Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Musica Ricercata Op.6 - Lux Timisiensis, un nou reper în muzica veche

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2023 , ora 10.33

O abordare proaspătă a muzicii vechi, o selecție minuțioasă și documentată a repertoriului, cu o abordare în concordanță cu spiritul european al orașului și cu o structură pe cât de complexă, pe atât de atractivă, Filarmonica Banatul le propune timișorenilor o nouă serie de evenimente remarcabile - Musica Ricercata Op.6 - "Lux Timisiensis".

"După alungarea lui Bodor Mustafa Pașa de către Eugeniu de Savoya în urma asediului din octombrie 1716, Timișoara a ieșit definitiv de sub dominația Semilunei și a intrat în Epoca Iluminismului. Orașul a devenit unul modern și deschis valorilor europene, lucru care a facilitat pătrunderea rapidă a marii culturi vestice.

Așa cum se știe, conceptul Capitalei Europene a Culturii pornește de la ideea că Timișoara este primul oraș iluminat electric stradal (exact acum 139 de ani). Conceptul Musica Ricercata Op.6 mută acțiunea cu aproximativ un secol și jumătate mai devreme, pornind de la iluminarea metaforică a Timișoarei, adică intrarea acestui oraș în Iluminism.

Astfel, toate evenimentele din Musica Ricercata Op.6 - "Lux Timisiensis" descriu perioada imediată intrării Timișoarei sub lumina marii culturi europene și felul în care muzica s-a metamorfozat, exact ca și orașul, pe întreg parcursul domniei Mariei Tereza (născută la câteva luni după intrarea Timișoarei în Imperiul Habsburgic).

Titlul "Lux Timisiensis" se încadrează perfect în sloganul Capitalei Europene a Culturii, "Shine Your Light! Light up your city!", iar toate evenimentele demonstrează sincronismul cultural dintre Timișoara și Europa de Vest pe tot parcursul Secolului Luminilor.

Vor fi prezente câteva din cele mai importante ansambluri de muzică veche din Europa: Academy of Ancient Music (care aniversează o jumătate de secol de la refondare), Le Concert Spirituel, Musica Ricercata. Violonista Elicia Silverstein, una din cele mai importante interprete pe instrumente de epocă, va susține un workshop și două recitaluri în care va interpreta alături de organistul și clavecinistul Marco Mencoboni integrala Sonatelor Rozariului de Heinrich Biber.

O prezență extrem de importantă este cea a celebrului contratenor Valer Sabadus, unul dintre cei mai importanți interpreți ai acestui repertoriu, despre care The Guardian spunea că are un "control uluitor și o tehnică fin șlefuită".

Lucrările interpretate vor circumscrie această perioadă de iluminare a orașului, cât și a întregii Europe.

Pentru a înțelege și cultura otomană de dinaintea intrării Timișoarei în sfera culturii vest-europene, vom aniversa și Anul Dimitrie Cantemir, cel care a fost reformatorul notației muzicale turce, prin concertul ansamblului Derya Türkan din Istanbul."

Sunt cuvintele maestrului GABRIEL BEBEȘELEA, coordonator al acestui nou concept, pe care publicul este invitat să îl experimenteze în perioada 16 - 30 noiembrie 2023.

Programul evenimentelor cuprinse în Musica Ricercata Op.6 - "Lux Timisiensis":

· Joi, 16 noiembrie| Sala Capitol

19:30 Discuție pre-concert cu Gabriel Bebeșelea

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE DESCHIDERE

VALER SABADUS & MUSICA RICERCATA

Illuminatio

GABRIEL BEBEȘELEA - dirijor

VALER SABADUS - contratenor

În program, lucrări de: Johann Adolph Hasse, Georg Friedrich Händel, Heinrich Biber, Jean Philippe Rameau, Joseph Bologne Chevalier de Saint Georges, Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Maksim Berezovski, Giuseppe Sarti, Stephen Storace

