Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Pianistul Daniel Ciobanu, solist în rezidență în stagiunea 2023/2024, două evenimente într-o săptămână, la Timișoara

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2023 , ora 11.47
Solist în rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara, în stagiunea 2023/2024, pianistul Daniel Ciobanu este un artist cu o personalitate muzicală distinctivă și o tehnică ce i-a adus numeroase premii, colaborări cu orchestre de top și dirijori celebri, apărând pe scene mari ale lumii. Avem ocazia să îl ascultăm vineri, 20 octombrie, de la ora 19:00, în concertul susținut alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta diriorală a maestrului SANDER TEEPEN, și în 22 octombrie, de la ora 19:00, în recitalul de la Sala "Mihai Perian" a Liceului de Artă "Ion Vidu", în formulă de cvintet.

Pianistul Daniel Ciobanu a câștigat atât Premiul Publicului, cât și medalia de argint la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv în 2017. Ulterior, a apărut la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Enescu București și a făcut turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.

A susținut spectacole cu orchestre renumite precum Gewandhaus Orchester Leipzig, unde a cântat sub bagheta lui Omer Meir Wellber. A concertat cu Royal Philharmonic Orchestra; Konzerthausorchester Berlin; Deutsche Kammerphilharmonie Bremen; Filarmonica Baltică Poloneză; Israel Camerata; Orchestra Națională Regală Scoțiană; Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională a Radioului Român și la Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein.

În aprilie 2022, Ciobanu a intervenit cu Orchestra Filarmonicii din Israel pentru patru întâlniri semnificative la Tel Aviv și Ierusalim cu Omer Meir Wellber.

Ciobanu a debutat și în Royal Festival Hall în 2010, iar de atunci a susținut recitaluri solo la Munich Gasteig, Salzburg Mozarteum, De Bijloke din Gent, Auditorium de Radio France, Salle Cortot, Fazioli Hall din Sacile, Teatro Massimo Palermo, Ateneul București, Festivalul Duszniki Chopin, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Auditoriul Bronfman din Tel Aviv și Sala Națională de Concerte din Taipei.

Arta lui Ciobanu se extinde dincolo de spectacolele sale, iar în 20/21 a fost anunțat ca fiind primul artist în rezidență al Filarmonicii George Enescu din București pentru o perioadă de trei sezoane. Sezonul său de deschidere al rezidenței a inclus concerte sub conducerea lui Cristian Măcelaru și Gabriel Bebeșelea.

În concertul din 20 octombrie, Daniel Ciobanu va interpreta Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră op. 43 de S. RAHMANINOV. În program regăsim, de asemenea, S. RAHMANINOV - Caprice bohémien și A. DVOŰÁK - Simfonia nr. 5 în fa major, op. 76.

Concertul va fi condus de maestrul SANDER TEEPEN.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://bit.ly/467fqbI

Pentru recitalul din data de 22 octombrie, pianistul Daniel Ciobanu va colabora cu alți patru tineri instrumentiști excepționali: violoniștii ALEXANDRA TIRSU (care cântă la o vioară Stradivarius) și VLAD POPESCU, violistul DANIEL CIOBANU și violoncelistul CONSTANTIN BORODIN.

În program, lucrări de R. SCHUMANN și D. ȘOSTAKOVICI.

ALEXANDRA TIRSU - vioară

Este laureată a Competiției Internaționale de Muzică de la Seul în 2018 și a Competiției Internaționale de la Osaka în 2014. A avut colaborări recente cu Orchestra Simfonică Radio Bavareza, Orchestra de Cameră din München, Filarmonica Arthur Rubinstein.

Alexandra a concertat la Konzerthaus din Viena, Berliner Philharmonie, Herkules Saal și Prinzregententheater din München, Elbphilharmonie și Laeiszhalle Hamburg, Seul Arts Center, Shanghai Oriental Arts Center și Beijing Concert Hall.

