Arhivă : Agenda de concert Înapoi

50 de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în lume, de Ziua Națională a României

Publicat: luni, 28 Noiembrie 2022 , ora 12.27

București, 28 noiembrie 2022 - Între 21 noiembrie și 10 decembrie 2022, timp de trei săptămâni, Institutul Cultural Român organizează 50 de evenimente care marchează, în 31 de orașe din străinătate, Ziua Națională a României. Evenimentele organizate de ICR prin reprezentanțele sale din străinătate și prin Direcția Relații Internaționale au loc în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din țările de reședință.

"În acest an, am extins seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu prilejul Zilei Naționale a României prin reprezentanțele ICR din străinătate și în colaborare cu ambasadele și misiunile diplomatice. Această extindere nu înseamnă doar un număr mai mare de evenimente, ci și anvergură și impact mai mari și acoperire geografică mai amplă, prin organizarea de manifestări și în orașe în care ICR nu are reprezentanțe", a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român. "Desfășurarea evenimentelor în spații reprezentative din țările respective poziționează creațiile artiștilor români printre cele mai importante repere culturale ale momentului și contribuie la popularizarea culturii române și a creatorilor români în rândul publicului larg și al comunităților artistice și culturale din străinătate."

Evenimente organizate în săptămâna 28 noiembrie - 4 decembrie

28 noiembrie

· Concert de muzică clasică la Teatrul Ranelagh, susținut de violistul Răzvan Popovici, mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Mara Dobresco. Eveniment organizat de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză.

· Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Ambasada României la Tokyo, cu sprijinul cu sprijinul Direcției Relații Internaționale a ICR, organizează un concert extraordinar susținut de Fumiko Sakuraoka - nai, Alexandru Arcuș - saxofon, Ciprian Pop - chitară și Alexandru Borșan - pian, la The Okura din Tokyo.

· Proiecția filmului documentar "România pas cu pas", în regia lui Florin Andreescu, la Centrul Cultural Margarita Nelken din Coslada, Spania.

· Între 28 noiembrie și 21 decembrie: Expoziția "Arhitectură cu vocație europeană. Clădirile Monarhiei Române din 1866", realizată de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania la Espacio Nelkendin Coslada.

29 noiembrie

· Concert susținut de soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu la Ambasada României în Austria, parte a programului Festivalul Internațional "Propatria" - Tinere Talente Românești al Asociației culturale româno-italiene"Propatria" din Roma.

· Concertul Cvartetului Padma la sala de evenimente a CVK Bosphorus, organizat de ICR "Dimitrie Cantemir" din Istanbul, în colaborare cu Consulatul General de la Istanbul.

· Masterclass susținut de violonistul Alexandru Tomescu în Sala Polivalentă a Conservatorului din Luxemburg.

· Vernisajul expoziției "Memoriile Cetății - Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei" la Biblioteca Voievodală din Cracovia. Expoziția realizată de ICR Varșovia împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2020 reunește prin imagini și texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timișoara, menite să transforme cultural orașul și să împletească viziuni artistice și civice, este organizată în colaborare cu Consulatul României la Cracovia.

· Expoziția "Spotlight Heritage Timișoara" prezentată pe simezele exterioare ale Ambasadei României de la Varșovia, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

30 noiembrie

· Concertul "Moștenitorii României Muzicale" susținut de Ioana Cristina Goicea (violonistă), Andrei Ioniță (violoncelist) Daria Tudor (pianistă) în sala de concerte a Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și Delegația Permanentă a României la NATO.

· Concertul "Culorile României. Rapsodiile române pentru vioară și orchestră" susținut de Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de coarde a Conservatorului "Santa Cecilia", la sala Academica a Conservatorului din Roma. Eveniment organizat de Accademia di Romania din Roma în colaborare cu Ambasada României în Italia și Conservatorul "Santa Cecilia" din Roma.

· Concertul "În lumea lui George Enescu" susținut de violonistul Alexandru Tomescu în sala de concerte "Auditorium" a Conservatorului din Luxemburg. Eveniment organizat de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și Conservatorul din Luxemburg.

