Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic – dirijor Néstor Bayona

Publicat: miercuri, 24 Mai 2023 , ora 13.20

Vineri, 26 mai 2023, ora 19.00, Abonament 26

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Néstor Bayona dirijor

Cadmiel Boțac pian

Maria Marica vioară

Cornelius Zirbo violoncel

Serghei Rahmaninov

Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18

Johannes Brahms

Dublul concert în la minor pentru vioară și violoncel, op. 102

Dacă seara de marți a prilejuit întâlnirea iubitorilor de muzică clasică cu cei mai tineri interpreți, elevi ai Colegiului de Muzică "Sigismund Toduță", concertul de vineri 26 mai 2023 îi va aduce pe scena Colegiului Academic pe Maria Marica (vioară), Cadmiel Boțac (pian) și Cornelius Zirbo (violoncel), foști elevi sau absolvenți ai colegiului mai sus amintit, prezențe, deja binecunoscute în spațiul muzical din România și de peste hotare. Ei vor interpreta Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 și Johannes Brahms - Dublul concert în la minor pentru vioară și violoncel, op. 102 sub îndrumarea dirijorului Néstor Bayona.

Concertul va avea loc vineri, 26 mai 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Despre lucrări

Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 marchează unul dintre punctele culminante ale creației compozitorului rus, constituind totodată una dintre cele mai valoroase contribuții la repertoriul pianistic universal. Cu acest concert Rahmaninov a făcut să sune o nouă voce de compozitor: melodii imposibil de uitat, efecte pianistice strălucitoare, un flux neoprit de idei, o sensibilitate unică a stilului. Prin acest concert pentru pian, Rahmaninov urmează tradiția romantică a genului, în special cea reprezentată de Liszt și Ceaikovski (Oana Andreica - Ghid (incomplet) de concert).

Johannes Brahms este primul compozitor romantic care a dedicat un concert instrumental solistic viorii și violoncelului. Astfel, Dublul concert în la minor pentru vioară și violoncel, op. 102 a fost dedicat renumitului violonist Joseph Joachim și violoncelistului căruia compozitorul îi promisese un concert, Robert Hausmann. Dacă prima parte a concertului aduce în prim plan o structură a formei de sonată adaptată destinației lucrării, partea a II-a surprinde prin intonarea, de către cele două instrumente, a liniei melodice în octave, pentru ca ultima parte, pliată pe o formă de rondo, să prezinte o temă jovială, jucăușă, deschisă diferitelor interpretări (Oana Andreica - Ghid (incomplet) de concert).

Despre soliști

Maria Marica

Maria Marica s-a născut la Cluj-Napoca, într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Vasile Socea și Nicușor Silaghi în orașul natal și în prezent este îndrumată de David Grimal, la Universitatea de Muzică din Saarbrücken.

Câștigătoare a Concursului Internațional "George Enescu" 2022 și a Concursului New Hope Grand Prix Cluj-Napoca 2022, Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite.

A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi.

Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin.

A participat la cursurile de măiestrie susținute de Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens și Gabriel Croitoru. În 2021 a participat la Cursurile de Vioară de la Kronberg, unde a studiat cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz. În perioada 2014/2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferențe al Festivalului SoNoRo, unde a lucrat cu Diana Ketler, Thorsten Johanns și Alexander Sitkovetsky, iar în 2015 a participat la Programul Young Performers al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, unde a studiat cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover.

Maria a deținut în trecut granturi de la Fundația Constance et Andrei Rhoe și MOL România, iar în prezent se bucură de susținere financiară printr-o bursă Deutschlandstipendium.

Cadmiel Boțac

Născut în 1997, Cadmiel Boțac a început studiul pianului în orașul natal - Sighetu Marmației - la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul "Young Virtuoso" - Zagreb și Premiul 1 la Concursul "Dinu Lipatti" - București. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiți, profesor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internațional "Astana Piano Passion" din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susțină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul "Milano Piano Talents", Concursul Internațional "Adilia Alieva" din Franța și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu, Concursul Internațional "Carl Filtsch" și Concursul Internațional "Transylvanian Piano Competition". În februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs organizat la nivel european.

În noiembrie 2019, tânărul artist a avut ocazia să interpreteze lucrarea "Fantezie pentru pian și orchestră" de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării. Tânărul pianist a susținut concerte cu Orchestra Națională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului "Stars on Baikal", dar și cu numeroase orchestre din România. A susținut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franța, Rusia, Germania și Austria.

În toamna anului 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, la editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. Discul conține lucrări pentru pian solo din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin și George Enescu.

În luna ianuarie a acestui an, Cadmiel Boțac a absolvit cursurile de master ale Universității de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold, în prezent urmând studiile doctorale la aceeași universitate.

Cornelius Zirbo

Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vârsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică "Augustin Bena". Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" Cluj-Napoca; ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar in prezent urmează studiile de masterat ale Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Marin Cazacu. S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton.

