Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Rezultatele Concursului Național de Compoziție ENCORE

Publicat: joi, 15 Iunie 2023 , ora 11.24

Așteptarea a luat sfârșit!

Juriul, compus din compozitorii Doina Rotaru, Gabriel Almași și Cristian Lolea, a deliberat și a ales cei patru câștigători ale căror creații vor fi interpretate în cadrul Turneului Encore, susținut de pianista Adriana Toacsen. Acesta se va desfășura în toamnă la București (eveniment inclus în Festivalul Internațional MERIDIAN - "Persona"), Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Brașov. De asemenea, compozițiile selectate vor fi publicate într-un volum de partituri și vor fi înregistrate pe albumul audio Encore.


Lucrările câștigătoare sunt:

  • Andrei Petrache (n. 1998, București) - "Vertij"
  • Irina Perneș (n. 2001, București) - "Old Women Falling Out"
  • Andrei Virgil Popescu (n. 1997, Iași) - "Allemande à la Chopin"
  • Rubin Szabó Bázsa Lovász (n. 2002, Cluj-Napoca) - "Malneirophrenia"


Juriul a ales să ofere două mențiuni speciale lucrărilor:

  • George-Ioan Păiș (n. 1994, Cluj-Napoca) - "Interfon stricat"
  • Oana-Maria Vardianu (n. 2002, București) - "Danse orientale"

Acestea vor fi publicate în volumul de partituri Encore.


Premiile sunt acordate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Felicitări tuturor participanților!

Concursul ENCORE a fost destinat compozitorilor români cu vârsta până în 30 ani, tema concursului fiind miniatura instrumentală încadrabilă în categoria lucrărilor din sfera bis-ului (encore), pentru pian. Creațiile ce vor fi înscrise în competiție au avut o durată recomandată de 3 minute.

Competiția și proiectul Encore - inițiate de pianista Adriana Toacsen, care și-a dedicat în ultimii ani o mare parte a timpului susținerii muzicii contemporane - își propun să îmbogățească repertoriul de bis-uri, miniaturile instrumentale ce râmân în memoria afectivă a publicului, la final de concert. În lumea muzicii clasice, bisurile întruchipează surpriza, celebrarea efortului interpretativ și a conexiunii dintre solist și public. Pentru concertist, bisul este momentul de evadare din rigoarea programului de concert, momentul de relaxare, de celebrare, dar și punctul în care se pot etala abilitățile tehnice și interpretative, umorul interpretului.