Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert vocal-simfonic al Filarmonicii de Stat 'Transilvania' la Biserica Reformată din Cluj

Publicat: joi, 6 Aprilie 2023 , ora 9.43

Concert vocal-simfonic - dirijor József Horváth

Joi, 6 aprilie 2023, ora 19, 
Biserica Reformată (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 21)

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

József Horváth dirijor
Gabriel Gyarmati trompetă
Renáta Gebe-Fügi soprană
Gáspárik Szilvia-Klára mezzosoprană

Georg Friedrich Handel
Concerto grosso op. 6, nr. 10, în re minor, HWV 328
Johann Baptist Georg Neruda
Concertul în Mi bemol major pentru trompetă
Giovanni Battista Pergolesi
Stabat Mater

Încheiem prima săptămână a lunii aprilie cu un concert vocal-simfonic, avându-l din nou la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania" pe dirijorul József Horváth, într-un concert care va avea loc la Biserica Reformată de pe Strada Mihail Kogălniceanu, joi seară, în 6 aprilie, de la ora 19.

Invitații serii sunt soliștii Gabriel Gyarmati (trompetă), Renáta Gebe-Fügi (soprană) și Szilvia-Klára Gáspárik (mezzosoprană) care vor interpreta alături de orchestra noastră lucrări de Georg Friedrich Handel, Johann Baptist Georg Neruda și Giovanni Battista Pergolesi.


Informații despre lucrări:

Concerto grosso op. 6, nr. 10, în re minor, HWV 328

În mod normal, Handel compunea un concert cu câteva zile înainte de premieră. Cu toate acestea, pentru cele 12 concerte din op. 6, el și-a dedicat o lună întreagă energia care în mod normal era necesară pentru a compune o operă sau un oratoriu. Joi seară vom asculta Concerto grosso op. 6, nr. 10, în re minor, o lucrare care are forma unei suite de dansuri baroce, introduse de o uvertură franceză.

Concertul în Mi bemol major pentru trompetă

Unul dintre cele mai îndrăgite concerte pentru trompetă este de fapt un concert pentru corn, compus de Neruda în 1750 la Curtea din Dresda, unde i-a întâlnit pe cei mai virtuoși corniști ai vremii. Joi seara, colegul nostru din orchestră, Gabriel Gyarmati, va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania", Concertul în Mi bemol major pentru trompetă.

Stabat Mater

Reprezentant al școlii de compoziție de la Napoli, Pergolesi s-a bucurat de o viață muzicală intensă. Cariera începută timpuriu, la vârsta de 20 de ani, a fost întreruptă brutal de o moarte prematură cauzată de tuberculoză. Lucrarea lui Pergolesi a înregistrat un succes formidabil, mărturie stând numeroasele ediții tipărite care au apărut de-a lungul secolului al 18-lea, precum și manuscrisele care se regăsesc în biblioteci din întreaga lume. Inovativă pe tărâmul muzicii sacre, prin faptul că reprezintă un răspuns profund personal la o experiență religioasă, Stabat Mater de Pergolesi avea să deschidă drumul pentru abordările personale și emoționale ce vor culmina cu Recviemul lui Verdi, 150 de ani mai târziu. Lucrarea a devenit una dintre piesele sacre cele mai îndrăgite ale perioadei sale și a fost prelucrată ulterior de compozitori ca Bach, J. A. Hiller sau Abbé Vogler. Dar varianta cea mai cunoscută a fost realizată la Capela Curții de la Viena, în jurul anului 1800, când Salieri, Süssmayr și Ignaz Xaver Ritter von Seyfried au adăugat doi soliști, instrumente de suflat din lemn și tromboane. Apoi, lucrarea a fost prelucrată de Otto Nicolai și alți trei colegi ai săi, variantă care a fost prezentată publicului vienez la jumătatea secolului al XIX-lea.