Sezonul 2022 include debuturi cu London Symphony Orchestra, Kiev Virtuosi Orchestra și colaborări cu Sol Gabetta, Ilian Garnet, Patricia Kopatchinskaja, Ioana Cristina Goicea, Richard Galliano. A cântat sub bagheta lui Semyon Bychkov, Gabriel Bebeselea, Jose Maria Moreno, Dmitri Jurowsky, Radoslaw Szulc și a colaborat cu muzicieni precum Ivry Gitlis, Michael Guttman, Daishin Kashimoto, Alexander Chaushian, Friedrich Thiele, Razvan Popovici, Uto Ughi, Diemut Poppen, Boris Brovtsyn, Vladimir Landsmann, Svetlana Makarova, Levon Chilingirian și Kyril Zlotnikov.

VLAD POPESCU - vioară

Violonist, profesor de vioară și director artistic al Festivalului Eufonia și al proiectului educațional Pavilion - muzica în clasă și acasă, Vlad Popescu este un mare iubitor al muzicii de cameră, fiind membru fondator al Furiant Quartet, alături de care a câștigat numeroase concursuri internaționale, având o bogată activitate concertistică desfășurată pe mai multe continente (Europa, America de Nord, Africa, Asia).

Vlad Popescu a concertat din postură solistică alături de orchestrele Norddeutsche Philharmonie Rostock (Germania), Kärntner Sinfonieorchester (Austria), Filarmonica Banatul Timișoara, iar ca muzician de orchestră a apărut constant ca șef de partidă în ansamblurile Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Camerata Berna, Deutsche Kammerorchester Berlin, Ensemble Ruhr sau Aalborg Symfonieorkester.

De la începutul anului 2021, Vlad este asistent de cercetare și doctorand al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, unde predă vioară și muzică de cameră din postura de profesor asociat, iar între anii 2022 și 2023, Vlad a fost profesor de vioară asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din Rostock, Germania.

DANIEL CIOBANU - violă

A urmat cursurile Conservatorului "Giuseppe Verdi" din Milano, sub îndrumarea profesorului Claudio Pavolini. Aici, a avut ocazia să lucreze cu dirijori de renume, precum Gianandrea Noseda, Daniele Gatti și Daniele Rustioni.

După absolvirea conservatorului, Daniel și-a continuat formarea la Accademia del Teatro alla Scala, unde a colaborat cu dirijori de prestigiu, printre care Lorenzo Viotti, Michele Spotti, Marco Armiliato, Massimo Zanetti, Donato Renzetti, Toshiyuki Kamioka și Pietro Mianiti.

Daniel Ciobanu este un membru activ al orchestrelor de tineret din Republica Moldova și România. În prezent, colaborează cu Orchestra Națională Radio și Orchestra Filarmonicii "George Enescu".

CONSTANTIN BORODIN - violoncel

Venit din Chișinău la București, Borodin a studiat violoncelul laclasa profesorului Marin Cazacu.

Constantin Borodin este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale (peste 20), dintre care: premiul II la Concursul de muzică de cameră M ist fur Mozart de la Cluj, 2016, și premiul III la Concursul Domenico Gabrielli de la Berlin, 2021.

A concertat ca solist cu Orchestra de Cameră Alt-Hastedter Bremen, Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Ion Dumitrescu. De asemenea, a susținut recitaluri în sala mare a Ateneului Român din București, la Riga și la Chișinău.

Constantin Borodin a colaborat cu Brandenburgisches Orchester Eberswalde, Orchestra de Cameră Geringas și Potsdam Kammerakademie. A beneficiat de o bursă de 3 ani din partea Fundației Principesa Margareta a României. Între 2016 și 2017, a studiat cu Judith Ermert la Conservatorul Regal din Gent, Belgia, iar în 2018-2019 a studiat cu Konstantin Heidrich la UdK Berlin. Este bursier al Societății Paul Hindemith din Berlin și al Deutschlandstipendium. Din 2020, studiază cu Konstantin Heidrich la Universitatea de Arte din Berlin.