Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert susținut de Irina Sârbu Band în cadrul Satului Francofoniei din Insula Djerba (Tunisia), cu sprijinul Institutului Cultural Român

Publicat: miercuri, 16 Noiembrie 2022 , ora 12.48

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Irina Sârbu Band are un repertoriu de succes, confirmat până acum în foarte multe concerte, alcătuit din piese cunoscute ale genului - jazz, etnojazz, muzică românească interbelică, muzică franceză și folclor. De la o apariție la alta, interpretarea originală a bandului este din ce în ce mai spectaculoasă prin expresivitate, improvizație, imaginație, demonstrație de virtuozitate, tehnica solo și de grup. Jocul relațiilor dintre voce și instrumente este de fiecare dată altul, astfel încât fiecare concert este unic. Concertul susținut de Irina Sârbu Band la Djerba va cuprinde piese precum "C'est si bonˮ, "Les feuilles mortesˮ, "La vie en roseˮ, "Que reste-t-il de nos amoursˮ, "Hora staccatoˮ, "Hora mărțișoruluiˮ, "Călușariiˮ, "Ciocârliaˮ.

Bazându-se pe o solidă cultură muzicală (pian clasic timp de 15 ani) la care a adăugat experiența unui institut superior de teatru, a unui masterat în arta actorului și a unui doctorat în teatrul muzical pentru copii, vocalista Irina Sârbu este astăzi un artist recunoscut de critica de specialitate și îndrăgit de marele public. A concertat atât în țară, cât și în străinătate - New York, Washington, Paris, Atena, Madrid, Viena, Veneția, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Milano - în recitaluri de club sau la festivaluri naționale și internaționale de jazz. Pianistul Puiu Pascu este un virtuoz al claviaturii, un maestru al improvizației și un compozitor inspirat, care oferă publicului armonii și ritmuri complexe și o abordare originală a pieselor. Absolvent al secției de jazz din cadrul Conservatorului Regal din Bruxelles, Ciprian Parghel a concertat pe numeroase scene festivaliere și de club atât în România, cât și în străinătate, fiind apreciat drept cel mai valoros contrabasist al generației sale. Absolvent al Conservatorului Regal din Bruxelles, fost profesor în cadrul Conservatorului de Muzică din Joensuu - Finlanda, Tudor Parghel reușește să se impună cu ritmurile sale perfecționate, o veritabilă explozie de energie.

Despre Satul Francofoniei

Axat pe bogăția și diversitatea culturală a spațiului francofon, Satul Francofoniei, care are loc în perioada 13-20 noiembrie 2022, pune în valoare tradițiile culturale, obiectivele turistice și specialitățile culinare ale celor 88 de state reunite sub egida Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Guvernele membre OIF au fost invitate să organizeze expoziții cu vânzare de costume naționale, obiecte de artizanat, produse tradiționale/suveniruri, broșuri/albume/publicații, cărți ale autorilor naționali traduse în limba franceză etc., la standuri naționale.

Expozițiile vor putea fi vizitate în mod permanent, cu excepția zilei de duminică, 20 noiembrie 2022, când accesul va fi permis, exclusiv, delegațiilor oficiale la nivel înalt.

Conferința șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză (Sommet-ul Francofoniei) reprezintă instanța politică supremă, care se reunește la fiecare doi ani, sub președinția unui șef de stat sau de guvern al unui stat membru. Sommet-ul are atribuții în domeniul acceptării de noi membri, definirii orientărilor Francofoniei, adoptării rezoluțiilor necesare bunei funcționări a organizației și realizării obiectivelor acesteia și alege Secretarul General al Francofoniei. Pe lângă Sommet-ul Francofoniei, Tunisia va găzdui, de asemenea, Conferința Ministerială a Francofoniei (18 noiembrie 2022) și Forumul Economic Francofon (20-21 noiembrie 2022).

Parteneri/co-organizatori: Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din România, Institutul Cultural Român, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România, Ministerul de Externe din Tunisia.

Informații suplimentare despre Satul Francofoniei pot fi consultate accesând următorul link: https://www.francophoniedjerba2022.tn/fr/village-de-la-francophonie