Informații despre artiști:

József Horváth

Născut la Cluj în anul 1975, József Horváth a absolvit secțiile dirijat cor și orchestră ale Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", sub îndrumarea lui Petre Sbârcea, Florentin Mihăescu, Cornel Groza și Gheorghe Victor Dumănescu. De-a lungul timpului, evoluția profesională i-a fost influențată semnificativ de participarea la repetițiile și concertele unor reputați dirijori, printre care, Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev și muți alții. În prezent, József Horváth este dirijor al Operei Maghiare și al Operei Române din Cluj. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. A fost inițiatorul și Directorul Artistic al Festivalului Internațional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011. În anul 2009 a fost distins cu Trofeul "Lya Hubic", iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016 i s-a acordat "Premiul pentru cel mai bun dirijor", pentru realizarea premierelor lucrărilor Samson și Dalila, Werther, Lacul lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj.

Gabriel Gyarmati

Gabriel Gyarmati este originar din Deva și a asbolvit Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima", instrument principal trompetă. A participat la cursuri de măiestrie, atât în țară cât și în afară, iar între anii 2010 și 2016 a fost membru al Orchestrei Române de Tineret. Din 2011 este colaborator permanent al ,,Borusan Istanbul Philarmonic Orchestra", iar din anul 2012 este trompeta numărul 1 al Cvintetului de Alămuri al Filarmonicii de Stat ,,Transilvania". De asemenea, din 2018, Gabriel este cadru didactic al Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima" Cluj-Napoca. Activitatea lui solistică include colaborări cu orchestrele mai multor filarmonici de stat din țară, printre care, cea a Filarmonicii de Stat "Transilvania", Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii de Stat Brașov, a Filarmononicii din Pitești, "Dinu Lipatti" din Satu Mare și a Filarmonicii de Stat Oradea. Artistul a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale și a câștigat mai multe premii la concursuri naționale și internaționale.


Gáspárik Szilvia-Klára

Gáspárik Szilvia-Klára s-a născut la Brașov, a studiat interpretare muzicală - canto la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" și și-a început cariera artistică în 2015, ca membru al corului Operei Maghiare din Cluj-Napoca, unde a interpretat diverse roluri. Repertoriul său vocal-simfonic conține mai multe titluri impresionante, printre care Stabat Mater de G. B. Pergolesi, Via Crucis de Franz Liszt, Dextera Domini de César Franck, Matthäus-Passion de J. S. Bach, Gloria a lui Antonio Vivaldi, Missa de Beata Virgine de Josquin des Prés și Messe in D de Otto Nicolai.

Deși se află la începutul carierei, tânăra a interpretat mai multe roluri de operă, precum Suzuki din Madama Butterfly, Geneviéve în Pelléas et Mélisande, Mária în Prințul Árgyélus pe scena Operei Maghiare din Cluj și rolul soției din opera Veron de Selmeczi György la Teatrul Național Miskolc, din Ungaria. Se remarcă vocal și în musicalul Sándor Mátyás la Opera Maghiară Cluj.

Renáta Gebe-Fügi

Clujeanca Renáta Gebe-Fügi a absolvit Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" și secția vioară a Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima". În prezent, este violonistă în orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Tânăra este pasionată de muzica veche, pe care o studiază de la 15 ani. A frecventat cursurile de măiestrie ale lui Petr Zeifart (la Oradea și la Parma), Sophie Gent (Vannes, Franța), Bernhard Forck (Sund, Norvegia). De asemenea, a susținut concerte în Ungaria, Elveția, Cehia, Italia, ca membră în orchestra "Posticum Iuventutis Internationalis". Debutul artistic și l-a făcut în 2017, cu rolul Ernestinei din opera L'occasione fa il ladro de Rossini. În 2019, a debutat la Opera Maghiară, cu rolul Prințesei Franceze din János Vitéz. A urmat apoi, în 2020, cu rolul Paminei din Flautul fermecat în regia lui Gábor Tompa și al Norinei din Don Pasquale de Donizetti. Din repertoriul vocal-simfonic, soprana a interpretat Simfonia a II-a, Lobgesang, de Mendelssohn, cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, Patimile după Matei de Bach, la Ateneul Român și Recviemul de Mozart, cu Orchestra Filarmonicii de Stat"Transilvania".

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.