Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Aurelian Octav Popa invitat la Dincolo de culise, 20 și 27 noiembrie

Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014 , ora 11.18

În actualitatea frazelor zornăitoare, fariseice și de cele mai multe ori lipsite de contactul realității, Aurelian Octav Popa promovează cu asiduitate elitismul cultural. Substanța în defavoarea superficialului, detaliul trăit ca o revelație artistică, armonizarea ideilor muzicale cu cele venite din sfera literaturii și ale artelor plastice l-au împins spre un progres neîncetat, spre aerul rarefiat al "celor aleși". Nici pe vremea comuniștilor și nici după 1989 nu s-a abătut de la acest fel de a fi. Cu alte cuvinte, îi repugnă "notele false" atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi.


În 2014 și-a sărbătorit 77 de ani de viață

...și 55 de când s-a impus pe plan internațional. "Sunt simple repetări de cifre " - îmi spune grăbit să schimbe subiectul! Era student în anul II - la Universitatea Națională de Muzică din București - când a câștigat Marele Premiu al Concursului Internațional Primăvara de la Praga. După cinci ani a cucerit și alte prestigioase concursuri de la Budapesta, Birmingham, Utrecht, Geneva și astfel a început saga fabulosului clarinetist.


Un interpret-simbol pentru muzica românească

Tot ceea ce s-a scris pentru clarinet, în domeniul cameral sau concertant, a fost modelat cu har divin de Aurelian Octav Popa, iar în muzica românească a declanșat un adevărat fenomen componistic: a impulsionat imaginația lui Tiberiu Olah - pentru "Pasărea măiastră" deasemenea lui i s-au dedicat pagini concertante de Aurel Stroe, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Cornel Țăranu și lista ar putea continua. Sunt istorii binecunoscute, la fel și perioada "Quodlibet Musicum" sau cea de dirijor al Filarmonicii"Marea Neagră" din Constanța.


O emisiune-confesiune

De această dată îi vom cunoaște bucuriile ("nepotul meu e mai subtil și deștept decât mine") și tristețile, dar și alte momente despre care a fost dispus să-mi ofere detalii. "Am vorbit prea mult, mai bine puneți muzică" mă îndemna maestrul. Dintre sutele de înregistrări conținute în fonoteca noastră am selectat multe momente reprezentative ce vor întretăia mărturisirile lui Aurelian Octav Popa.

Dincolo de culise, joi 20 și 27noiembrie, de la orele 20,00.

Monica Cengher