de soliști chemați de noul sovrintendente la Scala, ca și cum i-ar fi chemat la arme? Aceștia sunt, nu numai cântăreți mari, ci, în primul rând, mari interpreți wagnerieni; și poate de aici calmul lui Pereira.

Prin urmare, Florestan va fi heldentenorul Klaus Florian Vogt (la Bayreuth: Lohengrin, Walter von Stolzing și Parsifal - în 2016) iar Leonore va fi interpretată de soprana Anja Kampe (la Bayreuth: Sieglinde, Freia, Gerhilde); Don Pizzaro va fi basul Falk Struckmann (un veteran la Bayreuth: Kurwenal, Amfortas, Wotan), Rocco va fi basul Kwangchul Youn (la Bayreuth: Titurel, Regele Marke, Hunding, etc) iar Don Fernando, bas-baritonul Peter Mattei (Amfortas la MET, anul trecut). Cum se vor descurca aceștia cu partitura beethoveniană și cum va fi primită noua producție a operei Fidelio, vom afla însă duminică seara, de la ora 19.00: când "Seara de operă" va prelua, din nou în direct, deschiderea stagiunii lirice la Scala din Milano, avându-l invitat în studio pe același, profund cunoscător al vocilor și legilor care guvernează spectacolul liric scaliger, dr. Stephan Poen.


Luminița Arvunescu