· Vineri, 17 noiembrie | Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara

17:00 Workshop de vioară barocă cu Elicia Silverstein

· Sâmbătă, 18 noiembrie | Biserica Sf. Ecaterina

20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein

21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI

Mysterium I

Heinrich Biber - Integrala sonatelor Rozariului (1)

· Duminică, 19 noiembrie | Biserica Piaristă

20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein

21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI

Mysterium II

Heinrich Biber - Integrala sonatelor Rozariului (2)

· Luni, 20 noiembrie | Liceul de Artă "Ion Vidu" - Sala "Mihai Perian"

19:30 Discuție pre-concert cu Derya Türkan

20:00 DERYA TÜRKAN ENSEMBLE

Cantemir 300/350

În program: lucrări din Cartea științei muzicii de Dimitrie Cantemir

· Sâmbătă, 25 noiembrie | Librăria "La Două Bufnițe" (intrare liberă)

18:00 Dialog cu publicul al poetului Radu Vancu

Bufnițele și Luminile Timișoarei

· Duminică, 26 noiembrie | Domul Romano-Catolic

19:30 Discuție pre-concert cu Laurence Cummings

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR

ACADEMY OF ANCIENT MUSIC

Muzică pentru o împărăteasă

LAURENCE CUMMINGS - dirijor

HILARY CRONIN - soprană

În program, lucrări de: Maria Teresa Agnesi, Joseph Haydn, Johann Adolph Hasse, Theresa Marianna Martinez, Wolfgang Amadeus Mozart

· Luni 27 noiembrie - miercuri, 29 noiembrie | Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara

ora 17:00 Workshop de transcriere a manuscriselor muzicale cu Gabriel Bebeșelea

· Joi, 30 noiembrie | Domul Romano-Catolic

19:30 Discuție pre-concert cu Hervé Niquet

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE ÎNCHIDERE

LE CONCERT SPIRITUEL

Mozart în Salzburg

HERVÉ NIQUET - dirijor

În program, lucrări de: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Michael Haydn

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu" din București și Director Artistic al ansamblului si al Festivalului Musica Ricercata. În 2023 este Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul pe perioada Capitalei Europene a Culturii.

Pe lângă aceste poziții, este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia.

Gabriel Bebeșelea dirijează în săli de concerte importante precum Concertgebouw Amsterdam, Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta, Auditorium Parco della Musica din Roma și L'Auditori din Barcelona. Cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În afară de faptul că este director artistic al ansamblului Musica Ricercata, începând cu anul 2019, este director artistic al Festivalului Musica Ricercata.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul "Strigoii" și "Pastorale - Fantaisie pour petit orchestre"(ediție editată de Gabriel Bebeșelea) de George Enescu.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iași în 2011, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.

MUSICA RICERCATA

Musica Ricercata este un colectiv artistic internațional conceput de Gabriel Bebeșelea, care, de la început, a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai buni muzicieni din întreaga Europă și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, până la cea modernă, având în prim-plan interpretarea muzicii vechi. Caracterizată printr-o legătură deosebită între dirijor și muzicieni, Musica Ricercata explorează diferite lumi sonore, folosind instrumente vechi - flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de maț, teorbe - precum și instrumente moderne, în funcție de program, și interpretând fiecare repertoriu în modul potrivit, de la Jean-Baptiste Lully sau Ludwig van Beethoven, până la compozitori contemporani. De fapt, numele ansamblului înseamnă "Muzică cercetată" și a fost împrumutat de la un set de unsprezece piese pentru pian de Gyorgy Ligeti - Musica Ricercata - ca un omagiu adus compozitorului născut în Transilvania. Musica Ricercata concertează în săli și festivaluri importante precum MÜPA Budapesta, Ateneul Român, Festivalul Internațional "George Enescu", prezentând programe creative alături de soliști de talie mondială, precum marele tenor Lawrence Brownlee. Începând cu 2019, Musica Ricercata este parteneră a European Union Youth Orchestra.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/jzEU3