Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Gloria" de Vivaldi: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio

Publicat: luni, 28 Noiembrie 2022 , ora 12.53

În luna sărbătorilor de iarnă, pășim în atmosfera sacră a Crăciunului printr-un concert construit în jurul uneia dintre cele mai frumoase și mai cunoscute lucrări vocal-simfonice asociate sfintei sărbători: GLORIA în Re major, creație semnată de VIVALDI, celebrul compozitor al "Anotimpurilor".

Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio, în interpretarea a două dintre ansamblurile Radio România: ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul său, CIPRIAN ȚUȚU). Deși astăzi numele lui Vivaldi este atât de cunoscut și de apreciat, este greu de imaginat că popularitatea sa o datorăm mai ales sec. XX. Multe dintre creațiile sale extraordinare au fost pierdute sau uitate și abia în anii '20 ai secolului trecut un mare număr de manuscrise originale a fost descoperit, ceea ce a permis interpretarea și înregistrarea compozițiilor sale.

Asociată mereu cu albumele realizate în jurul sărbătorii Crăciunului, Gloria de Vivaldi este inclusă și pe banda sonoră a mai multor pelicule cinematografice, precum filmul lui Andrei Konchalovski Runaway Train (1985).

În ipostază solistică, le veți aplauda pe soprana MARTA SANDU-OFRIM și mezzosoprana MIHAELA IȘPAN, soliste ale Operei Naționale București. Întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI, care este în prezent director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 - 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

Din septembrie 2014 a fost numit director artistic și dirijor principal al Operei din Cairo. În 2007 a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional George Enescu. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania și Franța cu Bergische Symphoniker, în același an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro și a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn - Elveția. A ocupat poziția de dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania).

În prima parte a serii de la Sala Radio veți asculta BACH: Suita nr. 3 în Re major pentru orchestră, COUPERIN: Suită pentru violoncel și orchestră - prilej de a-l revedea pe violoncelistul RĂZVAN SUMA - și HAYDN: Divertisment în Re major.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe frecvențele Radio România Cultural - și LIVE online, pe site-ul Radio România Cultural.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele "Muzica", IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.