· Recital de muzică clasică susținut de soprana Ștefanica Băițan și pianista Mihaela Duma în salonul hotelului Sercotel Guadiana, Puerta de Alarcos și Prezentarea expoziției foto-documentare "George Enescu: viața și activitatea", realizată de Muzeul Național "George Enescu" din București, care a fost itinerată din anul 2021 în mai multe orașe din Spania. Cele două evenimente sunt organizate de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul României din orașul spaniol Ciudad Real.

· Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu la Sala Barocă a Muzeului de Istorie din Stockholm. Evenimentul, organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, este adresat reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Suedia, membrilor Parlamentului suedez și reprezentanților lumii culturale.

· Vernisajul expoziției "355 de ani de prezență românească în presa britanică". Expoziția, organizată de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României în Marea Britanie, ilustrează constanta prezență românească în presa britanică și cuprinde reproduceri ale unor fragmente și imagini semnificative din publicațiile britanice.

1 decembrie

· Concertul Cvartetului Ad Libitum la Casa Beethoven din Bonn. Concert organizat de ICR "Titu Maiorescu" din Berlin în colaborare cu Consulatul General al României la Bonn.

· Vernisajul expoziției de fotografie documentară și piesaj "Povești de iarnă" a fotografului Sorin Onișor la galeria "Brâncuși" a ICR New York

· Prezentarea la ICR New York a discului "Zona Liberă", pe suport vinil, realizat ca parte a programului aniversar dedicat Parteneriatului Strategic România - SUA, care cuprinde melodii înregistrate la Electrecord de celebri interpreți români ai ultimelor decenii, remixate de câțiva dintre cei mai populari DJ români ai momentului: Dj Vasile, Electric Brother, Matze, Nemos, NSK, K-lu, Dribbler. Discul va fi mixat de DJ Cosmin, sub forma unui minirecital deschis publicului. Materialul, produs de Ambasada României la Washington și de Institutul Cultural Român din New York cu sprijinul Băncii Transilvania, ca parte a unui amplu program de celebrare a acestui important jubileu, este conceput de artistul vizual Mihai Zgondoiu și de muzicianul DJ Vasile. Titlul discului trimite deopotrivă la mișcarea civică de democratizare a României de la începutul anilor 1990, cât și la esența relației transatlantice româno-americane, care delimitează un spațiul al libertății și al schimburilor culturale neîngrădite.

· Concert de muzică clasică românească la Kaisersteinsky Palace al trio-ului format din Veronika Jaklova (pian), Kristian Mracek (vioară) și Dominik Velek (violoncel), dirijați de prof. Radek KűiŸanovskę de la Conservatorul din Praga. Eveniment organizat de Ambasada României în Republica Cehă împreună cu ICR Praga. Soprana Anda Louise Bogza va interpreta imnurile naționale ale României și Cehiei. În cadrul evenimentului, va fi prezentată și o expoziție de pictură a pictorului Teodor Buzu.

· Prezentare de costume populare românești, însoțită de prelegeri ale etnografilor Marius Matei și Claudiu Glăvan, la Palatul Primațial din Bratislava. Eveniment organizat de Ambasada României în Republica Slovacă în colaborare cu ICR Praga.

· Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu la sediul ICR Stockholm. Evenimentul se adresează românilor din diaspora nordică.

· Vernisajul expoziției "Personalitățile Marii Uniri de la 1 decembrie 1918" la sediul ICR Beijing. Evenimentul continuă cu un recital de pian din compozițiile lui Ciprian Porumbescu, susținut de Luan Yuhe, student la Conservatorul de Muzică al Chinei.

· Concertul ansamblului cameral Violoncellissimo la sala OsloMet din campusul Universității din Oslo. Eveniment organizat de ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei și cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

· Soprana Otilia Rădulescu Ipek va interpreta imnurile naționale ale României și Republicii Turcia la recepția oferită la Ankara de Ambasada României în Republica Turcia.

· Recital de folk arhaic cu Florin Radu Ștefan, Petru Damșa și Mihail Petruț în Sala Sveda a Hotelului Hilton Baku, organizat de Ambasada României de la Baku cu ocazia Zilei Naționale a României și a împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Azerbaidjan.

