Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului polonez Paweł Kapuła

Publicat: joi, 27 Aprilie 2023 , ora 12.34

Vineri, 28 aprilie 2023, ora 19
Colegiul Academic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Paweł Kapuła dirijor
Jan Sekaci
violoncel

Cornel Groza dirijorul corului

Richard Wagner
Preludiul la Actul III din
Lohengrin

Antonín Dvoűák

Concertul în si minor pentru violoncel, op. 104

Maurice Ravel

Suitele nr. 1 și 2 din
Daphnis și Chloé

Prin ultimul concert al lunii aprilie la Filarmonica de Stat "Transilvania" aducem pe scena Colegiului Academic doi artiști talentați ai tinerei generații. Este vorba de dirijorul polonez Paweł Kapuła și solistul Jan Sekaci, care va interpretata Concertul în si minor pentru violoncel de Dvoűák, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania". Concertul vocal-simfonic din această săptămână include și Preludiul la Actul III din Lohengrin de Wagner și Suitele nr. 1 și 2 din Daphnis și Chloé, pentru care va fi prezent pe scenă și corul filarmonicii, dirijat de Cornel Groza.

Concertul va avea loc vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic. Solistul invitat cântă la un violoncel creat de Vincenzo Postiglione în anul 1853 la Napoli.

Despre lucrări:

Preludiul la Actul III din Lohengrin de Richard Wagner te va transpune într-o lume de poveste, plină de farmec și mister. Este o lucrare plină de emoție, care marchează momentul culminant al operei. Cu o sonoritate enigmatică, muzica se dezvoltă gradual, punând în lumină temele principale ale operei, într-o atmosferă dramatică. Stând la granița dintre lucrările de tinerețe și cele de maturitate, opera Lohengrin se petrece în Antwerpen, unde Elsa, sora viitorului duce, Gottfried, este acuzată de asasinarea acestuia.

Concertul în si minor pentru violoncel de Antonín Dvoűák reprezintă a doua și ultima încercare a compozitorului de a scrie un concert pentru acest instrument. Primul a fost compus în 1865, la începutul carierei, când stilul său era profund influențat de cel al predecesorilor - în special Mozart, Haydn, Beethoven și Schubert. Lucrarea vine în urma inspirației insuflate compozitorului după ce a participat la prima audiție a celui de-al doilea Concert pentru violoncel al lui Victor Hebert. Lucrarea a devenit una dintre cele mai îndrăgite piese din repertoriul violoncelistic.

Seara se va încheia cu prezența pe scenă a Corului, pregătit de Cornel Groza, și a Orchestrei, care, sub bagheta dirijorului Paweł Kapuła, vor interpreta Suitele nr. 1 și 2 din Daphnis și Chloé, cea mai amplă dintre lucrările lui Ravel. Cele două suite conțin esențialul baletului și au fost, foarte mulți ani, singurele părți interpretate. Scenariul baletului, pregătit de Fokine și apoi revizuit de Ravel, a avut ca sursă o poveste pastorală atribuită poetului grec Longus: Daphnis și Chloé, doi copii abandonați pe insula Lesbos, sunt crescuți de păstori. Cei doi se îndrăgostesc, iar Daphnis o învață pe Chloé să cânte la un fluier făcut din trestie. Chloé este răpită de pirați, dar este salvată de zeul Pan și adusă înapoi la Daphnis. (Oana Andreica)

Paweł Kapuła

Paweł Kapuła, unul dintre cei mai valoroși dirijori ai tinerei generații poloneze, este aclamat pentru interpretările sale captivante și pentru o excelentă tehnică dirijorală. De la debutul său din 2016, alături de Filarmonica din Varșovia, a dirijat toate orchestrele de renume din Polonia.

Printre cele mai importante concerte ale acestei stagiuni se numără cele cu Filarmonica din Varșovia, Orchestra Simfonică Națională Radio a Poloniei din Katowice, debutul cu Orchestra Simfonică din Aarhus, Orchestra de Cameră Georgiană din Ingolstadt și Orchestra Filarmonicii din Reutlingen. Din colaborările anterioare, se remarcă deschiderea stagiunii Operei Norvegiene din Oslo (în septembrie 2021), cu un program cuprinzînd lucrări de Schumann, Adès și Ceaikovski, concertele alături de Orchestra Filarmonicii Mării Baltice și Orchestra Baltică. Dirijorul este, de asemenea, preocupat și de promovarea continuă a compozitorilor polonezi neglijați, prin numeroase înregistrări pentru Radioul polonez.

