Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul Musica Barcensis - Ediția a XIV-a continuă în fiecare weekend, în luna august

Publicat: joi, 3 August 2023 , ora 13.59


Aproape 2000 de spectatori și 90 de artiști au participat la cele șapte evenimente care au avut loc în lunile iunie și iulie, în cadrul Festivalului Musica Barcensis, ediția 2023.

Agenda de festival propune, în duminicile lunii august, întâlniri muzicale cu artiști locali, naționali sau internaționali, în cetăți și biserici evanghelice fortificate ale Brașovului și Țării Bârsei: Hălchiu, Feldioara, Hărman, Sf. Martin și Codlea. Vor fi două concerte în exterior și trei la interior, menite să surprindă melomanii, ca o celebrare a bucuriei de a fi împreună, în acordurile muzicii.

Publicul este invitat să asculte un duet de chitare, un dialog muzical de clavecin și vioară, un concert electrizant de tineri suflători, precum și un cvartet baroc și de coarde.


Vă prezentăm programul lunii august:

6.08.2023 - Hălchiu - 17:00 - Recital instrumental - Duo de chitare, Iancu & Lobonț

13.08.2023 - Feldioara - ora 17:00 - The Romanian Flute Ensemble & Matei Ioachimescu

20.08.2023 - Hărman - ora 17:00 - Ansamblul Baroc Flauto Dolce

27.08.2023 - Sf. Martin - ora 17:00 Duo clavecin și vioară - Cipriana Smărăndescu & Matei Grigore Lazăr

3.09.2023 - Codlea - ora 17.00 - Recital instrumental - Fonte di Gioia & Klaus Dieter Untch

În 6 august, recitalul instrumental din Biserica Fortificată Hălchiu va fi susținut de Duo de chitare alcătuit din soții Olivia Iancu și Claudiu Lobonț,doi talentați artiști recunoscuți pe plan național ce ne vor prezenta un program atractiv, "Chitarele bine temperate: impresii latino-americane" - dedicat ritmului, festivului și extravaganțelor latino-americane, cu piese din repertoriulunor compozitoriprecum Piazzola, Castelnuovo-Tedesco, Ponce, Rodrigo etc.

În 13 august, în Cetatea Feldioara, în aer liber, avem prilejul să îl reîntâlnim pe flautistul Matei Ioachimescu, artist internațional, căruia i se va alătura The Romanian Flute Ensemble, un ansamblu de tineri suflători timișoreni, care se face deja remarcat la festivaluri internaționale și care debutează în festivalul de anul acesta, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne - de la flautul bas la piculină, aflată într-un periplu muzical național, sub egida "InSuflu". Publicul prezent va avea privilegiul de a asculta în primă audiție lucrările compuse special pentru acest turneu, de compozitori contemporani de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș și Alin Chelărescu.

Revine în festival, în 20 august, în curtea Bisericii Fortificate Hărman, ansamblul baroc Flauto Dolce, cu un program tematic colorat, sub egida "Bazinul carpatic multicultural în perioada Barocă" și compoziții mai puțin cunoscute ale patrimoniului muzical național, din manuscrise săsești, maghiare, armenești, românești și evreiești.

În 27 august, în biserica Sf. Martin, de pe Dealul Cetății din Brașov, vom asista la un recital surprinzător de clavecin și vioară, care îi aduce în prim-plan pe Cipriana Smărăndescu la clavecin și pe violonistul Mircea Grigore Lazăr.

Festivalul se încheie în Biserica Fortificată din Codlea, în prima duminică din septembrie, avându-i alături pe membri ansamblului baroc Fonte di Gioia și organistul Klaus Dieter Untch, un melanj sonor de viori, clavecin, viola da gamba și orgă, ce ne va purta prin muzica lui J.S.Bach, D.Buxtehude, J.F.Dandrieu, A.Scarlatti și J.L.Krebs.

Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi bisericile fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie. Muzica, decorul gotic sau clasicist se îmbină armonios și devin un tot unitar.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor în vigoare.