Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

DOCUMENTAR: Radio România organizează cea de-a 21-a ediție a Târgului GAUDEAMUS – Carte de Învățătură

Publicat: sâmbătă, 22 Noiembrie 2014 , ora 11.01

Radio România este inițiatorul și organizatorul Târgului Internațional "GAUDEAMUS - Carte de învățătură" și al întregului Program LECTURA din care face parte acest eveniment-emblemă al pieței editoriale. În acest an se desfășoară ediția cu numărul 21 a târgului, în perioada 19 – 23 noiembrie, în Pavilionul Central al ROMEXPO, invitatul de onoare al ediției 2014 fiind Federația Rusă, iar partener privilegiat - Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România - GADIF, președintele de onoare al ediției fiind președintele GADIF, Benoît Rutten.

Radio România este singurul post de radio din lume...

...care și-a asumat rolul de a organiza un astfel de eveniment de amploare, Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură fiind de foarte mulți ani un reper, atât pentru specialiștii din branșă cât și pentru publicul larg și, totodată, cel mai important și mai longeviv eveniment expozițional dedicat cărții, din România.

Fiind deopotrivă expoziție de carte și cafenea literară, GAUDEAMUS este, fără îndoială, la fiecare ediție, centrul pieței editoriale și al vieții culturale din România, găzduind, anual, un maraton de peste 600 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă și destinsă a întâlnirii cu lumea vie a culturii tipărite, din ce în ce mai pregnantă în ultimii ani, în România.



Scurt istoric

Dacă la prima ediție a manifestării – organizată în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie 1994, la inițiativa Radio România, și găzduită în foaierul Sălii de Concerte "Mihail Jora" a Radiodifuziunii, GAUDEAMUS a avut 11.000 de vizitatori, numărul acestora a crescut an de an, astfel că în anul 1997 a avut 25.000 de vizitatori, în 2005 – 87.000 de vizitatori, în anul 2008 a depășit pragul de 100.000 de vizitatori, pentru ca la ediția jubiliară – a 20-a - desfășurată în anul 2013, an în care Radio România a împlinit 85 de ani de la prima emisie, numărul celor care au participat la această manifestare culturală să depășească cifra de 115.000.

Oferta actuală

Târgul se desfășoară anual în Pavilionul Central al ROMEXPO, reunind, într-un spațiu expozițional de circa 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, instituții mass-media, agenții de difuzare de carte, firme multimedia, agenții literare, organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, asociații profesionale, librării, biblioteci etc. Prezența la târg a numeroase edituri din afara țării (în special în cadrul standurilor naționale) și a celor mai importante agenții de difuzare de carte străină din România asigură vizitatorilor accesul la o bogată ofertă editorială internațională.

GAUDEAMUS se desfășoară pe mai multe secțiuni, astfel, nucleul ofertei târgului este reprezentat de carte în format clasic și produse multimedia (carte pe suport electronic, muzică, film, cursuri interactive). Bursa Educația, organizată în cadrul târgului începând din anul 1998, este o secțiune permanentă rezervată instituțiilor de învățământ românești și străine, de toate nivelurile, invitate să-și prezinte oferta educațională și editorială.

O altă secțiune a manifestării – una dintre cele mai dinamice și interactive - o constituie Salonul de Carte pentru Copii "Ion Creangă", în care expun edituri din România și din străinătate specializate în publicarea de cărți pentru copii, dar și materiale și jocuri cu profil educațional. Secțiunea găzduiește în fiecare an și ateliere de creație și spații recreative pentru cei mai mici vizitatori.

Aflat la a 12-a ediție, „Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret” este o altă secțiune asociată evenimentului principal conceput de Radio România, un eveniment ce promovează creativitatea și ingeniozitatea tinerilor, prin vizibilitatea pe care o oferă creațiilor, ideilor lor dar și prin cadrul pe care îl oferă spiritelor pasionate de cunoaștere și inovație. Trebuie spus că în 2014, peste 70 de tineri vor prezenta invenții interesante și vor aduce viitorul mai aproape, în cadrul celor trei secțiuni dedicate: științe aplicate, tehnologia informației și tehnologii ale viitorului.

De asemenea, GAUDEAMUS 2014 găzduiește și câteva expoziții foarte intersante cum sunt „Iudaica” – sub forma unui Salon de Carte Evreiască Editată în România - ediția I, apoi „Moștenirea noastră brâncovenească”, „Pagini din Istoria Radioului", expoziția „Augustin Frățilă”, expoziția de ilustrație de carte Proedit sau proiectul „Cele mai frumoase cărți din România 2014”.

Datorită diversității categoriilor de expozanți și numărului ridicat de participanți la fiecare ediție, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale și software educațional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel științific.

