Arhivă : Agenda de concert Înapoi

József Horváth și Csiky Boldizsár în concert simfonic, joia aceasta la Filarmonica Brașov

Publicat: luni, 24 Octombrie 2022 , ora 14.43

Joi seară, iubitorii de muzică din Brașov sunt așteptați la un nou concert simfonic al Filarmonicii Brașov.

Săptămâna aceasta, invitații filarmonicii sunt dirijorul József Horváth și pianistul Csiky Boldizsár.

József Horváth s-a născut în 1975 la Cluj. În anul 1999 a absolvit secția dirijat cor, iar în 2001 secția dirijat orchestră al Academiei de Muzică din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza și Gheorghe Victor Dumănescu. Este dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale Române din Cluj. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice.

A fost inițiatorul și Directorul Artistic al Festivalului Internațional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011. În anul 2009 a fost distins cu Trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat "Premiul pentru cel mai bun dirijor", pentru realizarea premierelor de Samson și Dalila, Werther, Lacul Lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj.

Csíky Boldizsár jr. s-a născut la Reghin pe 25 noiembrie 1968 și, din copilărie, a demonstrat surprinzătoare calități muzicale. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică "Franz Liszt" din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov.

A susținut concerte cu toate orchestrele simfonice din România și a realizat mai multe înregistrări: CD, la Radio și TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaționale de pian, susținând de asemenea cursuri de măiestrie în țară și în străinătate.

Ca artist interpret, a susținut peste 800 de concerte și recitaluri în toate centrele muzicale din țară și peste hotare: Austria, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America și Japonia.

Programul complet de joi este:

B. Bartók - Dansuri populare românești

B. Bartók - Tablouri maghiare

M. Ravel - Concertul pentru pian și orchestră în Sol Major, M. 83

A. Glazunov - Simfonia a 5-a în Si bemol major, op. 55

După concertul de joi, Filarmonica Brașov a pregătit pentru vineri dimineață două concerte pentru copii, care vor fi dirijate tot de maestrul József Horváth. Acestea vor avea loc la 9 și 10 dimineața și propun un program adecvat celor mici. Costul unui bilet la concertele pentru copii este de 10 lei (acces general).

Biletele pentru toate evenimentele Filarmonicii Brașov sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.