Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Au început înscrierile pentru cea de a doua ediție a Academiei de Arte Lugoj Clasic

Publicat: vineri, 28 Iulie 2023 , ora 10.05


În perioada lunilor august și septembrie 2023, Asociația Enthousiasmos cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj organizează cea de a doua ediție a Academiei de Arte Lugoj Clasic, ce însumează activități de formare și de perfecționare în arta muzicii. Structurată în două secțiuni, prima dedicată tinerilor cântăreți de operă și studenților disciplinei canto, iar cea de a doua elevilor, ediția din acest an oferă cursuri ce vor fi susținute de reputați artiști din domeniile canto, cor, muzică instrumentală, dar și lecții de teoria muzicii și jocuri pentru dezvoltarea auzului. Proiectul este finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Detalii pot fi găsite pe site-ul asociației: https://enthousiasmos.ro/academia-de-arte-2023/

Înscrierile se fac la telefon: 0752677183

"Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a fi creatori de artă și de evenimente artistice de înaltă clasă. Ne dorim să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Inspirând și susținând talentul tinerilor muzicieni, construim artiști pregătiți pentru cariere artistice ale viitorului, iar prin proiectele noastre artistice, transformăm aspirațiile în acțiune.", declară mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte Lugoj Clasic

Inițiativă începută în anul 2022, Academia de Arte Lugoj Clasic a organizat două coruri de copii pentru grupe diferite de vârstă, în cadrul cărora activează 85 de membri sub coordonarea prof. Claudia Crețiu. În mai puțin de un an, corul mare (al elevilor cu vârste între 9 și 18 ani) a participat la cinci competiții naționale și internaționale, la toate obținând premii. În anul 2023, Academia oferă elevilor activități în cadrul celor două ansambluri corale, cursuri de canto, teoria muzicii și jocuri muzicale dar și lecții de pian, chitară, vioară, și clarinet. Mentorii programului sunt reputați artiști și profesori de specialitate, dintre care menționăm pe Dr. Drd. Aura Twarowska (canto), Sorin Coliban (canto), Dr. Dragoș Mihăilescu (pian), Ion Dorobanțu (chitară), Alexandra Crișan (vioară), Florin Dan Catina (clarinet), Claudia Crețiu (cor), cărora li se vor alătura pianiștii corepetitori Raluca Miclăuș, Traian Moldovan și Alexandru Reisz.

Un capitol special îl reprezintă cursul de măiestrie dedicat tinerilor cântăreți de operă, care va avea loc în perioada 18-26 septembrie la Casa Bredicenilor și la Clubul Copiilor din Municipiul Lugoj sub coordonarea oferită de bas-baritonul Sorin Coliban, solist al operei de Stat din Viena și de mezzosoprana Aura Twarowska, renumita solistă internațională de operă. Lor li se va alătura pianistul Traian Moldovan, care va asigura acompaniamentul pe întreaga durată a cursurilor. Participarea este gratuită și presupune înscrierea printr-o preselecție pe baza unei biografii a candidatului și a unei înregistrări audio sau video, cu o durată maximă de 5 minute.

Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj și Membru de Onoare AFAR, Aura Twarowska a debutat ca solist pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet în 1998, iar ulterior cariera sa artistică s-a extins cu numeroase roluri de operă și partituri vocal-simfonice și colaborări internaționale care au condus la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. De atunci, a cântat pe scene prestigioase din întreaga lume și a colaborat cu dirijori și soliști renumiți precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu și alături de soliști ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto s.a.

Pe lângă activitatea artistică, Aura Twarowska a obținut și o licență în Științe Economice și studii post-universitare de Management Cultural. De asemenea, deține un doctorat care combină specializarea muzicală cu domeniul de management, iar în 2021 a început cel de al doilea doctorat în management. Este Fondator si Director Artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic, al Academiei de Arte Lugoj Clasic si al Concursurilor Internaționale de Canto "Tiberiu Brediceanu" și " Sabin V. Drăgoi". Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, iar din 2021 este membru în consiliul de Directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Bas - Baritonul Sorin Coliban este solist al Operei de Stat și a și Volksoper din Viena, dar colaborează și cu Royal Opera House-Covent Garden (Londra), Operele Bastille și Garnier (Paris), Opera Chatelet și Teatro alla Scala (Milano). A avut numeroase apariții pe scenele teatrelor de operă, filarmonicilor și ale festivalurilor din întreaga lume, dintre care menționăm: War Memorial Opera House (San Francisco), New Israeli Opera (Tel Aviv ), teatrele de operă din Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, München și Düsseldorf (Germania), Basel, St. Gallen, Luzern (Elveția), Filarmonica din Berlin, Filarmonica de pe Elba (Hamburg), Filarmonicile din Dresda, Lyon, Bruxelles, Amsterdam (Concertgebouw), Rotterdam, Londra (pe scenele de la Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall), Filarmonica "George Enescu" (Ateneul Român), Orchestra Națională Radio București și Filarmonica din Viena (Musikverein) și festivalurile Wiener Festwochen,Bregenzer Festspiele, Klagenfurt (Austria), Mozart Festival-Spania (La Coruña ), Rossini Opera Festival- Italia (Pesaro ), Festivalul de la Edinburgh, Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, Festivalul de Operă în Cariera Romană din St. Margarethen (Austria, cu rolul Sparafucile din opera Rigoletto, unde premiera a fost transmisă live la Televiziunea austriacă și a fost înregistrată pe DVD), Festivalul "Lugoj Clasic", Festivalului Internațional "George Enescu" ș a. Participă la înregistrări audio și video realizate de firmele EMI-Classics și Naxos și a făcut parte din multe transmisii la radio și TV precum și Opera în Cinema în Austria ORF-Ö1, Anglia BBC, România.