Târgul GAUDEAMUS găzduiește și alte câteva proiecte conexe extrem de importante:

- Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu", denumit astfel în memoria scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internațional GAUDEAMUS. Inițiat și organizat din anul 2002 de Radio România, în colaborare cu studiourile teritoriale, cu scopul de a stimula și încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu și reunește anual câțiva dintre cei mai bine pregătiți și mai talentați tineri din întreaga țară. Finala națională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul Târgului Internațional GAUDEAMUS - Carte de învățătură și aduce față în față, în competiția lecturii, câștigătorii etapelor zonale desfășurate pe parcursul anului.

- Proiectul „Cărțile se întorc acasă” – este o campanie de donație de carte pentru bibliotecile publice și școlare din mediul rural, de la demararea căreia – din anul 2010, Radio România a izbutit să colecteze peste 100.000 de volume care au fost donate către bibliotecile publice din aria de acoperire a posturilor membre ale corporației.

- „Invitați de nota 10: Olimpicii României”, cel mai nou proiect marca Radio România, își propune să acorde vizibilitate performanțelor învățământului românesc și să promoveze elevii medaliați la concursurile internaționale la diverse discipline.

Invitatul de onoare al ediției din acest an a târgului este Federația Rusă, țară care - nu e nevoie să mai amintim – a dat lumii o cultură absolut impresionantă. Dintre cei mai importanți exponenți ai acestui excepțional tezaur cultural care vor trece în acest an pragul târgului GAUDEAMUS, îi menționăm pe Nikolai Dostal - actor, regizor de film și scenarist, Margarita Hemlin - scriitoare, romancieră și jurnalist, Andrei Kotov - unul dintre cei mai remarcabili interpreți de poezii populare rusești cu caracter religios, Kirill Kovaldji - poet, prozator, critic literar și traducător, Natalya Ovsienko - artist, fotograf și profesor și Serghei Starostin - folclorist celebru, cântăreț și interpret la numeroase instrumente etnice.

Radio România organizează și în acest an o festivitate de acordare a unor premii

...care să recompenseze cele mai importante realizări ale secțiunilor și manifestărilor conexe ale târgului, și în acest an postul național de radio decernând și Marele Premiu al Tombolei GAUDEAMUS, al cărui câștigător va fi stabilit prin tragerea la sorți a biletelor și a abonamentelor de intrare, iar premiul va fi un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia.



Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Peste 10.000 de vizitatori în prima zi

Să mai adăugăm că în prima zi a târgului de carte GAUDEAMUS, Radio România a primit peste 10.000 de vizitatori, mai mult de un sfert dintre aceștia fiind participanții la lansarea, în prezența autorului, a volumului "Pas cu pas" semnat de Klaus Iohannis, președintele ales al țării, și apărut la editura Curtea Veche. Sosit la târg în jurul orei 17:30, Klaus Iohannis a vizitat standul Radio România - organizatorul târgului GAUDEAMUS, apoi și-a lansat cartea în prezența a numeroși vizitatori. A urmat o sesiune de autografe maraton care a durat circa trei ore – președintele ales, Klaus Iohannis semnând toate volumele cumpărate de admiratori, fapt care a determinat, în mod excepțional, prelungirea programului târgului cu o oră.

Radio România - principalul jucător în piața culturală românească, membru al celor mai importante organizații media din lume

În fine, să amintim că alături de Târgul internațional de carte GAUDEAMUS, Radio România și-a asumat rolul de promotor al culturii și prin organizarea altor evenimente deosebite: edițiile regionale ale târgului GAUDEAMUS, Festivalul orchestrelor de radio – RadiRo – singurul de acest profil din lume, concertele formațiilor, orchestrelor și corurilor Radio România în țară și străinătate, programe naționale de propagare a muzicii de calitate realizate de soliști instrumentiști ai formațiilor Radio România, editarea de produse culturale prin intermediul editurii Casa Radio, producția de teatru radiofonic, fiind doar câteva dintre acestea.

Radio România s-a impus în peisajul mediatic românesc, fiind lider național de audiență și credibilitate, statut câștigat și datorită unei constante preocupări pentru menținerea unor înalte standarde profesionale, prin posturile sale naționale, posturi care emit în afara granițelor, posturi regionale – din care unul dedicat exclusiv muzicii clasice, sau primul post din țară ce emite exclusiv on-line.

Pe plan internațional, Radio România este membru activ al unora dintre cele mai prestigioase asociații profesionale europene și mondiale: EBU- Uniunea Europeană de Radioteleviziune, ABU – Uniunea de Radioteleviziune Asia – Pacific, U.R.T.I.- Universitatea Radiofonică de Televiziune Internațională, I.P.I.- Institutul Internațional al Presei sau Co.Pe.A.M.- Conferința Permanentă a Audiovizualului Mediteranean.



Răzvan Moceanu - RADOR