Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital Cameral la Filarmonica de stat Dinu Lipatti din Satu Mare

Publicat: marți, 25 Octombrie 2022 , ora 17.58


Marți, 8 noiembrie 2022, ora 19.00, la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, violistul Lucian Moraru si pianistul Viniciu Moroianu vor susține un recital în care sonoritatea caldă a violei se va împleti cu robustețea pianului într-un stil de interpretare unic, plin de emoție și virtuozitate în dorința de a crea auditorilor o seară de neuitat.

Programul serii debutează cu Memories pentru violă și pian, o compoziție a unui creator englez, Adrian Connell, lucrare prin care autorul își evocă prin muzică anii copilăriei. Piesa a doua este binecunoscuta sonată Arpeggione de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec subtil care exploatează din plin resursele expresive și agilitatea de virtuozitate ale violei, Vedro con mio Diletto, o arie din opera Giustino de Antonio Vivaldi va fi a treia lucrare din program. Prima parte închendu-se cu o lucrare concepută de George Enescu pentru violă și pian, compusă în 1906 și intitulată Konzertstück. Este o lucrare lirică cu accente de virtuozitate compusă de Enescu special pentru a evidenția talentul interpretului solist.

În partea a doua, interpeții Lucian Moraru și Viniciu Moroianu vor prezenta un repertoriu foarte divers, astfel vă ne vor conduce în universul sonor al operei prin aria Nessun Dorma din opera Tuandot de Giacomo Puccini, după care va urma o piesă de virtuozitate de sorginte românească cu ritmuri din Maramureș intitulată Borșa compusă de Lucian Moraru și o lucrare de factura sacră Ave Maria de Giulio Caccini. Lucian Moraru semnează și lucrarea următoare Improvisație pe o temă de Erik Satie o lucrare in stil jazz care are la bază o temă a compozitorului francez Erik Satie urmată de o piesă cu un caracter mistic de același compozitor, Erik Satie, intitulată Gnossienne 4. De asemenea, în programul recitalului sunt programate o serie de trei tangouri in versiunea unor aranjamente muzicale spectaculoase pentru violă și pian ce vor fi prezentate în primă audiție cu ocazia acestui recital - Por una Cabeza a lui Carlos Gardel, un tango foarte cunoscut fiind subiectul coloanei sonore a filmului Parfum de Femeie, El choclo de Angel Villoldo și tangoul La Cumparsita a compozitorului uruguayan Gerardo Matos Rodriguez care anul acesta împlinește deja 107 de ani de la lansare (1915). Toate aranjementele muzicale din partea a doua a recitalului sunt semnate de violistul Lucian Moraru.

Adrian Connell - Memories for Viola & Piano
Franz Schubert - Sonata D 821 "Arpeggione"
Antonio Vivaldi - Vedro con mio Diletto (arie din opera Giustino)
George Enescu - Konzertstück
Giacomo Puccini / Arr. Lucian Moraru - Nessun Dorma (Turandot)
Lucian Moraru - Borșa (Romanian Folk Suite from Maramureș Transylvania)
Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru - Ave Maria
Carlos Gardel / Arr. Lucian Moraru - Por una Cabeza
Lucian Moraru - Improvisation on a theme by Erik Satie
Angel Villoldo / Arr. Lucian Moraru - El choclo
Erik Satie / Arr. Lucian Moraru - Gnossienne no. 4
Gerardo Matos Rodriguez / Arr. Lucian Moraru - La Cumparsita