Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Aniversarea semicentenarului Corului Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Publicat: joi, 17 Noiembrie 2022 , ora 10.57


Vă invităm vineri, 25 noiembrie, la Colegiul Academic, de la ora 19.00, la concertul aniversar a 50 de ani de existență ai Corului Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Fondat în 1972, sub directoratul lui Sigismund Toduță, condus în primii ani de maestrul Dorin Pop, a cărui muncă a fost continuată de Florentin Mihăescu, Corul Filarmonicii Transilvania a fost desăvârșit sub conducerea neîntreruptă a maestrului Cornel Groza, începând din 1986. De altfel, Cornel Groza este un nume de referință în arta dirijatului coral din România, căreia i-a dedicat întreaga energie de la înființarea Corului până în prezent. Conducându-l cu rigoare la un înalt nivel artistic, Corul Filarmonicii Tansilvania se bucură de reputația unuia din cele mai bune din țara noastră. În cinci decenii de existență, Corul Filarmonicii de Stat Transilvania a devenit un reper în muzica vocal-simfonică românească, fiind aclamat și aplaudat pe importante scene europene, până în Extremul Orient. Bogăția repertoriului acoperă de la lucrări vocal-simfonice la operă și a cappella, în toate genurile muzicii vocale. Creuzet a devenirii artistice de înalt profesionalism, numeroși membri ai corului au devenit de-a lungul deceniilor soliști ai unor prestigioase instituții muzicale naționale și internaționale. Câteva repere ale activității de jumătate de secol marchează întâlnirea cu Orchestra Simfonică a Israelului sau cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Luxemburg, cu prestigioase festivaluri cum e Festivalul de operă din Santaner (Spania), Festival de operă Martina Franca (Italia), dar și prezențe la prestigioasele festivaluri naționale Festivalul Enescu și Toamna muzicală clujeană.

Pentru a marca excelența dovedită în jumătate de secol de activitate, concertul aniversar al Corului Filarmonicii de Stat Transilvania din 25 noiembrie propune publicului meloman un program eclectic, care parcurge muzica cultă clasică de la renaștere la modernism, dar și prelucrări din muzică tradițională, spiritual și adaptări ale unor piese pop și rock. Vă invităm la un concert care reafirmă valoarea muzicii corale în interpretarea de înaltă ținută artistică a Corului Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca conduse de maestrul Cornel Groza.