Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Compozitoarea Doina Rotaru - conferință inaugurală. RASM - Romanian Archive of Symphonic Music,la UNMB, pe 29 iunie

Publicat: joi, 22 Iunie 2023 , ora 13.20


Joi, 29 iunie 2023, la ora 11:00, la sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București, compozitoarea Doina Rotaru sustine în deschiderea seriei RASM conferinta cu titlul Clar-obscur în lucrările orchestrale Nymphea și Clocks III de Doina Rotaru. Intrarea este liberă.

Se deschide astfel o serie de conferințe despre muzica simfonică românească, în cadrul Arhivei române a muzicii simfonice (Romanian Archive of Symphonic Music), proiect al Universității Naționale de Muzică din București, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, proiect coordonat de conf. univ. dr. Florinela Popa și finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI).

"Muzica pentru orchestră sugerează adesea imagini specifice artelor vizuale: volume și densități, planuri suprapuse, lumini și umbre care se pun reciproc în valoare. Clar-obscur este o tehnică din pictură cu ajutorul căreia lumina ( blânda, rece sau strălucitoare) este supusă unor procese transformaționale care conduc la ambiguități sau tensiuni.",mărturisea autoarea.

Doina Rotaru (*1951) a studiat compoziția la Universitatea Națională de Muzică din București. Din 1990 a devenit cadru didactic al aceleiași Universități, unde, în perioada 1996-2016, a fost profesor de compoziție. Autoare a peste 25 de lucrări simfonice - dintre care 3 Simfonii și 13 concerte - și a peste 90 de lucrări camerale, instrumentale și corale, Doina Rotaru a fost distinsă cu numeroase premii ale UCMR, cu premiul Academiei Române (1986), premii internaționale. A realizat mai multe lucrările la comanda Radio România, Radio France, Radio Graz, Ministerul Culturii din Franța, Fundația Suntory Hall din Tokyo și a unor festivaluri și ansambluri europeene sau japoneze. Lucrările sale sunt interpretate și înregistrate în țări de pe patru continente. Stilul personal, unic, al Doinei Rotaru se bazează pe estetica arhetipală, folosind sonorități și pattern-uri timbrale ce aparțin folclorului românesc și universal, ca principii structurale simbolice, forme circulare, deveniri în spirală și numere sacre. (Irinel Anghel)