Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concursul Internațional 'Remember Enescu' 2023

Publicat: marți, 5 Septembrie 2023 , ora 15.39

Se prelungește până la 15 septembrie perioada de înscrieri la Concursul Internațional "REMEMBER ENESCU" 2023 - parte din proiectul Programului cultural național "TIMIȘOARA - CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII ÎN ANUL 2023"

Datorită numeroaselor solicitări din partea tinerilor interesați să se înscrie în competiția internațională a Concursului "REMEMBER ENESCU", secțiunile vioară, pian, canto și compoziție, cu desfășurare în perioada 25 - 30 septembrie 2023, la Timișoara-Universitatea de Vest/Facultatea de Muzică și Teatru, Fundația Culturală " REMEMEBER ENESCU", organizatorul proiectului, a decis prelungirea perioadei de înscrieri până la data de 15 septembrie 2023.

Repertoriul de concurs, Regulamentul concursului, juriul și toate detaliile și formularele de înscriere se găsesc pe www.rememberenescu.ro.

Concursul Internațional "REMEMBER ENESCU", ajuns la ediția a XXI și aflat în mentoratul Violonistului Alexandru Tomescu, se adresează tinerilor muzicieni cu vârsta între 6 - 24 ani, indiferent de naționalitate și locul în care trăiesc, care își doresc să asimileze, pe lângă repertoriile obișnuite de studiu, și lucrări semnate George Enescu. Concursul reprezintă o platformă de lansare și încurajare a tinerilor, viitorii muzicieni remarcabili ai lumii, și, totodată, o ocazie de a împărtăși un moment intergenerațional de muzică, educație, atitudine și valoare, imaginat și dezvoltat de Fundația Culturală "REMEMBER ENESCU".

Proiectul se desfășoară la Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest/Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara și Filarmonica "BANATUL".

Concursul are două etape, pe trei categorii de vârstă:

- La secțiunea vioară: categoria A - concurenți cu vârsta de până la 12 ani, categoria B - 13-16 ani și categoria C - 18-24 ani;

- La secțiunea canto: categoriile B:13-16 ani, categoriile C:18-24 ani;

- La secțiunea pian: categoria A - concurenți cu vârsta de până la 12 ani, categoria B - 13-16 ani, categoria C - 18-24 ani,

- La secțiunea compoziție: categoria C:18- 24 ani;

Premii acordate sunt numeroase, la fiecare secțiune în parte: Premiul I, Premiul II, Premiul III și premiul special al juriului, premiul de originalitate la compoziție.

Marele Premiu al Concursului "REMEMBER ENESCU" se va acorda unui tânăr muzician pentru cea mai meritorie prezență în concurs, indiferent de categorie și secțiune.

Premiile acordate sunt în bani, partituri, instrumene muzicale, iar cei mai talentați dintre participanți vor avea posibilitatea de a susține recitaluri și concerte pe scene importante ale instituțiilor Culturale partenere din țară: Timișoara, București, Brașov, Pitești și un Master Class de pian oferit de pianista Sînziana Mircea.

Juriul Concursului Internațional "REMEMBER ENESCU" este format din personalități de prim nivel ale lumii muzicale românești și internaționale, cu autoritate profesională recunoscută în domeniu: violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea, Cristina Comandașu - Manager al postului Radio România Muzical, violonista-Conf.univ.dr.Cristina Mălănciou- Universitatea de Vest/Facultatea Muzică și Teatru, v
iolonist concertist Titus Flueraș, Conf.univ.dr. Academia de Muzică Gh. Dima Cluj-Napoca, pianist și Prof.univ.dr. Csíky Boldizsár-Tamás- Academia de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj Napoca, soprana solistă a Operei Naționale Române, București și Conf.univ.dr Iulia Isaev la Universitatea Națională de Muzică București, Lectorul univ.dr. SIMONA NEGRU- Facultatea de Muzică și Teatru/Universitatea de Vest, Timișoara.

GALA DE PREMIERE A LAUREAȚILOR
va avea loc în data de 30 septembrie, pe scena Filarmonicii "BANATUL" și începe cu un recital extraordinar de vioară și pian, oferit de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea.

Totodată, în cadrul Concursului Internațional "Remember Enescu" tinerii muzicieni, dar și publicul sunt invitați la Master Class-urile pentru vioară, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pian, susținut de pianista Sînziana Mircea, dar și la conferința motivațională "Schimbă-ți Viața prin Cultură!" cu speakeri de prestigiu ca
Prof. univ. dr. Violeta Zonte, decan al Facultății de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest Timișoara, a violistului Cristian Andriș, Conf.univ.dr. și director al Școlii Doctorale de Muzică și Teatru din UVT, din Universitatea de Vest din Timișoara, a doamnei Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și a lectorului Anca Gheorghe, manager cultural și producător al Turneului Internațional Stradivarius. Intrarea publicului este
gratuită la toate aceste activități, inclusiv la sesiunile de pregătire a concurenților pentru competiția finală.

Proiectul va continua în luna octombrie și noiembrie cu o serie de cinci concerte internaționale, susținute de violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea și Orchestra de Tineret a Universității de Vest Timișoara/Facultatea de Muzică și Teatru.