Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Sopranele Larisa Ștefan și Daria Lupu sunt câștigătoarele pre-selecției din România a concursului Voix Nouvelles

Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2022 , ora 14.35

Pentru prima dată în istoria sa, Concursul Internațional Voix Nouvelles, organizat de Asociația Génération Opéra, s-a deschis anul acesta și pentru artiștii francofoni din România, în colaborare cu Institutul Francez din România și Radio România Muzical. Probele eliminatorii din România au avut loc azi, la București, în Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din România.

Cinci candidați din 10 au fost selecționați pentru proba finală: Adelina Maria Cociobanu, Daria Lupu, Andreea Marin, Claudia Marinescu și Larisa Ștefan.

Cele două finaliste sunt: Larisa Ștefan, clasată pe primul loc, și Daria Lupu, pe locul al II-lea.

Soprana Larisa Ștefan a fost membră a studioului de operă din cadrul Operei din Valencia, Palau de les Arts Reina Sofia, pe parcursul stagiunilor 2019-2020 și 2020-2021 unde a interpretat rolurile principale din operele Les mamelles de Tirésias (Poulenc) și L'Isola disabitata (Manuel Garcia). Larisa este câștigătoarea mai multor premii precum: Premiul I la Concursul Internațional din Albacete, Spania; Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Sabin Drăgoi, Timișoara; Premiul Special oferit de Fundația Darclee la Concursul Internațional Haricleea Darclee, Brăila și altele.

Soprana Daria Lupu este câștigătoarea Premiului I la ediția din acest an a Concursului și a Masterclass-ului Belcanto la Curtea Domnească. Ea este studentă în anul IV la Facultatea de Interpretare Muzicală - Canto, Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesoarei Georgeta Stoleriu. A obținut bursa "Iolanda Mărculescu" (ianuarie 2022) și bursa Uniunea Muzicienilor Interpreți din România - UNIMIR 2021-2022.

Juriul a fost compus din Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România; Florica Jalbă, jurnalistă Radio România Muzical; Micaela Mingheraș, soprană franco-română; Alina Pavalache, pianistă și profesoară franco-română și Jerôme Gay, președintele Asociației Génération Opéra.

Cea de-a cincea ediție a concursului Voix Nouvelles, inițiat în 1988 și desfășurat anul acesta sub tutela actriței Agnès Jaoui, se adresează tinerilor artiști lirici din România, Franța, Belgia, Elveția, Canada, Germania și Anglia.

În cadrul Marii finale din iunie 2023, doisprezece candidați vor fi selectați pentru a interpreta pe scena Opéra-Comique din Paris. Primele trei premii sunt în valoare de 10 000€, 7 000€ și respectiv 4 000€, câștigătorii locurilor 4, 5 și 6 vor participa la turneul organizat ca urmare a concursului. De asemenea va fi oferit și Premiul Special al publicului (neremunerat) precum și Premiul Teatrelor elvețiene (Prix spécial des Théâtres suisses) în valoare de 2 000€.

Voix Nouvelles a dat ocazia unor descoperiri precum Natalie Dessay, Karine Deshayes, Nathalie Manfrino, Anne-Catherine Gillet, Hélène Guilmette, Florian Laconi, Stéphane Degout, Nicolas Testé, Hélène Carpentier, Angélique Boudeville, Eva Zaïcik printre mulți alții.