Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Doi corifei pe scena Filarmonicii "George Enescu": dirijorul Christian Badea și pianista Elisabeth Leonskaja

Publicat: joi, 10 Noiembrie 2022 , ora 13.50


Maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" revine la pupitrul orchestrei în concertele din 17 și 18 noiembrie, care vor avea loc la Ateneul Român, de la ora 19.00. Programul celor două seri cuprinde o lucrare pe cât de puțin cunoscută publicului, pe atât de fascinantă pentru prospețimea și vigoarea ideilor muzicale: Simfonia de tinerețe nr. 4 de George Enescu. Ea va fi urmată de una dintre cele mai iubite pagini din literatura concertantă pentru pian, monumentalul Concert în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg, a cărui solistă este magistrala pianistă Elisabeth Leonskaja.

Ateneul Român
Joi, 17 noiembrie 2022, ora 19
Vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solistă
ELISABETH LEONSKAJA

Program

George Enescu
Simfonia de tinerețe nr. 4, în mi bemol major

Edvard Grieg
Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei

Categoria II: 110 lei

Categoria III: 120 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".


Christian Badea

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obținut un succes extraordinar cu "Andrea Chénier" de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, "Turandot" (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și "Carmen" (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional "George Enescu", a condus, în 2019, Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția din 2021 a Festivalului a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok și Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

Elisabeth Leonskaja

Născută la Tbilisi, în Georgia, într-o familie rusă, a fost considerată copil-minune și a concertat pentru prima dată la vârsta de 11 ani. Talentul său excepțional i-a deschis porțile Conservatorului din Moscova. În timpul studiilor, a obținut premii la concursurile internaționale de prestigiu printre care Enescu, Marguerite Long și Regina Elisabeta. Muziciana s-a format sub îndrumarea lui Sviatoslav Richter, colaborarea cu maestrul contribuind în mod decisiv la dezvoltarea carierei sale. Recunoscându-i talentul de excepție, marele pianist a invitat-o pe tânăra solistă să cânte împreună cu el în duet. Colaborarea pe scenă și prietenia personală dintre Sviatoslav Richter și Elisabeth Leonskaja a durat până la dispariția maestrului, în 1997. În 1978, pianista a părăsit Uniunea Sovietică și s-a stabilit la Viena.

Interpretarea sa remarcabilă de la Festivalul de la Salzburg, din 1979, a reprezentat debutul carierei sale concertistice în țările occidentale. Elisabeth Leonskaja a concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume.

Numeroasele sale înregistrări au fost distinse adesea cu premii, cum ar fi Caecilia Prize pentru discul cu sonatele de pian de Brahms sau Diapason d'Or pentru înregistrarea lucrărilor de Liszt. Alte discuri importante includ concertele pentru pian de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra sub conducerea lui Kurt Masur, concertele pentru pian de Chopin cu Czech Philharmonic Orchestra și Vladimir Askenazy și concertele pentru pian de Șostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra.

În Austria, a doua sa patrie, meritele excepționale ale pianistei au fost recunoscute prin acordarea unor importante distincții: Elisabeth Leonskaja este Membru de onoare la Konzerthaus din Viena și în 2006 i-a fost decernată distincția Austrian Cross of Honor, First Class pentru serviciile deosebite aduse vieții culturale, aceasta fiind cea mai înaltă distincție de acest fel din Austria.