Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Gustavo Dudamel și Orchestra Filarmonicii din Viena - Concerte de 5 stele, 12 noiembrie 2014

Publicat: luni, 3 Noiembrie 2014 , ora 14.49

Festivalul Salzburg este unul dintre cele mai mari evenimente muzicale europene de operă, teatru și concert, în fiecare vară aducând în orașul lui Mozart, Salzburg, elita artiștilor din întreaga lume și iubitorii muzicii geniului mozartian. Care au fost highlights-urileediției 2014?

Noua producție Don Giovanni, în regia lui Sven-Eric Bechtolf, cu basul lldebrando d'Arcangelo în rolul principal, a atras ca un magnet publicul festivalului din această vară. Au strălucit cum era de așteptat și starurile Anna Netrebko și Placido Domingo într-o premieră verdiană sub bagheta lui Daniele Gatti,Il Trovatore, operă a cărei acțiune este plasată de cunoscutul regizor leton Alvis Hermanis într-o galerie de picturi pe scena Haus für Mozart!

Un moment istoric al ediției, o premieră în istoria de 94 de ani a festivalului, a fost montarea unei opere de Franz Schubert, o raritate a scenei lirice: opera romantică Fierrabras în regia lui Peter Stein.


2014 - o vară Richard Strauss în Festivalul Salzburg

Vara 2014 a stat însă, așa cum se cuvenea, și sub semnul celor 150 de ani de la nașterea unuia dintre fondatorii festivalului în 1920: Richard Strauss. Cap de afiș: capodopera lirică Der Rosenkavalier, cu două semnături de succes pentru scena operei germane - regizorul Harry Kupfer și dirijorul Franz Welser-Möst. Cavalerul rozelor... cea mai cântată operă a compozitorului german din acest "an Strauss" (cu aproximativ 350 de reprezentații anul acesta, până acum, în întreaga lume!). Cât dintre capodoperele orchestrale straussiene, Filarmonica din Viena a prezentat două poeme simfonice sub bagheta venezueleanului Gustavo Dudamel în două concerte consecutive, 23 și 24 august, pe scena Gosses Festspielhaus din Salzburg: poemele simfonice op.24 "Moarte și transfigurație" și op.30 "Așa grăit-a Zaratrustra".


O vară fierbinte sub una dintre cele mai electrizante baghete ale noului mileniu: Gustavo Dudamel, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena

Ansamblul simfonic care și anul acesta a ținut coloana vertebrală a Festivalului din Salzburg a fost Filarmonica din Viena. Este o orchestră care se manageriază singură, nu are nici director musical, nici dirijor principal, așa încât să fii invitat de instrumentiști nu doar pentru un singur program, ci pentru un întreg turneu de cinci săptămâni în Europa și Asia, este o onoare, cum scria Los Angeles Times. Cui a revenit aceasta? Lui Gustavo Dudamel, unul dintre favoriții invitați ai orchestrei în ultimii ani, una dintre cele mai carismatice figuri ale podiumului internațional din noul mileniu. Simbol al împlinirii unui proiect socio-artistic național, El Sistema, dirijorul venezuelean este director al Filarmonicii din Los Angeles și al Orchestrei Simfonice Simón Bolívar din Venezuela.

Un tribut Richard Strauss în Festivalul Salzburg 2014: două poeme simfonice cu Orchestra Filarmonică din Viena sub electrizanta baghetă a lui Gustavo Dudamel. Înregistrare live la Radio România Muzical, miercuri, 12 noiembrie, de la ora 15.30 sub titlul Concerte de 5 stele.


*

Știați că... tot în această vară Gustavo Dudamel și-a făcut debutul ca autor de muzică de film, în The Liberator, o peliculă biografică despre Simón Bolívar?

http://www.npr.org/2014/10/05/352802617/the-maestro-and-the-liberator-gustavo-dudamels-cinematic-debut

Ana Voinescu