Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzica pentru copii în filmul românesc

Publicat: marți, 2 Mai 2023 , ora 10.27


Corul de Copii și Tineret "Symbol - Jean Lupu", condus de Luminița Guțanu Stoian și Orchestra Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinău vor evolua sub bagheta dirijorului Răzvan Apetrei, joi, 4 mai 2023, începând cu ora 18:00, la Palatul Republicii din Chișinău.

Parte a turneului național intitulat "Muzica pentru copii în filmul românesc", concertul va include coloana sonoră a filmelor "Veronica" (1972) și "Mama" (1977), orchestrate de Eugen Dan Drăgoi și Ioan Dobrinescu, după muzica originală creată de Temistocle Popa și Gérard Burgeois.

În calitate de soliste vor evolua Maria Nistor, Iustina Ștefănescu și Filoteea Chiriac, membre ale Corului "Symbol - Jean Lupu".

Conceptul inedit, creat de dirijorul Luminița Guțanu Stoian, își propune să aducă în prim plan producția cinematografică românească care a încântat de-a lungul timpului generații întregi de copii și părinți.


Bilete sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii sau online la https://iticket.md/event/muzica-pentru-copii-in-filmul-romanesc.


Corul de Copii și Tineret "Symbol - Jean Lupu" al Patriarhiei Române, condus de conf. dr. Luminița Guțanu Stoian, a fost înființat la data de 18 septembrie 1990 de către părintele - profesor Jean Lupu, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale românești. Formația constituie o prezență neîntreruptă în peisajul cultural-artistic românesc și internațional.

De la bogata activitate concertistică în țară și în întreaga lume (Grecia, Franța, Belgia, Republica Moldova, Elveția, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria si Canada), până la participările la festivalurile și concursurile internaționale de profil încununate cu peste 30 de premii naționale și internaționale, Corul "Symbol - Jean Lupu" a confirmat valoarea și calitatea actului artistic, transformându-se într-un veritabil vector de imagine al României.

Corul Symbol a imprimat în format Kardex, la Radiodifuziunea Română, 35 de discuri care conțin peste 100 de lucrări corale.

Corul Symbol a fost nominalizat de două ori consecutiv (2001, 2002) la "Premiile Industriei Muzicale Românești", alături de mari nume ale muzicii românești precum: Ion Voicu, Dan Iordăchescu și Corul Madrigal. În anul 2008, Corul Symbol a fost nominalizat la "Premiile Revistei Actualitatea Muzicală" a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Răzvan Apetrei este unul dintre cei mai performanți și promițători dirijori români din noua generație, fiind, în același timp, membru fondator al Cameratei Regale și membru fondator, dirijor și director general al Corului Regal, ansambluri de tineret aflate sub Înalt Patronaj Regal și decorate de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Urmează studiile dirijorale la București, la clasa maestrului Dumitru Goia, iar din anul 2017 devine doctorand și asistent universitar la Iași. În anul 2016 fondează Opera Clandestina, companie independentă de operă, balet și teatru. Colaborează cu instituții muzicale precum Filarmonicile din Brașov, Bacău, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Chișinău, Opera Comică pentru Copii din București ș.a. și evoluează în cadrul edițiilor 2019 și 2021 ale Festivalului Internațional George Enescu.

Luminița Guțanu Stoian, născută la Chișinau, este doctor în muzică, director - dirijor principal al Corului de Copii și Tineret "Symbol - Jean Lupu" al Patriarhiei Române, dirijor adjunct al Coralei Patriarhiei Române "Nicolae Lungu" și dirijor - fondator al grupului coral "Lyris".

Este autoarea a 4 cărți și peste 60 de articole de specialitate și membru în comitete științifice si în jurii de specialitate. Activează în calitate de cadru didactic universitar la Universitatea "Spiru Haret" din București, Universitatea "Luceafărul" din București si Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

A evoluat pe cele mai importante scene de concert din țară și a realizat numeroase turnee, încununate de multiple premii și distincții în Grecia, Franța, Belgia, Republica Moldova, Macedonia, Irlanda, Elveția, Austria, Ungaria, Spania, Germania, Suedia, Lituania, Italia, Bulgaria, Canada și Japonia.

A colaborat cu diverse formații corale de prestigiu precum Corul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, Corul de Cameră "Preludiu" din București, Corul Operei Române de la Iași, Corul "Sound" din București și Corul artiștilor lirici din Tokyo, Japonia.

Este deținătoarea Ordinului "Sf. Martir Antim Ivireanul", înaltă distincție a Patriarhiei Române, acordată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.