În februarie 2021, Paweł Kapuła a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii "Pomerania" din Bydgoszcz. În plus, el colaborează cu orchestre precum Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Capella Bydgostiensis, Orchestra Academiei "Beethoven", precum și cu orchestrele filarmonicilor din Gdańsk și Cracovia. A dirijat în festivaluri precum La folle journée din Varșovia, Probaltica din Toruń și Festivalul de Muzică din Bydgoszcz, unde a dirijat Simfonia a IX-a de Beethoven în concertul de închidere, cu Filarmonica "Pomerania" (octombrie 2020).

În 2018, Paweł Kapuła a asistat și a pregătit premiera operei lui Jan Stefani, Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale ("Un presupus miracol, sau cracovienii și muntenii"), în regia lui Michał Zadara, un regizor polonez proeminent al Teatrului Muzical din Gdynia, dirijând ulterior peste 20 de reprezentații ale operei. În 2016, a dirijat opera Zamek na Czorsztynie ("Castelul din Czorsztyn") de Karol Kurpiński, la Opera de Cameră din Varșovia.

În 2018, a înregistrat primul său CD cu Sinfonia Varsovia, iar în 2020 a înregistrat Simfonia nr. 2 de Beethoven și Simfonia nr. 39 de Mozart cu Filarmonica "Pomerania". Timp de trei stagiuni consecutive, în perioada 2016/2019, Paweł Kapuła a lucrat ca asistent dirijor al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Varșovia alături de directorul muzical al acesteia, Jacek Kaspszyk. De asemenea, a fost asistent al lui Andrey Boreyko la Orchestra Națională a Belgiei.

Paweł Kapuła a primit primele lecții de pian la vârsta de șapte ani. A studiat dirijatul cu Tadeusz Strugala și Stanislaw Krawczynski la Academia de Muzică din Cracovia și a fost finalist și câștigător al primei ediții a Concursului Studențesc de Dirijat "Adam Kopyciński" din Wrocław, în 2013. Este absolvent de muzicologie al Universității Jagellone din Cracovia.

Jan Sekaci

Născut la Oradea în anul 2001, Jan Sekaci a început studiul violoncelului la vîrsta de 10 ani. În 2014, și-a continuat pregărirea la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță", mai apoi la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, la clasa lui Octavian Lup. În prezent, este student al Academiei "Barenboim-Said" din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson.

De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri din România, unde a fost distins cu premii, precum Marele Premiu la Concursul "Sigismund Toduță" (Deva, 2014), Marele Premiu la Concursul Național "Alexandru Moroșanu" (București, 2015), Marele Premiu la Concursul "Paul Constantinescu", Marele Premiu la Concursul "George Georgescu" si Premiul I la olimpiadele naționale de muzică din anii 2015-2019.

Succesul internațional se remarcă prin numeroase premii, precum Premiul I la Concursul Internațional din cadrul Festivalului din Klaipėda (2017), Premiul I la Concursul Internațional "ProArt" (Ucraina, 2017). Cea mai recenta reușită este Premiul I la faimosul concurs "Johannes Brahms" (Austria, 2021), unde a mai primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi, respectiv un concert în Praga cu Concertul în si minor de Antonín Dvoűák.

A participat la cursurile de măiestrie susținute de Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Răzvan Suma, Valentin Răduțiu, Denis Severin, Frans Helmerson, Romain Garioud, Raphaël Pidoux. În anul 2018, Jan a fost selectat să participe ca membru activ al cursurilor de măiestrie de la Academia Kronberg, sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt. A urmat cursuri de măiestrie, timp de trei ani consecutivi, la Clasa de Excelență a lui Gautier Capuçon, la Fundația "Louis Vuitton" din Paris. Cântă pe un violoncel Vincenzo Postiglione, creat în anul 1853 la Napoli.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.