Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzica pe înțelesul tuturor - Dimineți cu Schubert

Publicat: joi, 20 Octombrie 2022 , ora 13.37


Artiștii Filarmonicii "George Enescu" doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant. De aceea, acest nou proiect se numește Muzica pe înțelesul tuturor. Comentarii de specialitate vor transmite, într-un limbaj accesibil și atrăgător, informații despre compozitorii și piesele incluse în programe, iar instrumentiștii și cântăreții Filarmonicii vor oferi interpretări de referință. Recitalurile și concertele se vor desfășura fără pauză, cu o durată de aproximativ 75 de minute. Ele vor avea loc de două ori pe lună, într-o seară de miercuri, în Sala mică (recitaluri vocale și instrumentale), și într-o dimineață de duminică, în Sala mare (instrumentiștii din Orchestra simfonică a Filarmonicii și Corul academic al instituției). Anunțăm acum primul recital din seria Dimineților ce se vor desfășura în Sala mare a Ateneului Român.

Duminică, 30 octombrie, ora 11, Ateneul Român
Muzica pe înțelesul tuturor
Dimineți cu Schubert

Interpretează

ȘTEFAN LAMATIC - bas
RADU CHISU - vioară
IULIA GOIANĂ - violă
MĂDĂLINA FARA - violoncel
VLAD SILAEV - contrabas
ANDREI LICAREȚ - pian

În program

Franz Schubert
Lieduri: Aufenthalt, Du bist die Ruh', Der Lindenbaum, Die Forelle, Ganymed, Rastlose Liebe

Cvintetul cu pian în la major, D667, "Păstrăvul"

Comentează muzicologul MIHAI COJOCARU.


Aplaudăm prezența pianistului concertist Andrei Licareț într-un recital cameral. Iată argumentul pe care ni l-a oferit:

Marele pianist și muzician Artur Schnabel spunea că există muzici care, în ele însele, sunt mai bune decât ar putea fi vreodată redate. Muzica lui Schubert, alături de cea a lui Beethoven, Bach, Mozart și a altora, face parte din această categorie.

Pentru un pianist, întâlnirea cu marile lucrări schubertiene reprezintă ceva aproape sacru și una din marile borne ale traseului sau artistic.

Este un spațiu în care amurgul însuflețit, oricât de luminos și colorat, amintește întotdeauna de noaptea neagră ce-i urmează, în care liniștea dintre note devine la fel de importantă ca ele, în care presimțirea timpurie a finitudinii lucrurilor precum și contrastele dintre finit și infinit, dintre viața și moarte, dintre frumusețea unei lacrimi și frumusețea unui zâmbet se aștern peste sufletul nostru, purtându-ne către înălțimi.

Mai multe informații despre concert pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata se face doar în numerar.Telefon: 021.315.68.75)
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro
- secțiunea "Calendar".