Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert cameral "Constantin Silvestri și compozitorii săi preferați", la Muzeul Cotroceni

Publicat: miercuri, 14 Iunie 2023 , ora 14.49


Al treilea eveniment al Zilelor Constantin Silvestri, 110 ani (1913-1969), "Constantin Silvestri și compozitorii săi preferați", va avea loc pe 15 iunie 2023, de la ora 18.00, la Muzeul Cotroceni, Salonul Cerchez, și se va desfășura sub forma unui concert cameral. În prima parte a programului vor fi interpretate lieduri din creația compozitorilor Constantin Silvestri, Dmitri Șostakovici și lucrări scrise pentru pian de compozitorul aniversat, iar în partea a doua va răsuna celebra Sonata în la major pentru vioară și pian de César Franck. Interpreții serii vor fi soprana Gabriela Iștoc, violonistul Valentin Șerban și pianiștii Iosef Ion Prunner și Ioan Dragoș Dimitriu.

În cadrul evenimentului de la Muzeul Cotroceni salonul Cerchez, va fi prezentată expoziția multimedia "Constantin Silvestri, dirijor, compozitor, pianist, colecționar", curatoriată de istoricul Cristina Enășescu, autoarea volumului "Constantin Silvestri în cronici și interviuri 1930-1959". Designul grafic al expoziției este semnat de Marcel Pomian. Evenimentul este organizat de Fundația Constantin Silvestri în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și cu Muzeul Național Cotroceni.


Participarea
la eveniment este posibilă doar în baza invitației obținute și confirmate de Fundația Constantin Silvestri prin solicitare de participare pe adresele de email: fundațiasilvestri@yahoo.com și cristinaligia@mail.de.

Accesul se face între orele 17.00 - 17.45.

La intrarea în Muzeul Național Cotroceni se va prezenta actul de identitate (C.I. sau pașaport) în original.

***

Zilele Constantin Silvestri, 110 ani (1913-1969), organizate cu prilejul împlinirii a 100 ani de la nașterea lui Constantin Silvestri, s-au deschis pe 24 mai 2023 printr-un recital extraordinar, găzduit de Filarmonica "George Enescu" la Ateneul Român, al pianistei Elisabeth Leonskaja și au continuat pe data de 12.06.2023 cu un concert de jazz și improvizație pe teme clasice compuse de Constantin Silvestri, ce a avut loc la ARCUB- Hanul Gabroveni, Sala Mare. Alături de pianistul Mircea Tiberian, au performat Claudio Puntin (Elveția) - saxofon, clarinet și clarinet bas, Chris Dahlgren (SUA) - contrabas și viola da gamba, și Nadia Trohin (Republica Moldova, actualmente România) - voce.

Cele trei evenimente subsumate aniversării "Zilele Constantin Silvestri, 110 ani (1913-1969)" au fost organizate de Fundația Constantin Silvestri în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu Filarmonica "George Enescu" și Muzeul Național Cotroceni.

***

Gabriela Iștoc, soprană, a absolvit studiile Universității Naționale de Muzică București la clasa prof. univ. dr. Silvia Voinea. A urmat cursurile Academiei Internaționale de Vară a Universității de Muzică și Arte din Viena. S-a perfecționat la Royal Academy of Music din Dublin la clasa prof.dr. Veronica Dunne, fiind și membră a Campaniei Teatrului de Operă - "Young Artists Programme"; în Italia la "Laboratorio Internazionale" din Moltalto; în Anglia, în cadrul Festivalului de Operă Glyndebourne - Essex și la National Opera Studio din Londra etc. Cu un palmares deosebit de bogat (repertoriul său cuprinde rolurile Adina ("L'elisir d'amore"), Serpina ("La Serva Padrona"), Fiordiligi ("Così fan tutte"), Barbarina ("Le nozze di Figaro"), Gilda ("Rigoletto"), Ludovina ("The Yellow Sofa), Lucy Brown ("Die Dreigroschenoper"), Violetta ("Traviata"), Antigone ("Oedip") etc. Gabriela Iștoc a susținut numeroase concerte și spectacole în țară și în străinătate.

Valentin Șerban, violonist, este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. A obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional "În Memoria lui Enescu" (România). A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez - Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.

Ioan Dragoș Dimitriu, pianist, a început în 2010 studiile la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și a lui Stefan Arnold. Și-a făcut debutul internațional în 2011 la sala Filarmonicii din Berlin cu "Imperialul" de Beethoven. În 2018 a cântat pentru prima oară cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin. Ca pianist solo sau în ansambluri camerale a obținut peste 25 de premii întâi la concursuri internaționale precum "Pietro Argento" International Piano Competition în Italia, Cameristi de'll Alpe Adria Competition în Italia și concursul Casino Austria Rising Stars Award la Viena (alături de saxofonistul sârb Marko Dzomba). În 2019, alături de pianistul Horia Mihail, a fondat Festivalul TAMTAM la Brașov. De asemenea, începând cu martie 2020, cei doi au fondat ScenaVirtualaTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume pe perioada pandemiei.

Iosef Ion Prunner, pianist, dirijor de orchestră și de cor. A colaborat cu dirijorii: Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Kirill Petrenko, Jarvi Paavi, Sir Neville Marriner, Lothar Zagrosek, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Marc Minkovski, Michael Plason, Tugan Sokhiev, Sergiu Comissiona, etc. Are în palmares o bogată activitate solistică și de muzică de cameră, aprox. 2000 de concerte, fiind angajat în primii ani de carieră muzicală ca pianist de muzică de cameră la Filarmonica "George Enescu".

A sustinut ca pianist-concertist concerte în România dar și în Rusia, statele fostei U.R.S.S., Cehia, Germania, Ungaria, Grecia, Japonia, etc.

În prezent este directorul și dirijorul Corului Filarmonicii George Enescu, înființat în urmă cu peste 60 de ani de Constantin Silvestri.

Iosef Ion Prunner este de 27 de ani dirijorul principal al Orchestrei Medicilor "Ermil Nichifor" din București și este președintele Fundației Constantin Silvestri în calitate de urmaș direct al dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri.