Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ultimele două reprezentații din cadrul Festivalului Internațional "Leonard"

Publicat: marți, 15 Noiembrie 2022 , ora 13.12


După patru săptămâni pline de reprezentații excepționale, de artiști de marcă și momente încărcate de emoție, povestea celei de a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional Leonard, organizată cu multă dăruire de colectivul Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard, Galați, se apropie de final. Astfel, în perioada 19-20 noiembrie 2022, vor avea loc ultimele momente din cadrul acestui eveniment, emblematic pentru cultura gălățeană.

Sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 18:30, Simfoart Quartet va prezenta publicului meloman două lucrări de o complexitate interpretativă ridicată, din repertoriul compozitorilor Franz Schubert și Antonín Dvoűák. Această ansamblu cameral s-a format la sfârșitului anului 2021, din patru instrumentiști ai orchestrei simfonice a Teatrului nostru, din dorința de a promova muzica de cameră în Galați. Concertul de debut a fost organizat cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă Nae Leonard, iar în scurta perioadă de la înființare, ansamblul a susținut concerte în diferite locații importante din oraș. Membrii cvartetului sunt: Evelina Mehedinți (vioara I), Luiza Maria Dobrea (vioara a II-a), Mircea-Viorel Vicleanu (violă) și Ștefan Daniel Mehedinți (violoncel).

În cea de-a doua parte a serii, soliștii teatrului nostru, soprana Ana Băcanu, tenorul Valentin Vasopol și baritonul Alin Munteanu, acompaniați cu măiestrie de pianista Tatiana Zaharova-Ionașcu, vor da viață unor lucrări din creația marilor compozitori universali, dar și români, într-un recital cameral de excepție.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete din incinta Teatrului, în intervalul orar afișat pe naeleonard.ro sau online, accesând platforma BLT.ro.


Duminică, 20 noiembrie, ora 18:30, cortina liricului gălățean se va ridica pentru ultima reprezentație din această ediție a Festivalului Internațional Leonard, pentru a dezvălui una dintre marile capodopere ale verismului - opera Tosca, de Giacomo Puccini. Inspirată de piesa dramatică omonimă a lui Victorien Sardou, în această lucrare, compozitorul italian realizează o magistrală sinteză dintre tradiția operei italiene și verism, împletind momentele de un profund lirism cu scene tragice cu accente eroice, ale parcursului teatral. Premiera operei a avut loc la Roma, la Teatro Costanzi, la 14 ianuarie 1900, unde personajul central - Floria Tosca, a prins strălucire datorită interpretării legendarei soprane române - Hariclea Darclée.

Alături de soliștii, orchestra și corul teatrului, avem onoarea de a avea pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă muzicieni de renume.

Invitat de onoare al acestei ediții a Festivalului Internațional Leonard, maestru Victor Dumănescu va fi la pupitrul dirijoral al operei Tosca. Important reprezentant al artei dirijorale românești, director artistic al unor instituții de prestigiu din țară (Opera Română din Cluj-Napoca și din Iași) și din străinătate (Opera Națională din Chișinău - Republica Moldova și Noua Operă din Antalya - Turcia), maestrul a susținut nenumărate concerte simfonice, vocal-simfonice și spectacole de operă, operetă, balet, musical, pe mari scene ale lumii, fiind o emblemă a culturii românești. De-a lungul carierei sale artistice, Victor Dumănescu a fost profesor în cadrul Liceului de Arte Dimitrie Cuclin din orașul nostru, și în instituții de prestigiu din țară, pregătind generații întregi de artiști. Orașul nostru se mândrește cu reușitele marelui dirijor, iar în semn de recunoștință pentru activitatea sa în domeniul artei, i-a fost oferită titul de Cetățean de Onoare al Orașului Galați

Originară din Republica Moldova, soprana Nadia Cerchez și-a urmat studiile în România, la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A debutat pe scene importante din țară și din străinătate, realizând interpretări remarcabile (precum rolul Lady Macbeth din opera Macbeth de G. Verdi), care i-au adus titulatura de Soprana anului și premiul Dömötör (2015).

Tenorul Adrian Dumitru este solist al Operei Naționale din București, unde de-a lungul timpului a interpretat numeroase roluri de mare dificultate. A susținut, atât în țară, cât și în străinătate numeroase concerte, recitaluri și spectacole de operă, obținând un număr impresionant de premii, dintre care amintim: Premiul I - China International Vocal Competition (CIVC) - 2014; Marele Premiul la Festivalul și Concursul Internațional Hariclea Darclée (Brăila) - 2015.

Baritonul Lucian Petrean este de asemenea solist al Operei Naționale din București. A interpretat roluri pe marile scene ale țării noastre, dar și-a etalat talentul și pe scenele internaționale, primind numeroase aprecieri. Conform criticilor germani de specialitate, rolul Scarpia din opera Tosca, rol pe care îl va interpreta și în cadrul reprezentației noastre, i se potrivește extrem de bine, datorită volumului său vocal impresionant și prezenței scenice.