Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Lansare de carte și expoziție miercuri, 18 aprilie, ora 18.00, la Institutul Goethe

Publicat: luni, 10 Aprilie 2023 , ora 15.54



Editura Grafoart și-a propus ca, pe parcursul unui an, să editeze cele 13 volume din colecția Clasic e fantastic. Copilăria marilor muzicieni. Până acum, pe piață pot fi găsite patru titlul: Ceaikovski și povestea unui spărgător de nuci, Copilăria lui Frédéric Chopin și, de câteva zile, Copilăria lui Ludwig van Beethoven și Richard Wagner sau despre vase-fantomă, lebede, balauri și pitici.

"Clasic e fantastic. Copilăria marilor muzicieni" este un proiect ce propune spectacole de teatru și muzică adresate copiilor între 4 și 10 ani. Ele se joacă - de 13 ani! - pe scenele Teatrului Odeon din București și pe scena de concert din Sala Mare a Filarmonicii "George Enescu" de la Ateneul Român. Povestea spune că doi șoricei, Sică și Rică, au trăit, în timp, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédérik Chopin, în cămăruța lui Richard Wagner, în grădina din fața casei lui George Enescu... În piesele de teatru, bătrânul Sol povestește ce lucruri minunate a aflat de la stră-stră-stră-bunicii lui, Sică și Rică, despre copilăriile acestor mari compozitori, despre bucuriile și tristețile lor, despre munca de zi cu zi în fața instrumentului, începând chiar de la vârste foarte mici, despre călătoriile lungi și obositoare ale celor considerați copii-minune, pe care întreaga Europă dorea să îi vadă și să îi asculte, și mai ales despre felul în care toți au învățat să scrie muzică și să se bucure de ea. Până în ianuarie 2020, piesele de teatru au ajuns la un număr de treisprezece: Copilăriile lui Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, Rossini, Wagner, Chopin, Vieuxtemps, Ceaikovski, J.Strauss-fiul, Enescu, Bartók, Gershwin. Cărțile din colecția noastră sunt inspirate din aceste piese de teatru cu muzică. La materialul deja existent, s-au mai adăugat însă numeroase pagini menite a completa și îmbogăți povestirea, destinată acum lecturii. Și desigur, cărțile devin și ele obiecte de artă datorită ilustrațiilor minunate semnate de Carla Duschka, Annabella Orosz și Ana Maria Calistru!


Prezentare cărți


Copilăria lui Ludvig van Beethoven

Autori Mona Ciuită, Irina Sârbu

Ilustrația Annabella Orosz

Layout Atelierul de grafică w.w.w.graphicfront.ro

Ludwig van Beethoven a fost și el considerat copil minune asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Sub atenta și neîndurătoarea supraveghere a tatălui său, Ludwig era obligat să repete, ore întregi, la pian chinuitoare exerciții de degete. Dar, de câte ori putea, copilul prefera să încerce să redea prin sunete, prin improvizații inspirate, sentimente omenești, bucuria, tristețea, deznădejdea, speraznța... folosind din ce în ce mai multe note, armonii tot mai bogate și nuanțe cât mai diverse de la piano (foarte încet) la fortissimo (foarte tare). În casa Beethoven pianul se auzea zi și noapte spre disperarea șoriceilor care nu reușesc să mai doarmă nicio clipă. Greu de făcut liniște într-o casă de muzicieni în care copiii, tatăl și mai înainte bunicul, au trăit din muzică! Lola nu pare să sufere prea mult căci, se știe, pisicilor le place întunericul, ele sunt mai vioaie noaptea decât  ziua.

Ludwig van Beethoven avea 10 ani cand i s-a publicat prima compoziție: o Temă cu vartiațiuni. Așa a început drumul care a dus mereu în sus, până la celebra Simfonie nr. 9 al cărei final, Oda bucuriei este astăzi imnul Uniunii Europene. Sică, Rică și Lola au rămas mulți ani alături de compozitor, l-au însoțit în călătoriile lui prin Europa, au învățat lucruri minunate despre muzică pe care acum, sunt dornici să le împărtășească cititorului.


Richard Wagner sau despre vase-fantomă, lebede, balauri și pitici

Autori Cristina Sârbu, Irina Sârbu

Ilustrația Annabella Orosz

Layout Atelierul de grafică w.w.w.graphicfront.ro

Micuțul Richard Wagner locuiește în casa tatălui său vitreg care este actor. Scena de teatru îl fascinează, luminile strălucitoare, poveștile cu cavaleri și prințese, luptele cu spada și ființele fantastice, zmei, pitici și balauri…..Când vrea să se joace, își imaginează că are un inel fermecat care îi dă toată puterea lumii și un coif fermecat care îl face nevăzut, atât pentru oameni cât și pentru zei. Pe rând, i se pare că este strălucitorul cavaler Lohengrin în barca trasă de lebădă, Wotan - stăpânul zeilor sau misteriosul Olandez zburător. Dar cel mai mult îl fascineaza super-eroul Siegfried si aventurile lui fantastice.

Ascunși în camera lui Richard, șoriceii Sică și Rică și prietena lor, pisica Lola se lasă antrenați și ei în poveștile scornite de bogata imaginație a băiatului înaripată de lecturi și legende. Și mai interesant este faptul că Richard se așează tot mai des la pian și conturează din sunete imaginile eroilor lui și o face atât de bine încât cei trei prieteni își dau seama imediat despre cine este vorba. Încântați, ei vor povesti, la rândul lor, tuturor celor care îi ascultă, minunatele întâmplări pe care le-au trăit, parcă aievea, alături de micuțul Richard Wagner și fascinanta lui lume muzicală.

Miercuri, 18 aprilie, ora 18 Goethe-Institut găzduiește o lansare de carte și o expoziție dedicate celor mai recente două titluri apărute în colecția Clasic e fantastic. Copilăria marilor muzicieni la editura Grafoart: Copilăria lui Ludwig van Beethoven și Richard Wagner sau despre vase-fantomă, lebede, balauri și pitici. La evenimentul care va avea loc în Sala de expoziții a Institutului, Calea Dorobanți nr. 32 vor participa :

Matei Bănică director editura Grafoart

Cristina Sârbu coordinator de colecție și autor

Irina Sârbu actriță, interpreta șoricelului Rică pe scena de teatru și autor

Annabella Orosz ilustrator

Carla Duschka grafician

De asemenea, în același spațiu, sâmbătă 22 aprilie, ora 12, publicul este invitat ca, alături de Cristina Sârbu, să asiste la o oră de lectură din cele două cărți.

Vă așteptăm cu drag!