Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Tineri artiști, organizatori, muzicieni pot participa la o serie de evenimente dedicate mentoratului și conectării pieței culturale românești la care se alătură și Artexim, organizatorul Festivalului Enescu

Publicat: joi, 27 Octombrie 2022 , ora 9.12
Artexim, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu" se alătură implicării în dezvoltarea sectorului cultural dedicat muzicii clasice, precum și în dezvoltarea tinerilor artiști și a muzicienilor români prin participarea la o serie de evenimente strategice și workshop-uri - unele dintre acestea desfășurate în premieră în România.

Evenimentele, la care intrarea este liberă sau pe bază de înscriere, reunesc mai mulți specialiști din domeniul muzicii clasice românești și internaționale și au loc la București, Cluj-Napoca și Timișoara începând de astăzi și până la în luna decembrie. Într-un context în care piața culturală și cea de muzică clasică sunt în continuă dezvoltare în România, printre temele abordate se numără: dezvoltarea aptitudinilor organizatorice ale tinerilor artiști și a gândirii strategice, abordarea profesiei de consultant muzical, organizarea de evenimente culturale de muzică clasică.

Participările debutează în cadrul unui amplu program de dezvoltare creat și susținut de Universitatea Națională de Muzică București (UNMB). Astăzi, de la ora 11, în Sala Auditorium a Univeristății Naționale de Muzică, în cadrul VirtuAll, Cristina Uruc, manager interimar Artexim împărtășește din experiența organizării de evenimente de muzică clasică dintr-o dublă perspectivă: aceea de muzician, în calitate de compozitoare, și aceea de manager. Cristina Uruc a făcut parte din echipa Artexim din 2007 până în 2013, a fost tour manager și organizator de stagiuni, festivaluri și concerte în Italia între 2014 și 2021, Consultant Artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu și în prezent este manager interimar al Artexim.

De asemenea, în perioada noiembrie-decembrie, Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul UNMB propune studenților o serie de întâlniri cu manageri reputați ai lumii muzicale, reunite sub genericul Leadership în muzică. Pe 1 noiembrie, studenții UNMB se vor bucura de prezența extraordinară a maestrului Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și dirijor-șef la Orchestra Simfonică WDR din Köln, care începând din 2021 a preluat și mandatul de director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu. În timp ce pe 15 noiembrie, Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu în perioada 1992-2021, vine să povestească studenților crâmpeie din bucuriile și provocările organizării unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică ale lumii.

Tot în cadrul programelor organizate de UNMB, pe 25 noiembrie, Cristina Uruc participă la seria Ateliere Muzicale dedicată unei profesii esențiale în domeniul muzicii clasice și al organizării de evenimente, al cărei parcurs se conturează oficial în România: profesia de consultant muzical.

Evenimentele de formare se desfășoară și în restul țării, când, pe 31 octombrie, la Timișoara, în cadrul Summitului Classical Me, organizat de Asociația Tribul Artistic în premieră în România, Cristina Uruc va participa la o masă rotundă dedicată organizării de evenimente de muzică clasică și va susține și o prezentare despre Festivalul și Concursul Internațional George Enescu dar și despre celelalte proiecte ale ARTEXIM. Iar pe 16 noiembrie Cristina se va întâni online cu studenții și persoanele interesateîn seria "Întâlniri care inspiră", organizată la Cluj-Napoca de Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima". "Întâlniri care inspiră" aduce față în față profesioniști din domeniul muzical și domeniile conexe și tineri aflați pe băncile facultății, la început de destin artistic și face face parte din grantul "Acces, Noutate, Motivație: Garanția Dezvoltării 2022" finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI). În edițiile anterioare, au fost prezenți profesioniști precum: Doina Rotaru, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Gabriel Bebeșelea, George Petean, Adela Zaharia, Adela Liculescu, Andrei Ioniță, Aurelia Vișovan.Din dorința de a se implica în formarea strategică și de a împărtăși din experiența de organizare de evenimente culturale muzicale la cel mai înalt nivel, Artexim sprijină, prin parteneriatul-cadru cu UNMB, lansarea unui curs postuniversitar de Management Muzical începând din acest an universitar, la care cei interesați se pot înscrie până la 1 noiembrie 2022.


Despre Artexim

Artexim este o instituție publică subordonată a Ministerului Culturii,membră a numeroase federații și asociații internaționale de profil. ARTEXIM organizează evenimente culturale de top din 1990: Festivalul Internațional George Enescu, Concursul Internațional George Enescu, Conferința Plenipotențiarilor ITUPP 2022, Orchestra Uniunii Europene, Management de evenimente culturale în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Președinției României la Consiliul European în 2019, Forumul Internațional de Compoziție, Festivalul RadiRo.

www.artexim.ro