Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Noua stagiune simfonică 2023-2024 a Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: joi, 28 Septembrie 2023 , ora 7.58

Filarmonica "George Enescu' va deschide stagiunea simfonică 2023-2024 prin concertele programate joi, 6 octombrie și vineri, 7 octombrie 2023 de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Dirijorul invitat să inaugureze noua stagiune este renumitul José Cura, artist argentinian ce va apărea în fața publicului atât în ipostază de șef de orchestră, cât și în calitate de compozitor. Sub bagheta sa va avea loc debutul la Filarmonica "George Enescu" al tânărului pianist Alim Beisembayev, născut în Kazahstan în 1998, câștigător în 2021 al prestigiosului concurs de la Leeds.

Stagiunea simfonică 2023-2024 se anunță plină de evenimente remarcabile. Pe scena Ateneului Român - poate cea mai impresionantă sală de concert din Europa de Est - vor apărea în fața publicului artiști ce țin capetele de afiș de pretutindeni. Începând cu acestă stagiune, tânărul violoncelist Andrei Ioniță este numit artist-în-rezidență. La vârsta de 29 de ani, Andrei Ioniță se mândrește cu o carte de vizită impresionantă: este singurul câștigător român din istoria celei mai dificile competiții de interpretare, Concursul "Piotr Ilici Ceaikovski" din Rusia, ediția 2015, iar în 2019-2020 a deținut aceeași poziție de artist-în-rezidență la Elbphilharmonie din Hamburg.

La pupitrul Orchestrei Simfonice și al Corului Filarmonicii "George Enescu" se vor afla în continuare prim-dirijorul principal Christian Badea și dirijorii principali Leo Hussain și Gabriel Bebeșelea. Sunt, de asemenea, invitate mari personalități ale baghetei ce au marcat istoria genului, printre care: Jean-Claude Casadesus, Lawrence Foster, Thomas Sanderling, Leonard Slatkin, Michael Sanderling. Printre muzicienii consacrați prezenți în stagiunea 2023-2023 se numără Christian Zacharias, Director de onoare al Filarmonicii "George Enescu" (în dublă ipostază, de dirijor și de solist, în concertul din 15-16 februarie 2024), dirijorul Cristian Măcelaru, pianiștii Elisabeth Leonskaja și Nelson Goerner.

Numeroși tineri artiști străini ce s-au afirmat pe scenele internaționale vor evolua pentru prima dată la Filarmonica "George Enescu": Kristine Balanas, Harry Ogg, Arabella Steinbacher, Fr. Lopez Ferrer, Boris Giltburg, Kian Soltani, precum și interpreți români de calibru: Daniel Ciobanu, Mihaela Martin, Raluca Știrbăț.

Alături de cele mai iubite lucrări din epocile barocă, clasică și romantică, repertoriul ales pentru stagiunea 2023-2024 cuprinde piese de referință din secolul XX: Simfonia nr. 10 de Dmitri Șostakovici, suitele de balet Petrușka și Pasărea de foc de Igor Stravinski ș.a., precum și numeroase lucrări inedite sau în primă audiție pe scena Ateneului: Berlioz - Simfonia dramatică "Romeo și Julieta", Schumann - Poemul dramatic "Manfred", José Cura - Requiem Aeternam, George Enescu - Simfonia nr. 1 de tinerețe, Paul Constantinescu - Simfonia ploieșteană, Pancio Vladigherov - Rapsodia "Vardar", Mieczysław Weinberg - Concertul pentru violoncel și orchestră, Ștefan Zorzor - To Bartok with Love.

De asemenea, Filarmonica "George Enescu" va marca închiderea Anului "Prokofiev" prin interpretarea Simfoniei nr. 5 și închiderea Anului "Paul Constantinescu", prin Oratoriul bizantin de Crăciun, "Nașterea Domnului", iar la centenarul nașterii lui György Ligeti, va interpreta Concertul românesc.

Cu prilejul aniversării a 200 de ani de la prima audiție a Simfoniei nr. 9 de Ludwig van Beethoven, ce a avut loc în mai 1824, dirijorul Justus Franz va conduce Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu" care vor prezenta pe scena Ateneului această capodoperă a repertoriului vocal-simfonic.

În plus, ca o continuare a demersului Managerului General, Marin Cazacu, de a promova creația contemporană românească, Filarmonica va prezenta în primă audiție absolută lucrări comandate tinerilor compozitori Alexandru Murariu și Ștefan Stoianovici. Un alt reper al stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii "George Enescu" este CellEAST, primul festival de violoncele din România, aflat la ediția a III-a, ce va avea loc la Ateneul Român în mai 2024, precum și pe importante scene din țară.

Ateneul Român

Joi, 5 octombrie/Vineri, 6 octombrie 2023, ora 19

Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: JOSÉ CURA

Solist: ALIM BEISEMBAYEV

Program

José Cura

Offertorium și Sanctus din Requiem Aeternam

Frédéric Chopin

Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian și orchestră

Nikolai Rimski-Korsakov

Suita simfonică Șeherezada, op. 35

Solo vioară: Rafael Butaru

Dirijorul Corului: IOSIF ION PRUNNER

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar
Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 130 lei

Categoria II: 120 lei

Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".