Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Aniversare Dana Ciocârlie la Casa Artelor Dinu Lipatti

Publicat: marți, 22 Noiembrie 2022 , ora 11.54
Recital Extraordinar de pian "Călătorie muzicală în Est și în Vest"

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează evenimentul "Aniversare Dana Ciocârlie" ce va avea loc Vineri, 25 noiembrie 2022, de la orele 19:00, în cadrul căruia cunoscuta pianistă va susține Recitalul Extraordinar "Călătorie muzicală în Est și în Vest".

Evenimentul face parte din Programul "La Aniversare", care a fost creat în anul 2018 de pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, din dorința de a celebra marile personalități ale Culturii române la ceas aniversar. În cadrul Programului "La Aniversare" au fost sărbătoriți până acum celebra soprană Virginia Zeani (2018), renumitul critic muzical și realizator de emisiuni de radio și de televiziune, regretata Luminița Constantinescu (2019), cunoscuta compozitoare Carmen Petra-Basacopol (2021), Cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu la împlinirea a 4 decenii de la zborul său în Cosmos (2021), îndrăgitul scriitor și jurnalist Alexandru Mironov (2022), renumitul violonist Sherban Lupu (2022), jurnalista și realizatoarea de emisiuni TV Marilena Rotaru (2022).

Formată la Școala românească de pian, care i-a dat și pe prestigioșii Dinu Lipatti, Clara Haskil și Radu Lupu, Dana Ciocârlie a continuat studiile la Paris, cu Victoria Melki, Dominique Merlet și Georges Pludermacher. Întâlnirea sa cu pianistul german Christian Zacharias a fost determinantă, în special pentru aprofundarea pieselor pentru pian ale lui Franz Schubert.

Talentul său a fost recompensat cu numeroase premii internaționale prestigioase: al doilea Mare Premiu la Concursul Intenațional "Robert Schumann" de la Zwickau, Premiul Special "Sandor Vegh" la Concursul "Geza Anda" din Zurich, Premiul Internațional "Pro Musicis", Young Concert Artist European Auditions din Leipzig, Concursul "Ferrucio Busoni" din Italia.

Numeroasele sale recitaluri pe toate meridianele lumii, concertele de muzică de cameră sau cu orchestra au purtat-o în Statele Unite ale Americii (Boston, New-York, Houston, Los Angeles), Canada, Japonia, China, Hong-Kong, Indonezia, Europa (Germania, Elveția, Spania, Belgia, Luxemburg, Italia, Olanda, România), în Franța și la Paris: la Cité de la Musique, Radio-France, Muzeul Orsay, Auditorium-ul Louvre, Teatrul Champs-Elysées, Teatrul Châtelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord, Invalides, Cent Quatre, Athénée, la Festivalul MIDEM - Cannes, Opera din Lyon, Opera din Dijon, Arsenal din Metz, Sala Molière din Lyon, Teatrul Național La Criée din Marsilia, Sala Poirel din Nancy, Beffroi din Montrouge, Scena Națională din Angoulême, etc precum și la numeroase festivaluri de muzică din Franța : La Folle Journée din Nantes, La Roque din Anthéron, La Grange din Meslay, Radio- France - Montpellier, Berlioz - La Côte Saint-André, Piano aux Jacobins, Flâneries Musicales din Reims, l'Orangerie de Sceaux, Périgord Noir, Auvers-sur-Oise, Printemps des Arts din Monte Carlo, Fontevraud etc.

A cântat sub bagheta unor dirijori de prestigiu, precum: Lawrence Foster, Yoav Talmi, Edmon Colomer, Horia Andreescu, Christian Zacharias etc.

Dana Ciocârlie are un repertoriu vast, de la Johann Sebastian Bach până la compozitorii contemporani. Unii dintre aceștia i-au dedicat opere, precum Nicolas Bacri, Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Helena Winkelman, Dan Dediu, fiind recunoscută ca una dintre interpretele majore ale lui Horațiu Rădulescu.

Integrala de Muzică pentru pian de Robert Schumann a fost înregistrată de Dana Ciocârlie în perioada 2012 - 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susținute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. Proiectul a fost sprijinit de Yamaha, Fundația "Safran", Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța. Colecția de 13 CD-uri a apărut în luna septembrie 2017, la Casa de Disc "La Dolce Volta", bucurându-se de aprecieri unanime din partea criticii.

În prezent a început înregistrarea Integralei Concertelor pentru pian de W.A.Mozart.

Dana Ciocârlie este profesor la Școala Normală de Muzică "Alfred Cortot" din Paris și profesor de muzică de cameră la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Lyon. În 2017, Dana Ciocârlie a primit titlul de "Artist Yamaha" din partea Yamaha Music Europe GmbH. (http://www.danaciocarlie.com).


Accesul la evenimentul "Aniversare Dana Ciocârlie la Casa Artelor Dinu Lipatti" se poate face achiziționând bilete de pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit, cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

https://www.iabilet.ro/bilete-aniversare-dana-ciocarlie-la-casa-artelor-dinu-lipatti-80639/?q=CASA+ARTELOR