Arhivă : Agenda de concert Înapoi

S-au pus în vânzare biletele pentru "La Serva Padrona", spectacolul independent de operă al anului 2022 la Teatrul Odeon

Publicat: luni, 28 Noiembrie 2022 , ora 9.27

Miercuri, 28 decembrie 2022, la ora 19.00, în sala Majestic a Teatrului Odeon va avea loc spectacolul de operă La Serva Padrona (Servitoarea Stăpână). Giovanni Battista Pergolesi a compus opera în 1733, la 23 ani, semnând astfel certificatul de naștere a operei comice. Distribuția pentru noul spectacol a fost înnoită cu baritonul italian Tonino Crisciotti în rolul lui Uberto, care o va avea ca parteneră de scenă pe soprana Cleopatra David. Artiștii vor bucura ochii, urechile și inimile spectatorilor într-o punere în scenă actualizată de Alexandru Pătrașcu.

Biletele sunt disponibile online pe www.teatrul-odeon.ro și la casa de bilete a teatrului

O operă în care jucăm toți

"5 stele din 5. O încântare de văzut și auzit" Dana Cristescu/presshub.ro: CLASIC_#LaServaPadronaRocks

"A fost o seară atât de plăcută! M-a scos din rutină și mi-a reîncărcat bateriile. Am simțit nevoia să vă spun asta." Călin Hera/calinhera.com: Dacă Pergolesi ar fi avut smartphone

"Un eveniment artistic plin de prospețime, dătător de speranță și bunăstare spirituală, binevenit în contextul agitat al cotidianului bucureștean." Marcel Frandeș/liternet.ro: La Serva Padrona de Pergolesi-un modern intermezzo muzical

Opera nu îmbătrânește niciodată, iar o punere în scenă actualizată, în care fiecare dintre noi, mai ales cei tineri, ne putem regăsi cu toate preocupările, modul de gândire și chiar cu micile mofturi, este cel mai bun mod de a primi acest gen cu inima deschisă în viața noastră. Oamenii iubesc teatrul, pentru că, așa cum spunea bătrânul Will, întreaga lume este o scenă, iar oamenii sunt toți actori. Oamenii iubesc muzica și mai ales muzica bine făcută. Spectacolul din 28 decembrie aduce pe scenă soliști frumoși și talentați, artiști instrumentiști ai Filarmonicii bucureștene, dar angrenează o serie de forțe și de resurse care nu vor lăsa publicul să rămână pasiv. În Servitoarea Stăpână, rolurile și ierarhiile umane se schimbă dintr-un moment în altul. Nu este doar o poveste despre un bărbat și o femeie, nici despre virtuțile celor "mici" care reușesc în viață, așa cum s-ar putea crede. Fiecare personaj, fiecare dialog, fiecare situație este decupată dintr-o realitate care trece granițele timpului. Spectacolul lui Alexandru Pătrașcu este total lipsit de vulgaritate și de cabotinism și îl recomandăm spectatorilor de orice vârstă, inclusiv copiilor.

La Serva Padrona (Servitoarea stăpână)

operă comică într-un act

Muzica - Giovanni Battista Pergolesi Libret - Gennaro Antonio Federico

Serpina - Cleopatra David Uberto - Tonino Crisciotti

Cvartetul alcătuit din membri ai Filarmonicii "George Enescu"

Natalia Pancec - vioară Tania Zâmbreanu - vioară

Alexandra Marin - violă Eugen Bogdan Popa - violoncel

Conducerea muzicală/continuo - Ieronim Buga

Regia: Alexandru Pătrașcu Scenografia: Gary Deskin

Bilete: online pe www.teatrul-odeon.ro și la casa de bilete a teatrului

Parteneri: Radio România Muzical, Radio România Cultural

Biografiile artiștilor:

Muzician, eseist, Cleopatra David își dedică activitatea interpretării muzicii de cameră și de operă, dar și cercetării și managementului cultural și a obținut titlul de Doctor în anul 2010 sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu. Vocea sa lirică și cu o timbralitate unică a fost admirată pe numeroase scene din România,Marea Britanie, Italia, Finlanda, Armenia, Franța și India, din 2017 fiind solicitată să susțină masterclassuri și workshopuri de tehnică vocală. În anul 2020 a obținut

Premiul I la rezidența artistică EUbyLakes organizată cu spijinul Comisiei Europene. A organizat proiectele: Turneul Național Comorile Persiei, Stagiunile de concerte Sangit Chamber Ensemble 2013- 2019, Glorie Mamei - 2015, Festivalul Primăvara Spiritului 2016-2019, coorganizator pentru seria de conferințe Cultura Spiritului la Biblioteca Metropolitană București, Junge Talent Masterclass, 2016 împreună cu Los Angeles - Moscow Music School și Austrian Imperial Arts și pentru programul Respirăm împreună realizat în sprijinul bolnavilor de Covid19.

Baritonul italian Tonino Crisciotti este format la Școala de muzică din Poggio Picenze și la Conservatorul de Stat "Alfredo Casella", unde s a studiat cu soprana Antonella Cesari; a urmat cursuri de măiestrie cu Roberto Servile, în prezent bucurându-se de îndrumarea baritonului Nicola Ziccardi. A participat ca solist la concerte în țara natală și în Grecia, iar repertoriul său include roluri ca Don Giovanni din opera cu același titlu a lui Mozart, Uberto din La serva padrona de Pergolesi, Fiorello din Il Barbiere di Siviglia de G. Rossini, Marullo din Rigoletto de G. Verdi, sau marchizului d'Obigny din La traviata de G. Verdi, precum și muzică sacră. Tonino se află pentru prima dată în România pentru spectacolul independent de operă La serva padrona.

Cunoscutul critic de operă Alexandru Pătrașcu debutează ca regizor în acest proiect. Este creatorul blogului Despre Opera, care abordează o tematică diversă legată de viața muzicală din România: cronici de spectacole, articole de muzicologie, recenzii de carte, cronică de disc, traduceri din presa de specialitate internațională, interviuri cu muzicieni și regizori de operă, dar și analize ale actualității muzicale din România. În anul 2014, a publicat o carte, în colaborare cu Ioana Diaconescu, Vasile Moldoveanu - Un tenor pe patru continente, în ediție electronică, cuprinzând versiuni adaptate ale unor articole de pe blog despre cariera artistului. Din 2014, Alexandru Pătrașcu este corespondent pentru România al revistei Opera din Marea Britanie, una dintre cele mai reputate publicații internaționale din domeniu.

Ieronim Buga este absolventul Academiei de muzică Bucuresti, secția Dirijat Cor Academic și secția Pian. Din 1994, este angajat ca artist liric și artist instrumentist în cadrul mai multor instituții culturale bucureștene, Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională Radio, Corul Național de Cameră "Madrigal". A participat la numeroase turnee în Spania, Germania, Danemarca, Elveția. Are o bogată activitate de pianist acompaniator și este membru al mai multor ansambluri camerale.