Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În 1 decembrie, "România valorilor muzicale" la Radio România Muzical

Publicat: luni, 24 Noiembrie 2014 , ora 14.12

Pe parcursul întregii zile de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Radio România Muzical a programat emisiuni speciale, menite să-i pună în lumină pe interpreții și compozitorii români care au transformat România într-o patrie a valorilor muzicale.


Notturno - de Ziua Națională a României

În noaptea dintre 30 noiembrie și 1 decembrie, între orele 1.00 și 7.00, programul "Notturno" produs de BBC și preluat de 13 țări membre ale Uniunii Europene de Radio, este consacrat României. Vor putea fi ascultate atât înregistrări cu interpreți și compozitori români puse la dispoziția UER de Radio România Muzical, cât și înregistrări ale unor lucrări românești interpretate de muzicieni străini. Dinu Lipatti, Ion Voicu, Corul Madrigal, Horia Mihail, Dana Protopopescu, Orchestra Națională Radio, Gabriel Croitoru, Orchestra de Cameră Radio: doar câteva nume din lista pregătită de BBC pentru Ziua României în cadrul programului "Notturno".


România valorilor muzicale

Începând cu ora 7.00, sunt programate 3 episoade ale unei emisiuni intitulate sugestiv "România valorilor muzicale". Între orele 7.00-10.00 și 13.00-17.00 pot fi ascultate cele mai reprezentative lucrări din repertoriul românesc, alături de înregistrări de referință semnate de interpreți români de calibru. Între orele 10.00 și 13.00, Radio România Muzical difuzează, alături de celelalte posturi Radio România, o emisiune produsă de Radio România Actualități, special gândită pentru Ziua Națională a României.


Discuri în premieră

Între orele 17.00 și 21.00, vă oferim mai multe discuri în primă audiție românească, semnate de muzicieni români. Două dintre ele pot fi ascultate chiar în avanpremiera lansării lor oficiale: este vorba despre două albume ale Editurii Casa Radio, semnate de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica, respectiv, de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal.

Răzvan Stoica este violonistul care în octombrie 2013 a cucerit unicul premiu al celui mai important concurs derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, New Talent de la Bratislava; noul disc al muzicianului în vârstă de 28 ani cuprinde înregistrările care l-au propulsat în semifinala acestui concurs, realizate în februarie 2013, cât și noi înregistrări realizate în iulie 2014 la Sala Radio, la inițiativa Radio România Muzical.

Iar pe discul Orchestrei Române de Tineret se regăsesc exclusiv lucrări semnate de compozitori români.

Programul este completat de noul album al pianistei Luiza Borac, apărut în iunie 2014 - "Chants nostalgiques" și de extrase de pe două discuri semnate de pianista Alexandra Dariescu, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români care activează în prezent în Marea Britanie.

Discurile ce urmează să apară sub sigla Editurii Casa Radio, ca și albumul Luizei Borac sunt incluse și în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2014" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro, acolo unde ascultătorii pot da note discurilor intrate în concurs; discul anului se stabilește exclusiv pe baza votului ascultătorilor.


O "Scenă europeană" cu muzicieni români

De la ora 21.00, emisiunea "Scena europeană", dedicată înregistrărilor primite prin Uniunea Europeană de Radio, propune concerte ai căror protagoniști sunt muzicieni români: violonista Mihaela Martin, violistul Răzvan Popovici și pianista Alexandra Dariescu.