Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Manuel de Falla este Compozitorul săptămânii - 17-21 noiembrie 2014

Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014 , ora 11.43

Repere biografice

Muzica tradițională a Spaniei a exercitat o fascinație exotică asupra muzicienilor secolelor trecute, adesea în forme adaptate de compozitorii din afara granițelor ei. Manuel de Falla este reprezentantul unui grup de compozitori spanioli (în care se regăsesc Isaac Albeniz, Enrique Granados și Joaquin Turina) care au câștigat recunoaștere internațională. Născut în 1876 la Cádiz, unde a și studiat mai întâi muzica, Manuel de Falla s-a mutat la Madrid și mai târziu la Paris, revenind în țara natală în 1914, odată cu izbucnirea primului război mondial. Puternic influențat de cântul tradițional andaluz cante jondo (stil vocalde flamenco), s-a stabilit în Granada, avându-l aici prieten pe poetul Federico Garcia Lorca. A avut o atitudine neutră în timpul războiului civil din 1936, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Buenos Aires unde a continuat să lucreze la cea mai ambițioasă creație a sa - Atlántida, o lucrare scenică ce a rămas neterminată.


Viața personală

Manuel de Falla nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii, relațiile sale cu femeile fiind de scurtă durată - factori ce au condus la zvonuri despre presupusa homosexualitate a artistului și tendințele sale misogine. Imaginea publică a compozitorului era una de ascet, apropiată de sfințenie, chiar. În 14 noiembrie 1946, cu nouă zile înainte de aniversarea a 70 de ani, Falla a suferit un atac de cord și a murit în somn. Înmormântarea a avut loc la Catedrala Córdoba în decembrie, sora artistului, Maria del Carmen, aducând trupul compozitorului înapoi în Spania.


Muzica

Impresionistă în anumite aspecte, neo-clasică din alte rațiuni, muzica lui Manuel de Falla este dificil de etichetat clar. Contribuția sa în lumea artistică este relativ mică, dar semnificativă, și are ca centru muzica de scenă. Reputația lui Falla este datorată în primul rând celor două partituri cu muzică de balet - "Amorul vrăjitor" și "Tricornul" - pe care le veți putea asculta și în emisiunea Arpeggio din săptămâna 17 - 21 noiembrie 2014. O altă creație de mare anvergură, care i-a asigurat compozitorului spaniol un loc permanent în repertoriul concertistic, este "Nopți în grădinile Spaniei" - de asemenea prezentă în programul emisiunii Arpeggio.


Manuel de Falla - compozitorul săptămânii la Arpeggio

Ultimele 55 de minute (adică de la ora 12) ale emisiunii Arpeggio sunt dedicate, deci, în perioada 17-21 noiembrie 2014, compozitorului spaniol Manuel de Falla. În afara titlurilor celebre din creația sa, veți putea asculta și opusuri orchestrale, vocale, muzică de cameră, creații concertante și piese pentru pian mai puțin cunoscute, poate, publicului larg.


Irina Cristina Vasilescu