Până în prezent a beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională precum: Frans Helmerson, Gary Hoffman, Gautier Capuçon, Marc Coppey, Gustav Rivinius, Wolfgang Emanuel Schmidt și Miklos Perenyi, etc.

Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), un loc unde a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră în 2017 și 2022. De asemenea, a fost selectat ca student activ la masterclass-urile de violoncel ale Academiei Kronberg, ale Academiei Barenboim-Said din Berlin, ale Festivalului de la Lisabona "Verão Clássico". Este laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate, ca de exemplu: Concursul Internațional de Coarde "StreichWerk" de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International "Young Virtuosos", Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul Internațional de Violoncel "Antonio Janigro", Croația (Locul III); Concursul Internațional de Violoncel "ProArt", Ucraina (Locul II), Concursul Internațional "Concertino Praga", Cehia (Locul II). În ianuarie 2022 a intrat top 6 al Concursului Internațional UNISA de la Pretoria, Africa de Sud, iar câteva luni mai târziu este câștigătorul secțiunii de violoncel al Concursului Național "Grad Prix" organizat de New Hope Music, primind astfel șansa de a concerta cu 10 filarmonici de top din țară în stagiunea 2022-2023. Activitatea lui concertistică cuprinde concerte și recitaluri în România, Cehia, Germania, Belgia, Elveția, Franța, Italia, Marea Britanie, Danemarca, China, Israel, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite, etc.

Tânărul violoncelist a fost prezent și pe scena unor festivaluri de muzică renumite, precum Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

În calitate de solist a concertat cu Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat "Transilvania" , Filarmonica de Stat "Moldova", Camerata Regală, Orchestra Națională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Națională "Junior". De asemenea, a concertat în diverse formații camerale alături de artiști consacrați precum Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny, etc. A susținut o serie de recitaluri alături de pianistul Cadmiel Boțac, pentru ca alături de pianistul Gabriel Gîțan să înregistreze sonatele pentru violoncel și pian de Claude Debussy și George Enescu, ce au intrat ulterior în Fonoteca de aur a RRM.

Cornelius Zirbo cântă pe un violoncel modern construit de celebrul lutier francez Frank Ravatin, pus la dispoziție cu generozitate de către colecția de instrumente a Musique et Vin au Clos Vougeot.

Néstor Bayona

Néstor Bayona și-a început formarea muzicală ca pianist, la Colegiul Regal de Muzică din Manchester, continuând apoi studiul pianului, dar și al dirijatului la Conservatorul din Geneva. Și-a finalizat pregătirea ca dirijor la Universitatea de Arte din Berlin, cu Steven Sloane și Harry Curtis. Ca solist și muzician de cameră, a cântat în săli ca Palau de la Música Catalana, Filarmonicile din Berlin și Luxemburg, Wigmore și Purcell Room din Londra.

Colaborarea lui Néstor Bayona cu Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" a început odată cu înregistrarea în studio a operei La fanciulla del West de Puccini, pentru care i-a fost asistent dirijorului Lawrence Foster. Mai apoi, a dirijat la Cluj Concertul de Anul Nou din 2019. Néstor Bayona dirijează frecvent Orchestra Filarmonicii din Marsilia (în concerte ca cele din Grand Théâtre Aix-en-Provence sau din Festivalul Internațional de Pian La Roque d'Anthéron). A colaborat cu Orchestra Simfonică din Bochum, Opera Comică din Berlin, Opera din Frankfurt, Orchestra Simfonică Germană și Orchestra din Extremadura. A fost asistentul dirijorului Henrik Nánási pentru producția operelor Cavalleria rusticana și Paiațe la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, unde a lucrat îndeaproape cu Roberto Alagna și Aleksandra Kurzak. De asemenea, a colaborat cu dirijorii Marin Alsop, Lionel Bringuier, Peter Eötvös, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan, Neeme Järvi, Susanna Mälkki, Ingo Metzmacher și Pinchas Steinberg.

În stagiunea trecută, Néstor Bayona a debutat ca dirijor la Palau de la Música Catalana, cu Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artistic de Barcelona, într-un program cu muzică de Joan Manén, Lamote de Grignon și Marc Migó. De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, a lucrat cu orchestra noastră, ca pianist și dirijor asistent al lui Lawrence Foster, pentru concertul din cadrul Festivalului "Enescu", cu varianta camerală a operei Lulu de Alban Berg.

La începutul stagiunii 2022/2023, Néstor Bayona a fost asistentul dirijoarei Marin Alsop, într-un turneu în Japonia cu Orchestra Națională Simfonică Radio din Polonia, al cărei dirijor în rezidență este. Tot în această stagiune va fi asistent al producției cu opera Gianni Schicchi de Puccini, la Filarmonica din Liverpool, și va debuta cu Orquestra Simfònica del Vallès, pentru finala Concursului de Pian "Ricard Viñes".

 

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.