Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Alexandru Tomescu transformă Cabana Caraiman din Munții Bucegi, la 2025m, într-un loc dedicat muzicii clasice

Publicat: miercuri, 26 Iulie 2023 , ora 16.02


"Este Magic! Este un vis devenit realitate, să văd toți acești tineri entuziaști și foarte bine pregătiți, care au venit la Master Class aici sus, la Cabana Caraiman, înconjurați de munți, nori și flori de colț, dedicându-se total muzicii! Este cu adevărat o bucurie, dar și o experiență pe care niciunul dintre noi nu o vom uita. Mulțumesc foarte mult chitaristului Dragoș Ilie pentru că a revenit alături de noi, la acest Master Class, la Cabana Caraiman, pentru a împărtăși tinerilor din experiența și energia sa." - declară violonistul Alexandru Tomescu

8 tineri muzicieni s-au calificat în urma selecției și participă în aceste zile la prima ediție a Cursurilor de Măiestrie Artistică și Excelență în Muzică Clasică, Master Class, de Vioară și Chitară Clasică - "Enescu Experience" - Caraiman, la altitudinea de 2025m, din Munții Bucegi, susținute de violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie.

Principalul scop al acestor Cursuri de Măiestrie și Excelență îl reprezintă descoperirea și sprijinirea tinerelor talente care se dedică studiului muzicii și perfecționarea lor prin participarea la cursurile de pregătire, dincolo de programa de studiu din școli sau universități.

Ideea acestui Master Class la Cabana Caraiman, în Munții Bucegi, a pornit de la succesul extraordinar și performanța atinsă prin realizarea unui concert de muzică clasică în aer liber, la o altitudine de peste 2025 m, în fața unui public de peste 500 de iubitori ai muzicii si muntelui, Concertul "Paganini Magic" din cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2022, susținut de muzicienii Alexandru Tomescu - cu vioara Stradivarius Elder-Voicu si chitaristul Dragoș Ilie.

"Azi dimineață am început Master Classul de Chitară Clasică, aici, aproape de nori, la plus 2000m. Nu-mi amintesc să fi avut vreodată vreo astfel de experiență, dar este absolut fascinant și este o provocare pentru noi toți. Mulțumesc lui Alexandru pentru că mi-a dat ocazia să mă întorc în acest loc de poveste și aproape de nori. Afară sunt câteva grade, un vânt destul de puternic, dar în cabană este o atmosferă minunată și foarte caldă. Cei patru cursanți la chitară clasică sunt foarte talentați și foarte bine pregătiți și abia așteptăm concertul în fața publicului de pe 29 iulie, ora 11:00, la care vă așteptăm cu mare drag. " spune Dragoș Ilie, profesor chitară clasică.

Master Classul este gândit ca fiecare cursant să aibă posibilitatea de studiu individual cu mentorul său și audiție de grup, dar și seminarii colective de branding personal și pregătire de scenă sau postură și inițiere în yoga. Cursul se va încheia sâmbăță, 29 iulie, ora 11:00, când va avea loc Concertul final al absolvenților, pe platforma din fața Cabanei Caraiman, Munții Bucegi. Accesul publicului este gratuit și este important să se respecte condițiile de munte.


Fundația Culturală "Remember Enescu" este o organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune să sprijine dezvoltarea activității muzicale și totodată să omagieze în diverse forme personalitatea marelui compozitor, violonist, dirijor, pianist și pedagog George Enescu. Încă de la înființare, Fundația Culturală "Remember Enescu"
are ca preocupare inițierea de programe de excelență muzicală, manifestări muzicale interne și internaționale, seminarii, spectacole, concerte, concursuri, recitaluri și festivaluri de muzică clasică atât pentru toți românii din țată sau în afara granițelor țării, care au un rol determinant în promovarea valorilor naționale.

Fundația Culturală "Remember Enescu" organizează, între 25-29 iulie 2023, prima ediție a Cursurilor de excelență pentru vioară și chitară clasică - Masterclass " ENESCU EXPERIENCE"- Caraiman, susținute de violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, la Cabana Caraiman, Munții Bucegi, la o altitudine de 2025m.

Proiectul se realizează în parteneriat cu Asociația Cabana Caraiman, Asociația Parcul Natural Bucegi și Jandarmeria Montană Dâmbovița. Partener Media: Radio România Muzical

Detalii pe fb: AlexandruTomescuOficial/Instagram:alexandru.tomescu.oficial


Alexandru Tomescu - violonist - solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio România

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre - Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul și l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume prin organizarea Turneului Internațional Stradivarius, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism și inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier și an de an Turneul Internațional Stradivarius ajunge în zona rurală și urbană a țării, devenind un model de dezvoltare educațională pentru mulți tineri. Totodată, violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale existente la Academia de Muzică și Arte frumoase "George Enescu" de la Mihăileni/jud. Botoșani. Aici au loc an de an o serie de Masterclass-uri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate, dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava, Iași, Piatra-Neamț.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile și radiourile de specialitate și nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical - "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica "George Enescu", Alexandru a câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur și an de an organizează Turneul Internațional Stradivarius.

turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com

www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial


Dragoș Ilie - chitară clasică - doctorand al Universității Austin/Texas- SUA

A studiat chitară clasică în clasa profesorului Marius Țîmpău la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași, dar și sub îndrumarea profesorului Daniel Dragomirescu, la Universitatea de Arte 'George Enescu" Iași.

"Beautiful tone, sensitivity and great musicianship. Dragos has a wonderful command of our instrument! A bright present and even brighter future." - ​Rene Izquierdo

Obținând bursa Woodruff Award timp de 4 ani, el a finalizat studiile universitare la Columbus State University în SUA. A participat la peste 35 concursuri naționale și internaționale și a obținut peste 20premii întâi: Iași Guitar Festival, Indiana Guitar Festival, the Columbus Guitar Symposium, ECU Guitar Festival, Texas A&M Guitar Competition and Florida Guitar Foundation Festival, câștigând premiul întâi la majoritatea acestora. Totodată, a participat și câștigat numeroase alte premii prestigioase la concursuri naționale și internaționale, cum ar fi Transilvania Guitar Festival (2014), festivalul internațional Terra Siculorum (2015), Appalachian Guitar Fest (2016) sau competiția internațională Troy Guitar Festival (2016). În ultima perioadă el a ajuns Semifinalist în concursul Boulder International Guitar Festival și a câștigat ediția 2017 al concursului Troy Guitar Fest (Alabama). În prezent, a finalizat studiile de masterat cu profesorul Adam Holzman la Universitatea Austin, Texas și continuă cu programul de Doctorat, fiind și asistent universitar.