Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Soprana Letiția Vițelaru și bas baritonul Sorin Coliban în Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 2023

Publicat: marți, 24 Octombrie 2023 , ora 13.04

Luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București, va avea loc Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13. Spectacolul îi va avea ca soliști pe soprana Letiția Vițelaru și bas baritonul Sorin Coliban, acompaniați de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral. Din program, arii din opere celebre de Rossini, Verdi, Mozart, Puccini.
Spectacolul de pe scena Operei din București va încheia cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional PROPATRIA - eveniment care promovează valorile românești în Europa - și care a început la Roma pe 1 octombrie. Artiști români din toate colțurile lumii au ajuns anul acesta în comunități din diaspora din Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, festivalul urmând să se încheie în România luni, pe 30 octombrie.
Realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a 13- ediție a fost itinerantă, călătorind de la Roma la Chișinău, apoi la Berlin, Paris, din nou la Roma și la final, la București, cu un complex caracter internațional și urmărind, ca de fiecare dată, coagularea prin cultură a diasporei românești.
După deschiderea, pe 1 octombrie, în celebra Piazza di Spagna, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist "Țara Vrancei", festivalul a continuat, tot la Roma, pe 4 octombrie, când Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București, a dirijat Orchestra de Cameră a Conservatorului "Santa Cecilia", cu mare succes, concertul aducând sute de români din diaspora în Sala Accademica a Conservatorului. Apoi, festivalul a ajuns la în Republica Moldova, la Sala cu Orgă din Chișinău, cu spectacolul de muzică și poezie "Aplauze pentru poet...pe scenă", cu actrița Rodica Mandache, actorul Eduard Păuna și pianistul Cătălin Răducanu. Pe 12 octombrie, Festivalul Internațional PROPATRIA a fost la Berlin, cu concertul susținut de pianistul Cristian Niculescu și de violoncelistul Radu Nagy, iar pe 13 octombrie, la Paris, cu concertul susținut de violonista Irina Mureșanu și pianista Dana Ciocârlie. Pe data de 19 octombrie, Festivalul Internațional PROPATRIA revine la Roma, cu două concerte, unul susținut de soprana Rodica Vică și de pianista Mara Dobrescu, director artistic al festivalului, pe 19 octombrie, urmat de recitalul de pian al Adelei Liculescu pe 21 octombrie. Pe 28 octombrie, tot la Roma, flautistul Matei Ioachimescu concertează alături de The Romanian Flute Ensemble, în Gala Pro Patria, în sala Conservatorului de muzică Santa Cecilia din Roma.
Luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București, va avea loc Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13 care încheie festivalul.
Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.


PROGRAM MUZICAL
GALA EXTRAORDINARĂ DE OPERĂ
30.10.2023, ora 18.30
Opera Națonală Română
Letiția Vițelaru ( soprană)
Sorin Coliban ( bas bariton)
Orchestra Metropolitană București
Dirijor Daniel Jinga
G. Rossini - "Barbierul din Sevilla" - Uvertura
G. Rossini - "La Cenerentola" - Don Magnifico - "Sia qualunque delle figlie"
Ch. Gounod - "Faust" - Air des bijoux
G. Verdi - Don Carlos - Philippe II - "Elle ne m'aime pas… Je dormirai dans mon manteau royal"
W. A.Mozart - "Don Giovanni "- La ci darem la mano - Zerlina / Don Giovanni
G.Verdi - "La Traviata" - Preludiu
G.Verdi - E strano…Sempre libera - La Traviata
W. A. Mozart - Don Giovanni - Leporello - "Madamina , il catalogo e questo"
G.Puccini - La Boheme - Quando me'n vo
G. Donizetti - Don Pasquale - Signorina, in tanta fretta - Norina / Don Pasquale
P. Mascagni - Intermezzo din Cavalleria Rusticana
F. Lehar - Die lustige Witwe - "Lippen schweigen" - Hanna / Danilo

Festivalul Internațional PROPATRIA:
Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate. Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.
Festivalul Internațional PROPATRIA a găzduit în cei 12 ani de viață peste 70 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Participarea tinerilor din mai multe țări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.