Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cristian Măcelaru și Roxana Constantinescu, pe scena Sălii Capitol, Timisoara

Publicat: luni, 12 Decembrie 2022 , ora 11.53

O ocazie rară de a ne întâlni cu doi muzicieni extraordinari, maestrul CRISTIAN MĂCELARU și mezzosoprana ROXANA CONSTANTINESCU, doi muzicieni foarte apreciați în întreaga lume. Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, vor susține un concert simfonic extraordinar, miercuri, 14 decembrie 2022. Astfel, pentru a doua oară în cariera sa, maestrul Cristian Măcelaru ne face onoarea de a urca pe scena Sălii Capitol, de la ora 19:00.


În continuare, detalii despre vasta carieră artistică a celor doi invitați.

Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală solo", pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, CRISTIAN MĂCELARU este dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței.

Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică "Ion Vidu" și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, și la Rice University din Houston.

Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori.

În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.


Mezzosoprana de talie mondială ROXANA CONSTANTINESCU este renumită pentru complexitatea muzicalității sale, pentru capacitatea ei de a aborda stiluri diferite cu aceeași frumusețe, devotament și onestitate.

Recent a debutat în Tetralogia de Richard Wagner alături de Filarmonica din Dresda, sub bagheta renumitului Marek Janowski, a apărut în recital la Theatre Le Ranelagh in Paris și a concertat alături de Orchestra Radio Poloneza și Josep Pons. A avut debutul la Opéra de Paris cu rolul Bradamante din Alcina de Händel și a revenit la Festivalul George Enescu de la București sub bagheta lui Jose Cura. A interpretat cu succes rolul principal din Juditha Triumphans de Vivaldi la Opera Națională Greacă, o nouă producție filmată de Mezzo TV și difuzată în întreaga lume. A susținut cu mare succes un turneu european de concerte alături de Balthasar Neumann Chor and Ensemble, sub bagheta lui Thomas Hengelbrock. De asemenea, a concertat, printre altele, la Konzerthaus Wien, Luxembourg Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg și Essen Philharmonie. A debutat în Requiem-ul lui Verdi la Auditorium di Milano și a revenit să lucreze cu Masaaki Suzuki și Seattle Symphony.

În domeniul operei, ultimele sale spectacole au fost la Opera de Montpellier în Visul nopții de vară a lui Britten - rolul Hermia, precedate de apariții de succes la Opera de Oviedo și la Teatro Lirico di Cagliari în rolul principal din opera Carmen.

Sezonul trecut a început cu Simfonia nr. 9 de Beethoven la Festivalul George Enescu din România, urmat de un Concert de gală cu Roberto Alagna la Musikkens Hus Aalborg, și un program de Mozart și Bach la Sala de concerte Ceaikovski (Moscova).

Roxana Constantinescu a avut debuturi foarte apreciate la Opera din Zurich și la Teatro la Fenice în rolul Adalgisa în Norma; la Opera israeliană ca Fenena în Nabucco; la L'Opéra Royal de Versailles ca Emira într-o nouă producție de Siroe; la Teatro dell'Opera di Roma (Manon Lescaut); și la Filarmonica din Los Angeles într-o nouă producție Così fan tutte. Alte spectacole au inclus Rosina în Il Barbiere di Siviglia la Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin și New National Theatre Tokyo; Despina în Così fan tutte și Zerlina în Don Giovanni pentru Los Angeles Opera; Nicklausse în Les Contes d'Hoffmann într-o nouă producție la Theater an der Wien; Dorabella în Così fan tutte și Fatime în Oberon la Théâtre du Capitole Toulouse.

În perioada 2007-2010, Roxana Constantinescu a fost membră a ansamblului de soliști ai Operei de Stat din Viena, unde și-a debutat în rolurile Rosina, Cherubino, Zerlina, Nicklausse, Lola, Fjodor și Stéphano. A apărut alături de unii dintre cei mai importanți dirijori ai timpului ei: Seiji Ozawa, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Fabio Luisi, James Conlon, Helmuth Rilling, Gustavo Dudamel, Kirill Petrenko, Graeme Jenkins, Sir Neville Marriner, Jeffrey Tate, Daniel Oren, Yannick Nézet-Séguin, Peter Schneider, Asher Fisch, Bertrand de Billy, Franz Welser-Möst, Manfred Honeck, Marco Armiliato și Riccardo Frizza. A colaborat cu Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Viena, Filarmonica din München, Orchestra simfonică din Toronto, Orchestra simfonică a radioului bavarez, Orchestra simfonică din Seattle și Orchestra simfonică Radio Stuttgart ș.a. A susținut, de asemenea, recitaluri la Carnegie Hall New York, Wigmore Hall Londra, Musikverein Vienna, Abbaye de Lessay și Goethe's House, Disney Hall Los Angeles.

A realizat înregistrări pentru BIS Records, PentaTone Music, Hänssler Classic, OEHMS Classics, SWR, CSO Resound, Artmode Records, Weltbil și Carus Verlag. Înregistrarea sa pe CD-ul Pulcinella (Stravinski), sub bagheta lui Pierre Boulez, a fost nominalizată în 2010 pentru Premiul Grammy.


Biletele se găsesc online pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe myticket.ro (bit.ly/3AI6fkp).

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.