· 1-4 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia și Centrul Național al Cărții organizează standul românesc la cea de-a XXX-aediție a Târgului Cărților Bune de la Wrocław, care are loc la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele modernismului din acest oraș. În cadrul standului este prezentată carte tradusă din limba română prin programele de traducere și publicare ale ICR - TPS și Publishing Romania -, traduceri din filosofia, eseistica și istoriografiaromânească, dar și cărți cu tematică românească publicate de autori polonezi și cărți de interes turistic.

· 1-19 decembrie / Expoziția de arhitectură "Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor" organizată de ICR Madrid în colaborare cu Consulatulgeneral al Românieidin Bilbao și Consulatul onorific din Cantabria la Centrul Cultural Ramón Pelayo.

2 decembrie

· Concert de vioară și orchestră la sala Orchestrei Simfonice Prezidențiale din Ankara susținut de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara, sub bagheta dirijorului de origine română Bujor Hoinic, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul este organizat de ICR "Dimitrie Cantemir" din Istanbul în parteneriat cu Ambasada României în Republica Turcia și cu Orchestra Simfonică Prezidențială.

· Concertul Cvartetului Ad Libitum la Sala de concerte Kammermusiksaal a Filarmonicii din Berlin. Concert organizat de ICR "Titu Maiorescu" din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania și cu Asociația Diaspora Română de la Berlin. Cvartetul de coarde format din Remus Azoiței, Șerban Mereuță, Bogdan Bișoc și Filip Papa, va fi acompaniat la pian de Cristian Niculescu.

· Concert extraordinar susținut de violonistul Alexandru Tomescu acompaniat de Tudor Torge (chitară clasică), în Sala Ogival a Castelului "São Jorge" din Lisabona. Eveniment organizat de ICRLisabona în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și cu sprijinul Primăriei Municipiului Lisabona, EGEAC și Fundația Bonte.Concert urmat de o recepție.

· Proiecția la sediul ICR Beijing a filmului documentar "Reflecții asupra României - 5 fețe ale identității" (2022), regizat de Andrei-Nicolae Teodorescu, urmată de proiecția scurtmetrajului de animație "Opinci", regizat de Anton Groves și Damian Groves.

· Recital cu Florin Radu Ștefan (nai, liră, chitară, cobză), Petru Damșa (clape) și Mihail Petruț (percuții) la Muzeul Instrumentelor Naționale din Baku. Vor fi interpretate compoziții semnate de Gheorghe Zamfir, Grigoraș Dinicu și Fănică Luca. Doinele și baladele incluse în program vor oferi o inedită călătorie în timp și vor pune în valoare bogăția vechiului folclor românesc.

· Recitalul Teatrului Muzical Ambasadorii la Bösendorfer Salon din Viena în interpretarea sopranei Andreea Bucur, solistului Andrei Racu, mezzosopranei Camelia Cuzub, tenorului Octavian Ene, bas-baritonului Sergiu Neamțu și a baritonului Silviu Mihăilă.

· 2-11 decembrie / Expoziția "Art Safari - Maeștrii artei românești" la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Fundația "Centrul Cultural ArtSociety". Prin lucrările selectate, expoziția va prezenta iubitorilor de artă din Republica Moldova legătura maeștrilor artei românești cu fiecare reprezentanță a Institutului Cultural Român.

3-4 decembrie

· Masterclass pentru vioară și muzică de cameră susținut de profesorul Bujor Prelipcean, invitat al Academiei de Muzică Hochschule der Künste Berlin.

4 decembrie

· Concert Grigore Leșe Sala Mare a Teatrului Național ,,Mihai Eminescu" din Chișinău. Alături de maestrul Leșe vor interpreta Maria Chifu, Mihaela Pletea, Ioana Gîrleanu și un grup de colindători. Acest eveniment va încheia seria celor patru manifestări dedicate de ICR Mihai Eminescu" din Chișinău Zilei Naționale a României.

Lista completă a evenimentelor este disponibilă AICI